Med revolusjonerende radarteknologi har NOVELDA utviklet en av verdens mest følsomme sensorer. Chipen på tre ganger tre millimeter kan brukes til alt fra å måle pustebevegelser hos en baby til å spare inn enorme mengder strøm fra laptoper og lys.
Den er liten, men supersmart og høysensitiv. Sensoren kan sende ut over 16 millioner signaler i sekundet og regnes for å være verdens mest pålitelige sensor for deteksjon av menneskelig tilstedeværelse.
Utviklet som et Ultra Wideband-radarsystem (UWB) har den lille chipen en presisjon som ingen annen sensorer i samme kostnadsklasse eller størrelse kan måle seg med.
– Hovedpoenget med denne radaren er at den er ekstremt sensitiv. Den registrerer den minste tilstedeværelse, slik som en persons pust og hjerterytme, helt ned på millimeternivå, sier Eirik Hagem, kommersiell direktør i NOVELDA.
Bedre enn bluetooth
Telemark-selskapet er i dag en pioner på ultrabredbånd, en trådløs teknologi som forventes å bli like utbredt som bluetooth. Fra kontorer i Hong Kong, San Jose i USA, og Yokohama i Japan, og Kviteseid, Oslo og Trondheim har selskapet bygget opp et verdensledende team bestående av 80 ansatte med nisjekompetanse på ultrabredbånd.
– Ultrabredbånd har en presis forståelse av rom og retning, noe som gir den et bredt spekter av bruksområder, sier Tove Elisabeth Lutdal, markedsdirektør i NOVELDA.
Det gjør at teknologien er sikrere og mer sømløs å bruke. UWB kan brukes til alt fra å låse opp biler, boliger og hotellrom med mobilen, til å regulere luft og lys med sensorer.
Fra forskeridé til internasjonalt marked
Selve ideen om å lage et radarsystem komprimert på en chip startet på Universitetet i Oslo i 2004. De fire grunnleggerne hadde bakgrunn fra næringsliv, nyskaping og forskning på mikro- og nanoelektronikk.
– Vi ville flytte alt på én brikke for å få bedre ytelse, funksjoner og pris, og for å få ned energibruk og gi nye bruksområder samlet på ett sted, sier medgrunnlegger Dag T. Wisland, som er teknologisjef i NOVELDA og professor ved Institutt for informatikk ved UiO.
Men veien fra forskeridé, til patent og produksjon i stor skala har tatt mange år med utvikling og krevd flere runder med kapitalinnhenting. Totalt er det investert i overkant av 1 milliard kroner i selskapet siden 2004, hvorav om lag 160 millioner utgjør offentlige tilskudd og innovasjonsmidler.
Wisland sier støtten fra Innovasjon Norge har vært avgjørende for å drive innovasjon og utvikling i selskapet.
Lenovo på kundelisten
I dag har det blitt til en chip på tre ganger tre millimeter som enkelt kan integreres i alt fra forbrukerelektronikk til smart home-produkter, strømsensorer og søvnovervåking.
– Hele clouet er at vi har klart å lage en sensor som både er pålitelig og presis, samtidig som den er liten og billig og derfor enkelt kan skaleres opp, sier Hagem.
Det har gjort teknologien ettertraktet. I 2019 ble NOVELDAs sensor lansert i produktet «True Presence» av det tyske selskapet Steinel. Sensoren regnes for å være verdens mest pålitelige bevegelsessensor for regulering av luft, lys og varme.
I 2021 kom det største kommersielle gjennombruddet til selskapet så langt, da verdens største PC-produsent Lenovo lanserte sensoren i seks laptoper i ThinkPad-serien.
– Det er stor forskjell på å få teknologien evaluert til å bli lansert i en million enheter. Å utvikle en demo er ti prosent av jobben, mens nitti prosent er validering og produksjon. Å få Lenovo som kunde er derfor veldig stort for oss, sier Hagem.
Tester teknologien i nye markeder
Reidun Løite Myhra, finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge, har stor tro på selskapet.
Hun mener det er viktig å stimulere denne type satsing og utvikling, både for å støtte innovativ teknologi og fremme Norge utenlands.
– Det er stor konkurranse for teknologibedrifter, men NOVELDA har blitt en pioner i sitt felt som setter et godt eksempel for norsk teknologi internasjonalt.
I tiden fremover skal selskapet videreutvikle sensoren og teste teknologien i nye markeder. Sammen med Apple, Samsung og Facebook skal de definere en ny global standard for UWB, under ledelse av Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), verdens største tekniske profesjonelle organisasjon dedikert til å fremme teknologi.