Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Aktiviteter i 2006

Etablererkontorene

Innovasjon Norge har bevilget 2 millioner kroner til delfinansiering av etablererkontorene i  2006.

Siktemålet i Innovasjon Norges arbeid og dialog mot etablererkontorene  er at det skal være et klart fokus i virksomheten mot innovative nyetableringer med vekstpotensial. Målgruppen er uttrykt som etablerere eller småbedrifter med 1-2 ansatte som tilfredsstiller fire krav:

  1. Innovative: Nytt produkt, prosess, marked eller organisering; trinnvis eller radikal.
  2. Vekstpotensial: Potensial til å vokse til minst fem ansatte.
  3. Kompetanse: Personlig kompetanse, formelt eller uformelt til å realisere en vekstbedrift.
  4. Motivasjon: Ønsker å delta i en systematisk vekstprosess i samarbeid med etablererkontorene.

Aktivitet og grad av måloppnåelse blir fulgt opp mellom prosjektansvarlig på vårt kontor og etablererkontorene. Det blir avholdt  møter med etablererkontorene for kompetanseheving og drøfting innen utvalgte emner.

Innovative etablerere

Konkret skal hvert etablererkontor  plukke ut innovative etablerere for en spesiell oppfølging. Det skal skrives oppfølgingsavtaler med disse gründerne og i den forbindelse skal det konkretiseres en handlingsplan for hver enkelt.

Etablerergrupper i Telemark

Innovasjon Norge startet i 2005 prosjektet  "Etablerergrupper i Telemark" der siktemålet er at grupper av nyetablerte bedrifter får en møteplass for dialog og gjensidig læring. Hver gruppe består av 7-8 bedrifter og får tilbud om bistand og oppfølging fra en mentor ( coach). Høsten 2005 ble det gjennomført coach-kurs for å skolere utvalgte coacher i opplegget. Det er nå  igang to etablerergrupper i Grenland og en i Kragerø, og det arbeides for å få til grupper i de øvrige deler av fylket. Dette tilbudet representerer et supplement for etablererkontorene i deres arbeid.

Kulturbaserte næringer

Innovasjon Norge har i 2006 bevilget følgende tilsagn som vi vurderer å være innenfor næringsfeltet kulturbasert næring.

Tilsagn bevilget:

  • Mjonøy v / Ellen Nordstoga: investeringer i anlegget ; investeringstilskudd, 100 000 kroner. ( KRD-midler)
  • Childrens House v/ Laurie Vestøl: utvikling av medieprodukter med barn som målgruppe; etablererstipend 250 000 kroner (KRD-midler)
  • Paradigm Pictures: produksjonsselskap for film; bedriftsutviklingstilskudd 150 000 kroner (KRD-midler)
  • Porselensbienalen 2007: støtte til planlegging og gjennomføring; tilskudd på 5 000 kroner.
  • Villa Frednes: tilskudd 150 000 kroner til innovasjonssenter for kulturnæringer i Grenland.

Sum overnevnte tilsagn blir 725 000 kroner.

Fra BU-midlene er det også bevilget tilsagn innenfor kulturbasert næringsvirksomhet. Hildes Skapende Verksted, Drangdal har fått tilskudd 50 000 kroner. Eli B. Tofastrud, Notodden  har mottatt tilskudd 75 000 kroner til keramikkbildeproduksjon.  Flere tilsagn fra verdiskapningsprogrammet for mat ligger i grenseområdet næringsmiddel og kulturbasert næring.  

Følge opp reiselivsstrategien på bedriftsnivå

Hovedmålet for reiselivssatsingen slik den er formulert i fylkesplanen er å øke attraksjonskraften til reisemåla og reiselivsproduktene i Telemark, og utvikle samspillet mellom kultur og reiseliv.

Følgende tilsagn er i 2006 bevilget til reiselivet i Telemark :

  • Innovativ Fjellturisme : delfinansiering av år 3 i hovedprosjekt; bedriftsutviklingstilskudd ( KRD)  1 210 000 kroner
  • Treungen Paintball : paintballutleie til hotell- og hyttegjester; etablererstipend
    ( KRD) 60 000 kroner.
  • Rauland Eiendom AS : SPA-anlegg; tilskudd ( KRD) til sammen 550 000 kroner og lån 1 400 000 kroner.
  • Soest Pipo Indoor Playground, Nissedal. Stipend 200 000 kroner til etablering av aktivitetshus.
  • Norsjø Ferieland AS, Sauherad. Investeringstilskudd (KRD) 150 000 kroner.
  • Rjukan Hytte og Caravanpark AS. Lån (KRD) 700 000 kroner til investeringer.
  • Tuddal Høgfjellshotell AS. Bedriftsutviklingstilskudd ( KRD) 65 000 kroner.
  • Gaustastoppen Gourmet AS, Tinn. Bedriftsutviklingstilskudd 275 000 kroner.
  • Bergh AS, Porsgrunn. Lavrisikolån 2 500 000 kroner til kjøp av Nedre Jønholt Gård.
  • Rauland Turist AS. tilskudd 150 000 kroner til samarbeidsprosjekt med Visit Rjukan AS.
  • Climb Inn  AS, Rjukan. Tilskudd 250 000 kroner (KRD) til prosjekt for styrking av isklatrermiljø på Rjukan.

