Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kundebedrifter fra Agder

V-Tech prisvinner to år på rad

V-Tech AS ble stiftet i 1998. I begynnelsen utviklet bedriften utstyr til transport av sand for bygging av land i Asia. Fra år 2000 har bedriften utviklet utstyr til offshoreindustrien. Totalt har V-Tech AS brukt NOK 40 mill på utvikling siden 2000 i samarbeid med Statoil, Andersen Mek. Verksted AS, Norges Forsknigsråd og Innovasjon Norge.

Det første gjennombrudd for bedriften kom i 2005 ved tildeling av den prestisjetunge Woeffl Best Mechanical Engineering Award på oljemessen (OTC) i Houston. 

I 2006 fikk bedriften sine første inntekter basert på deres teknologiutvikling for olje- og gassindustrien. I 2007 ble V-Tech AS igjen tildelt prisen Woeffl Best Mechanical Engineering Award. Det finnes ikke tidligere eksempler på at én bedrift har fått denne prisen to ganger.  V-Tech AS ble derfor skrevet inn i historien ved den andre tildelingen.

Alle bedriftens produkter har et stort internasjonalt potensial og bedriften har i dag 15 ansatte.

BulClaimer

I perioden 1998-2001 utviklet firmaet Bulclaimer, et patentert system som muliggjorde bruk av store tankskip til lasting, transport og lossing av sand for landgjenvinningsformål. BulClaimer ble solgt til SembCorp i Singapore og med suksess brukt til landgjenvinning i samme område.

FloorMate

I perioden 2000-2003 jobbet V-Tech AS med utviklingen av produktet FloorMate, en kombinert powertong som skrur sammen og fra hverandre drillpipe og fôringsrør på oljeplattformer.

FloorMate viste seg å bli for komplisert i sin tekniske utførelse, og prosjektet ble derfor avsluttet i slutten av 2003.

UniTong

Basert på den lærdom og erfaring selskapet hadde tilegnet seg gjennom FloorMate - prosjektet iverksatte man så i stedet prosjektet UniTong, et produkt som skulle ha samme funksjonalitet som FloorMate, men som gjennom en radikal endring av de tekniske løsninger ga en mye enklere utførelse.

UniTong ble tegnet / utviklet i 2004, den ble testet onshore i verksted i 2005 og deretter offshore på plattformen Veslefrikk i 2006. V-Tech vant i 2005 den svært prestisjefylte prisen Woeffl Best Mechanical Engineering Award på oljemessen i Houston for produktet UniTong. Prototypen av UniTong har i skrivende stund vært offshore i ni måneder, uten nedetid av noe slag.

UniSlips

I 2006 begynte selskapet en konseptuell utredning av et nytt produkt, UniSlips.  Positive tilbakemeldinger fra de aller fleste operatører innenfor oljebransjen gjorde at man i slutten av 2006 bestemte seg for å iverksette utviklingen også av dette produktet.

V-Tech har utarbeidet et helt nytt konsept for å kunne holde vekten av en borestreng. Slipset kalles UniSlips og ble utviklet med bakgrunn i at bransjen mener dagens løsninger for slips ikke er tilfredsstillende.  I 2007 vil selskapet konsentrere seg om salg og konsolidering av produktet UniTong, samt utvikling av produktet UniSlips.

Færsnes Gjestegård - håndplukket

Stian Mo Færsnes eier av Færsnes Gjestegård. Foto: Esten Borgos

Norge har mange små perler å by på. Blant en rekke steder som skreddersyr møter og incentivreiser for bedrifter, har Innovasjon Norge i samarbeid med landbruket håndplukket femten steder. Ett av disse stedene er Færsnes Gjestegård på Vegårshei. Dette er en spennende bedrift som Innovasjon Norge på Agder har samarbeidet med gjennom flere år. Eieren Stian Mo Færsnes og Innovasjon Norge har samarbeidet om flere bedriftsutviklingstiltak og investeringer. Det siste er langhuset som ble innviet i april 2007.

De Håndplukkede er ekte og autentiske steder der en kan oppleve kultur og norske tradisjoner på en ny og spennende måte. Færsnes Gjestegård har sin egenart og sjel, hvor det stilles strenge krav til kvalitet i alle ledd der både stedets egenart og personlighet, vertskapet, møtefasiliteter, aktiviteter og kulinariske opplevelser er i topp klasse.

Vakkert, på høyden mellom Forbuvann og den store, fiskerike innsjøen Vegår i Indre Agder ligger Færsnes gjestegård. Kun et par timer fra flyplassene og fergeleiene i Sandefjord og Larvik i øst og Kristiansand i vest. Hit kommer folk fra store deler av verden for å oppleve fisket i Vegår og stillhet og ro i skogene.

