Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Innovasjon Norge i Nordland i 2006

Innovasjon Norge i Nordland ga i 2006 samlet tilsagn på 481 mill. kroner (eksklusive lånebeløp rentestøtte landbruk). Herav var 126 mill. kroner lån.

Innovasjon Norge i Nordland skal bidra med finansiering, kompetanse (rådgivning) og nettverksbygging.

Etterspørselen etter våre virkemidler (bortsett fra landbruk) har vært relativt moderat de senere år. Dette skyldes nok at næringslivet er inne i en høykonjunktur med fokus på drift og leveranser, og kanskje mindre fokus på innovasjon og andre tyngre investeringer.

Tilskudd

For distriktsutviklingstilskudd (ramme overført fra Nordland fylkeskommune) ble i 2006 ca. 50 % gitt til bedriftsutviklingstilskudd og stipend (myke investeringer) og 50 % til investeringstilskudd (fysiske investeringer). For tilskudd er prosjekter med et nyskapingsinnhold/innovasjon samt med et internasjonalt potensial, høyest prioritert. Forøvrig har vi hatt fokus på kompetansutvikling og kvinnerettede prosjekter.

Utviklingspartner

I tillegg til bruk av økonomiske virkemidler, gjennomfører vi en rekke aktiviteter på områder som utviklingspartner, koordinator og kunnskapsbygger på strategisk prioriterte satsinger. Dette gjelder blant annet innen entreprenørskap, internasjonalisering, kvinner, reiseliv, marin sektor, nordområdesatsing samt landbruk.

Arena-prosjekter

Kontoret i Nordland deltar aktivt i to såkalte ARENA-prosjekter; ARENA Innovasjon Havbruk samt ARENA-prosjekt SIREN (rom- og jordobservasjonsteknologi). Målet er å bidra til økt verdiskaping og lønnsomhet i disse næringsklyngene, gjennom felles og koordinert satsing på kunnskapsutvikling, kunnskapsdeling og nyskaping.

Pådriver i omstillingsområdene

Vi har på vegne av fylkeskommunen ansvaret for kvalitetssikring gjennom å være rådgiver, pådriver og oppfølger i omstillingsområdene. I 2006 var dette HALD (Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna), Lødingen, Ballangen, Tjeldsund/Evenes samt Bø/Øksnes.

Transportstøtteordning

Når det gjelder kompensasjonsordningene for bortfall av den differensierte arbeidsgiveravgiften, administrerer Innovasjon Norge i Nordland bl.a. den nasjonale transportstøtteordningen. Vi har videre ansvar for behandling av de mer bransjerettede prosjekter under denne kompensasjonsordningen. Gjeninnføring av den differensierte arbeidsgiveravgiften fra 2007, medfører at kompensasjonsordningene utfases i 2007.

SkatteFunn

Vedrørende SkatteFUNN-ordningen foretar vi kvalitetssikring og gir innstilling til Norges forskningsråd (144 søknader i 2006). Forskningsrådets representant i Nordland har kontorfellesskap med Innovasjon Norge Nordland. Dette representerer en ytterligere mulighet for økt næringsrettet FoU i fylkets næringsliv.

Vi har et nært samarbeid med Nordland fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling, blant annet vedrørende tildeling av økonomiske rammer, utforming av næringsstrategier og tiltak.


NØKKELTALL

Antall vedtak: 850
Innvilget: 481 mill.
Lån per 31.12.2006: 1,7 mrd.

Antall SkatteFUNN-søknader:
144 søknader, hvorav 106 godkjente

Innvilget 2006 (mill. kroner)
Markedslån: 100,9
Risikolån: 24,9
Distriktsrettet tilskudd og etablererstipend: 88,4
Kompensasjon for økt arb.g.avgift: 71,3
Transportstøtte: 141 
Tilskudd landbruk: 34,9
Lånebeløp for rentestøtte landbruk: 50,4
Andre tilskudd: 19,5