Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Nordøst-Asia

Region Nordøst-Asia omfatter markedene Kina (kontor i Beijing og Shanghai), Japan og Nord- Korea.  De tre landene utgjør det største handelsområdet for Norge i Asia.

Idun Christie er leder av regionen.

Fokus og satsinger

De viktigste handels- og samarbeidsområdene mellom Norge Og NEA har tradisjonelt vært innenfor sjømat og marin sektor, maritim sektor, miljø- og fornybar energi, IKT, Medisinsk teknologi, transportsektoren og olje-/gass.

Regionen har egen turismeutsending som arbeider over hele Asia.

Innen FoU er det en økende interesse for samarbeid mellom Norge og regionen, og Japan og Kina har forsknings- og teknologiråder som er samfinansiert med NFR.

Miljøteknologi og fornybar energi

Hele regionen har et betydelig underskudd på energi, og våre kontorer er aktive tilretteleggere for teknologiske løsninger fra Norge. Samarbeid på tvers av regionens landegrenser er effektivt fordi de tre landene representerer svært ulikt nivå av teknologisk utvikling samtidig som de har stor intern handel. Sentrale områder som energieffektivisering, solenergi, bioenergi, avfallshåndtering, vann- og vannrenseteknologi er aktuelle for norsk teknologi- og kunnskapsoverføring.

Maritim sektor

Japan, Kina og Korea har tilsammen ca 80% av verdensmarkedet på skipsbygging (81,7 % order, 77,9% completion, 77,9% backlog -Lloyd's World Shipbuilding Statistics), og er henholdsvis verdens 2, 4 og 8 største shippingnasjoner som kontrollerer i størrelsesorden ca 1/4 til 1/3 av verdens skipstransport (maritimt forum).

Elektronikk

Innen elektronikk, husholdningsapparater og halvlederindustrien har Kina, Korea, Japan de største selskap og markedsandeler (Sony, Hitatchi, Panasonic, Samsung, LG, Hynix, Huawei), dette gjelder både innen utvikling og produksjon. 

CDM

Clean Development Mechanism (CDM) er en fellesbetegnelse for et internasjonalt marked for kjøp og salg av CO2 kvoter, et av hovedinstrumentene etablert gjennom Kyotoavtalen. Kina representerer verdens største enkeltmarked for kjøp av kvoter, bl.a fra Norge. Vi er i gang med operasjonalisering av de politiske føringene som ligger innefor dette området, bla. ved rådgivning og deltakelse i prosjekter for kvotekjøp. Kompetanse og kapasitet innen dette området må styrkes betydelig fremover, dette er også en klar oppfølging av føringer som ligger i regjeringens nye Kina strategi som ble lansert i august 2007.


Bilde. Idun Christie, regionsleder Nordøst-Asia. Foto: Innovasjon Norge
Idun Christie
Regiondirektør