Låven. Foto: Stian Mo Færsnes

I følge tradisjonen er Færsnes en huldregård og ennå henges det einer over døra i den gamle røybadstua så verken hulder eller skrømt våger seg vanligvis inn der. Men gjestene er hjertelig velkommen både til røykbadstue og festmåltider laget av råvarer fra Vegår og skogene. Den eldste bygningen er fra 1748, men det er gjort bronsefunn i området så bosettingen her er svært gammel.

I dag framstår Færsnes som et moderne, lite kurs- og konferansested. På kort tid har dette stedet blitt et populært reisemål både for de som bor i området, bedrifter/offentlige institusjoner og for turister fra inn- og utland. Færsnes Gjestegård ble tildelt Innovasjon Norge sin  Bygdeutviklingspris i 2003 og er godkjent som serveringssted med Hanemerke.

Stian Mo Færsnes er vertskap og ønsker velkommen til gårds. Kjent for sitt pågangsmot og gode humør er han med på å sette rammen rundt oppholdet her. Med alt fra praktisk tilrettelegging, til gode historier ved middagsbordet.
Stian Mo Færsnes er en kreativ person som har spennende ideer, men også samtidig evnen til å sette ideene ut i livet. Anlegget viser sunne regnskapstall og et stadig voksende belegg.

Tårnhuset. Foto: Stian Mo Færsnes  

Wtek AS – lokal idé som ga globale muligheter

Gjennom bevilgninger og oppfølging har Innovasjon Norge fulgt den spennende utviklingen i Wtek på nært hold. Wtek AS ble stiftet 7. januar 2003 i Vennesla av to brødre Wehus. Selskapet utvikler og selger avanserte dataprogrammer som identifiserer og administrer personell og materiell i lukkede områder. I dag har man utviklet spesialprogrammer til tunnel, gruver, offshore og industri. Systemene er solgt nasjonalt og internasjonalt.  Mye av grunnlaget for konseptet ble utviklet i forbindelse med gravingen av den nye Odderestunnelen i samarbeid med Veidekke AS.

Sikkerhetsløsningen som Wtek har utviklet, har vært brukt i røffe miljøer, som produksjonsindustri, maritime områder, tunneler og gruver. Via sender som bæres av personene som for eksempel befinner seg i en gruve, og en mottaker som er koblet til en datamaskin, kan arbeidsledelsen hele tiden vite hvem som befinner seg hvor innenfor kontrollsonen. Wtek har også tett samarbeid med teknologibedriften Hernis i Arendal, som har utviklet tilsvarende løsninger for offshore og annen sjørettet virksomhet.

Bedriften er lokalisert på Øvrebø i Vennesla kommune og teller nå 12 årsverk, alle sivilingeniører og ingeniører. Sommeren 2004 fikk Wtek AS en viktig referanseordre fra LKAB i Sverige. Konsernet ønsket et program for administrasjon av personell og utstyr i gruvanleggene i Gallivare. Etter en grundig evaluering av internasjonale leverandører valgte LKAB løsningen fra Wtek AS, et bitte lite ukjent norsk selskap fra Øvrebø utenfor Vennesla. 

Høsten 2006 fikk selskapet en stor ordre fra ConocoPhilips om installasjon på en av selskapets rigger i Nordsjøen. Også denne gangen i sterk konkurranse fra internasjonale aktører. Dette samt et sterkt ønske om å utvikle morgendagens produkter basert på en helt ny struktur som gjør produktene langt mer fleksible, gjorde at selskapet hentet inn mer enn 10 millioner kroner i ny aksjekapital i årskifte 2006/2007. Nye aksjonærer var Såkorn Invest Sør AS og Skeie Group AS.

Wtek AS fikk en større omtale i DN lørdag i desember 2006 og derfra sakser vi:

Erik Tønnessen styremedlem i Wtek AS for storaksjonær Såkorn Invest Sør, mener prising på rundt 100 mill. er billig for det anonyme selskapet. Wtek er verdensledende i en bransje som står foran en ekstrem vekst. Vi ser en rekke bransjer at det kommer nye lover og pålegg som skal sikre full oversikt over de ansatte i tillfelle en krise. Kontrakten med ConocoPhilips viser med all mulig tydelighet at Wtek er helt i teten internasjonalt, sier Tønnessen. Du mener 100 millioner kroner er billig for et selskap som i år omsetter for åtte millioner kroner? Det vil selvfølgelig bli forhandlet med nye investorer om prisingen på selskapet. Men basert på de budsjetter som er lagt til grunn og ikke minst de kontraktene som er inngått, mener vi det er billig. Jeg er ikke i tvil om at vi vil få inn de 20 millionene vi trenger til å skalere opp selskapet sier Tønnessen.