Årene gikk uten at E Plug tjente penger. Nå har det løsnet for alvor og nylig ble teknologiselskapet kåret til årets Gasellebedrift.
Det begynte med en idé i 2008. Gründer Evald Holstad, som hadde jobbet med hydraulisk verktøy til oljeindustrien i mange år, ville lage en mekanisk brønnplugg for oljebransjen. Nesten ti år senere begynte selskapet å tjene penger.
- Det har vært hardt arbeid og en rekke opp- og nedturer, men vi har trodd på løsningen og fortsatt utviklingsjobben, sier Holstad, styreleder i E Plug.
Forbedret og gjenbrukbar brønnplugg
Utholdenheten har betalt seg. I dag er plugg-teknologien ettertraktet verden over, og selskapet omsatte for over 90 millioner kroner i fjor. Brønnpluggen har innebygd nye funksjoner som løser kjente problemer, og reduserer dermed risiko og det totale arbeidsomfanget i flere brønnoperasjoner. Pluggen kan også gjenbrukes.
- Dette er en bedrift som viser hvordan tålmodig teknologiutvikling kan skyte fart, når man har de rette folkene med på laget og satser internasjonalt, sier direktør for Innovasjon Norge Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.
- Vi møtte en gründer som så et behov i markedet ut fra egne erfaringer. Det var tydelig at han hadde pågangsmot, og evne til å bygge et kompetent og entusiastisk team, legger Erling Johansson på Rogaland-kontoret til.
Nettverk i nye markeder
Gründeren understreker betydningen av Innovasjon Norges tjenester gjennom flere faser.
- Vi hadde aldri klart oss uten Innovasjon Norge. De har gitt oss tilgang på flere viktige virkemidler, og forberedt oss godt på hva som skal til for å lykkes, sier Holstad.
E Plug har blitt tildelt titalls millioner kroner fra DNB og Innovasjon Norge. I tillegg til penger har Innovasjon Norge bidratt med rådgivning fra flere av utekontorene våre. Rådgiverne kjenner markedet, forretningskulturen og har et bredt nettverk i det aktuelle landet eller regionen, og kan gi selskaper verdifull innsikt og koble dem mot relevante samarbeidspartnere.
En annen tjeneste E Plug har benyttet seg av, er å delta på ett av våre globale akseleratorprogram. Disse programmene hjelper oppstart- og vekstbedrifter å konkurrere og vokse i et internasjonalt marked.
- Det gikk opp flere lys for meg i løpet av programmet, og jeg skulle gjerne ha deltatt på dette tidligere. Du får hjelp til å planlegge veien videre for selskapet, og lærer deg å jobbe mer effektivt mot målet. Jeg anbefaler å delta på alle relevante kurs og kompetanseprogrammer som Innovasjon Norge tilbyr, forteller Holstad.
Årets Gaselle-bedrift
Teknologien har vært dyr og krevende å utvikle, og førte i flere år til negative resultater for selskapet. Det skulle ta sju år før de første innbringende avtalene, og nesten ti år før de begynte å tjene penger.
Men når det først løsnet, løsnet det skikkelig og i 2020 ble E Plug kåret til årets Gaselle-bedrift av Dagens Næringsliv. En Gaselle-bedrift er en rasktvoksende og lønnsom norsk bedrift som må ha doblet omsetningen på få år.
- Vi har fått en bekreftelse på at den internasjonale satsningen var riktig. Når du vokser kan du ikke vokse raskere enn det du har penger til, og det er viktig å prioritere de kundene som gir forutsigbarhet. Det klarte vi! sier Holstad.
Han mener norske teknologiselskaper bør motiveres til eksport så tidlig som mulig. Selv har de etablert Forus Innovation Centre - en samling av selskaper som hjelper hverandre ut i verden.