Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Rapport fra styret

Innovasjon Norge på Agder er distriktskontor for både Aust-Agder og Vest-Agder fylker. Dette utgjør et relativt stort område med 30 kommuner og et befolkningsgrunnlag på ca. 266 500 personer. Selv om det organisatorisk sett er ett kontor på Agder har Innovasjon Norge kontorsted både i Arendal og Kristiansand. Det er ett felles styre for begge fylkene.

Styret består av åtte medlemmer med to representanter fra det politiske miljø (oppnevnt av fylkeskommunene), to næringslivsrepresentanter, en representant fra FoU-miljøet (Agderforskning) og tre representanter fra nærings-livsorganisasjonene (LO, NHO og Bondelaget). NHOs regiondirektør Tine Sundtoft gitt ut av styret 31.12.2005 i og med at hun gikk over i ny stilling som fylkesrådmann i Vest-Agder. Den nye regiondirektøren i NHO, Siri Mathiesen, ble nytt styremedlem fra 01.01.2006.

Fellesmøte med hovedstyre

I Styret har hatt seks ordinære styremøter i 2006 og behandlet til sammen 56 saker. I forbindelse med at Innovasjon Norges hovedstyre var på Sørlandet i mars 2006 hadde styret et fellesmøte med hovedstyret.

Studietur til Italia

I april 2006 var styret og de ansatte ved Innovasjon Norge på Agder på en studietur til Italia hvor man særlig hadde fokus på småskala matproduksjon. Turen var lagt opp i samarbeid med Innovasjon Norge i Milano og ga en god oversikt over regionens arbeid med småskala matproduksjon og i tillegg fikk styret innblikk i hvordan et utekontor arbeider og fungerer.

Bedriftsbesøk

I tillegg til ordinære finansieringssaker, har styret arbeidet med strategisaker, høringsuttalelser og forretningsplaner. Som hovedregel har styremøtene vært lagt ut til forskjellige kommuner i regionen hvor styret har hatt bedriftsbesøk og oppnådd en god dialog med kommunene og det lokale næringsliv.

Samlet sett har Innovasjon Norge på Agder behandlet totalt 687 saker i 2006 (alle typer saker inkl. skattefunn). Dette fordeler seg med 353 finansieringssaker, 181 skattefunnsaker og 134 andre saker (vedlikeholdssaker, endringssaker, saker for Næringsselskapet o.l.). 

To fylkeskommuner 

Selv om styret må forholde seg til to fylkeskommuner med hver sine fylkesplaner og to fylkesmenn (FMLA) med to strategiplaner, har både planverket og føringene i tildelingsbrevene vært godt samkjørte slik at det ikke har vært vanskelig for styret å forholde seg til to fylker.  For øvrig har de to fylkeskommunene nå vedtatt et felles handlings-program for 2007 som medfører at de to fylkenes satsinger i enda større grad er samkjørte.

Gode tider i 2006

Næringslivet på Agder hadde gode tider i 2006. Hovedtyngden av bedriftene har høy kapasitetsutnyttelse, økt verdiskaping og økt sysselsetting, samt betydelige ordrereserver. Det har vært en svært positiv utvikling i landsdelen. Likevel er det fortsatt slik at enkelte lokalsamfunn har en svak næringsutvikling og som sårt trenger nye arbeidsplasser og en positiv nærings- og befolkningsutvikling. Det er derfor gledelig at det i 2006 ble vedtatt å utvide antall kommuner som kommer inn under ordningen med distriktsutviklingstilskudd. Av samtlige nye distriktskommuner i Norge ligger 25 % av dem i Agder. De seks nye distriktskommunene i Agder er: Evje og Hornnes. Risør, Tvedestrand, Marnardal, Farsund og Flekkefjord. Endringer medfører at det nå bor 36 776 nye personer i en distriktskommune (16 147 i Aust-Agder og 20 629 i Vest-Agder). Dette betyr at det nå bor nesten dobbelt så mange i en distriktskommune som tidligere. 

Nedgang i arbeidsledigheten

Den positive utviklingen førte til en merkbar nedgang i arbeidsledigheten. Ved årsskiftet var ledigheten 2,1 % i Aust-Agder og 2,2 % i Vest-Agder. Dette er en nedgang i løpet av året på 0,8 % i begge fylkene. Dette betyr at ledigheten ble redusert med 1 863 personer. Totalt antall ledige ved årsskiftet 2006/07 var 2 583 personer (1 096 i AA og 1487 i VA). Ledigheten har fortsatt å synke utover våren 2007 og er ved utgangen av april 2007 var ledighetsprosenten i Aust-Agder 1,9 % i Vest-Agder 1,8 %. Begge fylkene ligger under landsgjennomsnittet som er på 2,0 %. Dette er de laveste ledighetstall for Sørlandet på svært mange år.

På bakgrunn av en spørreundersøkelse til nær 500 bedrifter i Agder vurderer bedriftsledere markedsutsiktene som gode og bedriftene venter økt omsetning og økt lønnsomhet også i 2007.

Agder, og da primært Vest-Agder, styrket sin posisjon som landets nest største eksportregion med en fastlandseksport i 2006 på 31.2 milliarder kroner. Dette er en økning fra året før på 6 milliarder.

Knapphet på arbeidskraft

Den største utfordringen næringslivet synes å stå overfor er en forventet knapphet på arbeidskraft samt evnen til å ha fokus på innovasjon og bedriftsutvikling, også i gode tider. Det meldes om stort behov for arbeidskraft. Mer enn halvparten av bedriftene planlegger å øke bemanningen i 2007. Det ventes derfor et strammere arbeidsmarked med økende rekrutteringsproblemer i tiden framover.

Mye innovasjon og nyskaping på Sørlandet

Styret vil også peke på at det er svært gledelig at det foregår mye innovasjon og nyskaping på Sørlandet. Etablererfrekvensen i regionen er fortsatt på landstoppen og gjennom et stort antall skattefunnsaker og forsknings- og utviklingskontrakter ser en at det i landsdelen foregår mye spennende FoU-virksomhet i næringslivet.  Vi har også gjennom flere år opplevd en positiv utvikling hvor sørlendingene samhandler godt og hvor en rekke private og offentlige aktører (næringsliv, akademia og det offentlige) går sammen om felles satsinger (kompetanse, kultur og kommunikasjon).

Godt samarbeid

Det har vært et godt samarbeid mellom styret og administrasjonen og styret mener at virksomheten har vært drevet i samsvar med fylkeskommunenes, fylkesmennenes og sentrale myndigheters planer og strategier.