Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

SENTRAL-EUROPA OG BALTIKUM

Region for Sentral-Europa og Baltikum omfatter markedene Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Tyrkia, Romania og Bulgaria. 

Bjørn O. Bjørnsen er leder av regionen.

Fokus og satsninger har for regionen som helhet vært innen sjømat, olje og gass, maritim sektor, miljø og fornybar energi, IKT, forsvarsteknologi samt EU/EØS prosjekter. Interessen fra næringslivet er betydelig og økende, spesielt i Polen og Estland.

Samarbeidsprogrammene for Romania og Bulgaria. Nye kontorer i Bucuresti og Sofia

I forbindelse med EØS-utvidelsen i 2007 etablerte Norge et bilateralt samarbeidsprogram med Romania og Bulgaria. Programmet har som formål å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EØS-området, samt å bidra til økt bilateralt samarbeid gjennom partnerskapsprosjekter mellom norske og hhv rumenske og bulgarske aktører.

Målgruppen for programmet omfatter både privat næringsliv, offentlige myndigheter og institusjoner, såvel som frivillige organisasjoner. Både norske og rumenske og bulgarske aktører vil kunne søke om tilskudd fra program-midlene, som utgjør €48 millioner for Romania og €20 millioner for Bulgaria.

Økende turisme fra Polen

Antall gjestedøgn fra Polen økte med 26 % i 2007 sammenliknet med 2006. Siden 2005 har antall polske gjestedøgn økt fra litt over 100 000 til nesten 250 000, det vil si en økning på 142 %. Ingen andre land kan vise til så stor vekst i turisttrafikken til Norge som Polen. Polen er fra 2007 et således fullverdig reiselivsmarked i Innovasjon Norge og fagpersonell på kontoret ansettes i 2008.

Økt interesse fra norske bedrifter

Markedene i Sentral- og Øst- Europa hadde i 2006 en vekst på 4 til 6% som har ført til en økt interesse også fra norske bedrifter for disse markedene. Fokus har i stor grad vært på bistand til partnersøk for distribusjon og lokal produksjon innen ovennevnte sektorområder.

Fokus på miljøteknologi

Kontorene har i 2007 spesielt søkt etter nye markedsmuligheter innen fornybar energi og miljøteknologi med bla gjennomføring av hjemhentingsprosjekter og deltagelse på fagmesser.

God vekst i Tyrkia

Tyrkia opplever en vedvarende økonomisk vekst på omkring 6 % årlig som også har gitt betydelig aktivitet spesielt innen den maritime sektor og IKT. Tyrkia er i forhandlinger med EU om medlemskap som klart vil gi økt interesse og muligheter for norsk industri.


Regionsleder: Bjørn O. Bjørnsen

Regionsleder:
Bjørn O. Bjørnsen