Ved hjelp av bioteknologi, digital teknologi og kunstig intelligens lager gründerselskapet Beefutures Holding bikuber for framtiden.
Biedød har blitt et utbredt problem verden over. Nå er biegründer Christopher Brod og resten av Beefutures Holding i gang med å lage en smartere bikube som skal ta vare på biene og stenge potensielle farer ute.
- Jeg har jobbet med bier i mange år, og hadde først behov for å fjernstyre kubene mine i Frankrike mens jeg satt i Norge, sier Brod som er utdannet ingeniør og kommer fra en familie med lang birøkterhistorikk.
Støtte fra Innovasjon Norge
Bedriften har mottatt rundt 4,7 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge til oppstart og testing av utstyr. Brod sier de er glade for støtten.
Hans Marius Brandstorp er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge og svært begeistret for selskapet.
– Det er et spennende selskap som kan utgjøre en stor forskjell med tanke på bieutfordringene. Insektene er utrolig viktige i et mat- og landbruksperspektiv. En av hovedgrunnene til at vi velger å støtte dem, er at de scorer høyt på FNs bærekraftsmål og internasjonal innovasjonshøyde. Jeg håper de lykkes, sier Brandstorp.
Hjelper biene med innovative kuber
Det er flere årsaker til at bier dør, deriblant varroamidd som er en type parasitt. Den kommer inn i kuben, skader bien og fører til sykdommer. Beefutures Holding har funnet ut at de kan bruke varmebehandling for å ta knekken på midden.
– Vi har sett at når vi varmer kuben nedenfra en gang i måneden holder vi parasitten i sjakk, slik at den ikke kan formere seg, forklarer Brod.
Også større værendringer og problemer med å finne mat tar knekken på biene. De klarer ikke å holde temperaturen stabil inne i kuben, noe som fører til at kolonien ikke utvikler seg normalt og gjør biene stresset. Ved å bruke lysterapien i den nye kuben styrkes mitokondriene i bienes celler som gjør at biene får tilbake energi. Slik blir de bedre i stand til å takle blant annet sprøytemidler.
– I tillegg har vi sensorer som måler temperaturen og fuktigheten inni i kuben. Og med lyd- og videoovervåking kan vi følge med på hvordan biene trives i et område.
De kan blant annet se hvor langt biene må fly for å finne mat, og hvor mange bier som forlater kuben og ikke kommer tilbake. Altså gunstig data for å få et godt bilde av om området er trygt for biene.
Stor etterspørsel
Oslo-bedriftens teknologi kommer på et tidspunkt hvor birøktere verden over sårt trenger nye løsninger. Med denne smartere bikuben og dataplattformen vil birøkterne spare mye tid og få mer kontroll over kubene sine.
– Vi har fått enorm oppmerksomhet internasjonalt, blant annet fra USAs største birøkter Ubees som har 20 000 kuber, sier gründeren.
Brod forteller at de allerede har mottatt bestilling fra det franske landskapsdepartementet.
– Vi vil redde biene for et bærekraftig landbruk. Et mål er at landbruket skal bruke biene som verktøy for å måle om landbrukspraksisen er gunstig for insektene til å drive pollinering. Et annet er å få alle byene i Europa til å bruke våre kuber, slik at de kan lese av data om hvordan biene trives og samle verdifull informasjon, forklarer Brod.