Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Russland & Samveldet av uavhengige stater (SUS)

Innovasjon Norge har tre kontorer i regionen – alle i Russland - hhv. Moskva, St. Petersburg og Murmansk. Roger Martinsen er regionleder.

St. Petersburg. Foto: Nikolay Shavrov

Russland

Russland er et land som preges av rask utvikling og forandring.

Russland har verdens største naturressurser (omtrent 50%) og kan vise til en økonomisk vekst på gjennomsnittlig 6,7% årlig i perioden 2001-2007. Overskuddet på handelsbalansen utgjorde 61 milliarder USD etter 1. halvår i 2007.

Den senere tids sterke økonomiske vekst er riktignok er avhengig av betydelige oljeinntekter samt drevet av de høye petroleumsprisene. Dette – i tillegg til økt kjøpekraft og forbruk - førte bl.a. til mye høyere inflasjon i 2007 (fra 9% i 2006 til 11,9% i 2007) enn forventet (8%). I hht. Ernst & Youngs European Attractiveness Survey 2007 inntok Russland en 5. plass etter hhv. Kina, USA, India og Tyskland.

Norges forhold til Russland blir stadig viktigere – og på flere fronter, noe regjeringens Nordområdestrategi er et eksempel på. Seks norske ministre – deriblant statsminister Stoltenberg og utenriksminister Gahr Støre – besøkte Russland i løpet av 2007, noe som også bekrefter viktigheten av de bilaterale forbindelsene mellom Norge og Russland.

Samhandelen mellom Norge og Russland er i vekst. Verdien av Norges vareeksport til Russland utgjorde vel 5,5 milliarder i 2007 – en vekst på 1,1% i sammenlikning med 2006. Sjømat utgjør Norges klart største eksportvare til Russland – vel 65% av totalverdien. Importen fra Russland sto for knappe 11,5 milliarder NOK, noe som utgjorde en økning på 14,7% sammenliknet med året før. Russlands største eksportvare til Norge er aluminium (ca. 49% av samlet verdi).

Samhandelen mellom Norge og Russland har nesten fordoblet seg i løpet av perioden 2000-2007 (91,6%). Norges eksport til Russland har i samme tidsrom økt med 334%, mens importen fra Russland har hatt en oppgang på 58%. (Kilde: www.ssb.no). Tallene for de 4 første månedene i 2008 viser en økning i eksporten til Russland med 5,5% sammenliknet med resultatene for samme periode i 2007, mens importen fra Russland hadde en nedgang på 10,2%.

Stadig flere norske bedrifter velger å satse mot Russland. Tendensene viser en økning i norske etableringer i Russland samt differensiering hva gjelder bransjer som er representert. Våre beregninger viser at ca. 150-160 norske bedrifter har etablert seg i Russland – antall bedrifter er størst i Murmansk med Moskva og St. Petersburg på plassene deretter. De norske investeringene er også økende; De samlede norske direkte investeringene i Russland utgjorde i 2004 vel 5,3 milliarder NOK; i 2005 hadde investeringene økt til knappe 8,1 milliarder NOK, dvs. en økning på hele 52% fra 2004. (Kilde: www.ssb.no)

Det foreligger ikke noen ferske tall for norske direkte investeringer etter 2005, men vi er helt sikre på at de har økt betraktelig – en tendens som etter våre beregninger vil vedvare i løpet av de nærmeste årene. Dette baseres på økt virksomhet og satsing innenfor bl.a. hotellutvikling, trykkerier og presse, bankvirksomhet, verkstedsindustri samt olje og gass.

Fokus og satsinger
Russlandskontorene prioriterer følgende sektorer: olje & gass, maritim virksomhet, reiseliv, sjømat samt miljøteknologi med fokus på industrivirksomhet samt innovasjonsutvikling og høyteknologi.

Samarbeid med Innovasjon Norges distriktskontorer
Kontorene i Russland fører et tett og godt samarbeid med flere distriktskontorer – først og fremst innenfor de næringene som gis prioritering av begge parter. I tillegg må også det nære samarbeidet med kontorene i de tre nordligste fylkene framheves, ettersom de har valgt å definere Russland som strategisk viktig nedslagsfelt for framtidig internasjonalisering.

SMB-ere og internasjonalisering
Viktor Avershin leder satsingen innenfor miljøteknologi med fokus på industri. Viktors personlige holdning er at det i utgangspunktet bør være mulig å selge alle typer norske produkter, teknologier og løsninger i Russland. Etter vårt syn er hans proaktive og optimistiske innstilling til etterfølgelse også for andre. Han påstår videre at det er en myte at Russland ikke er et egnet marked for SMB-ere, men forfekter tvert i mot at alle typer bedrifter kan lykkes uavhengig av størrelse. I sin bedriftsportefølje har han flere eksempler som bekrefter denne teorien – SMB-ere som leverer sine produkter og tjenester til russiske storbedrifter med flere titusener ansatte. 

Samveldet av uavhengige stater (SUS)

Satsing og fokus mot landene som utgjør samveldet av uavhengige stater er begrenset, ettersom Innovasjon Norge verken har tilstedeværelse i - eller øremerkede ressurser til - disse landene. Likevel har Moskva-kontoret gjennomført noen aktiviteter i spesielt Kasakhstan sammen med norske kundebedrifter (se nedenfor).

Imidlertid vil Moskva-kontoret framheve det gode samarbeidet med spesielt ambassaden i Kiev i 2007 vedrørende norsk reiselivs- og sjømatprofilering samt et par ad-hoc prosjekter for norske kundebedrifter.

Mette Kongshem ble i 2007 utnevnt som (hjemmebasert) ambassadør for de fem landene i Sentral-Asia (dvs. Kasakhstan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan og Kirgisistan).

Siden 2004 har Moskva-kontoret arrangert norsk fellesstand under messen Mining World Central Asia (MWCA) i Almaty (Kasakhstan) som er den største av sitt slag i regionen. De norske bedriftene Thrane Teknikk, Protan, Nordic Seal og Thermo Byggvarme har deltatt hvert år. Etter deltakelsen på MWCA i september 2007 organiserte kontoret i Moskva en besøkstur for hhv. Thrane Teknikk og Nordic Seal til de tre største gruveselskapene i Kasakhstan. Moskva-kontoret representerte samtidig fire andre norske selskaper.

Det norske selskapet KVX forestår jevnlige leveranser av sine produkter til kasakhiske gruveselskaper i Karaganda etter initiativ og innsats fra Innovasjon Norges Moskva-kontor. Det hele startet med en besøksreise i 2007. Dette har også ført til at KVX startet også forhandlinger med Kazzink om produksjon av KVX-produkter på lisens ved Kazzinks maskinbyggingsfasiliteter.

Moskva-kontoret jobber jevnlig med å markedsføre Protans produkter overfor en rekke kasakiske gruveselskaper.