Samlet utgjør dette tilsagn om tilskudd på 2 910 000 kroner og samlet tilsagn om lån på 4 600 000 kroner.

Fra RDA-midlene er i 2006 bevilget følgende tilsagn innen reiselivsnæringen :

  • Morgedal Hotell AS : tilskudd 250 000 kroner til investeringer.
  • Telemark Kanalcamping AS, Nome . tilskudd 250 000 kroner til investeringer
  • Gaustablikk Høgfjellshotell AS. tilskudd 237 000 kroner til investeringer
  • Rjukan Golf AS. tilskudd 542 000 kroner til investeringer og utvikling. 
  • Vrådal Hotell og Hyttepark AS. tilskudd 100 000 kroner  til investeringer.
  • Norsk Industriarbeidermuseum, Rjukan. Tilskudd 2 millionr kroner til investeringer.
  • Rjukan Skisenter AS. tilskudd 1 625 000 kroner til investeringer.

Samlet utgjør dette tilskudd fra RDA-midlene blir 5 004 000 kroner.

Fra BU-midlene er det bevilget åtte tilsagn som vurderes å gå på turisme/reiseliv. Flere tilsagn vurderes å  ligge i skjæringsfeltet turisme og annen næring (eks. tilsagn til ridesenter og ridehall).

Prosjektene som er støttet vurderes å være i tråd med målformuleringene for reiseliv i fylkesplanen.

Ha et særlig fokus på Kragerøområdet

Det er i 2006 innvilget ellve tilsagn til bedrifter i Kragerø. Totalt er det i 2006 bevilget tilsagn på 11,345 millioner kroner til virksomheter i Kragerø, fordelt på 10,5 millioner kroner i lån og 845 000 i tilskudd.

Vi skal sikre at det inngåtte næringspolitiske samarbeidet i Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV) med tilhørende strategier blir et supplement til og styrking av de bedriftsrettede oppgaver kontoret skal gjennomføre i Telemark

Fylkeskommunen har i sitt tildelingsbrev datert 21.03.2006 nevnt et antall tiltak i den vedtatte næringsstrategien for BTV der det er forventet at Innovasjon Norge skal bidra til gjennomføringen med alle de virkemidlene Innovasjon Norge rår over.

Følgende tiltak nevnes i tildelingsbrevet :

Økt nyetablering

I strategien er tiltaket beskrevet som å "vurdere modellene for etablererveiledning og oppfølging i de tre fylkene for å komme fram til hva som fungerer best". Fylkesrådmannen i Telemark er prosjektansvarlig.

Innovasjon Norge i Telemark har ikke vært med i drøfting av dette konkrete tiltaket. Vi nevner imidlertid at coach-opplæringen som er omtalt over  ble gjennomført som et fellestiltak for BTV-regionen. I tilegg til de tre etablerergruppene som er startet i Telemark er det startet tilsvarende grupper i Buskerud og Vestfold. Det vil være en erfaringsutveksling mellom ansvarlige i de tre fylkene.

Prosjektet nettverkskreditt er bla. finansiert med støtte fra regionrådet og stimulerer og følger opp kredittgrupper organisert etter en bestemt mal og der gruppen har en kapital til disposisjon for finansiering av tidligfase-prosesser hos deltagerbedriftene/idehaverne. Nettverkskreditt-gruppene er et tilbud særlig rettet mot kvinner. Prosjektet bidrar bla.a. til erfaringsutveksling og dialog mellom kredittgrupper i hele BTV-regionen gjennom fellessamlinger og eget nettsted. Pr. idag er det 16 nettverkskredittgrupper i drift i Telemark, og dette inkluderer ca 60 deltagere.

Understøtte konkurransedyktige næringsklynger

Arbeidet relatert til dette punktet er primært konsentrert rundt gjennomføring av pågående Arena-prosjekter og utredning og søknad inn mot den nye nasjonale satsing Norwegian Centres of Expertice ( NCE).

Innovasjon Norge i Telemark er prosjektansvarlig for arenaprosjektet MiljøEnergi som fokuserer på å utvikle nærings- og kompetansemiljøet innen miljø- og energiteknologisk næringsvirksomhet i regionen. Kontoret er i videre delfinansiør og deltager i Arena-prosjektet Innovativ Fjellturisme i Buskerud, Telemark og Aust-Agder.

Begge de nevnte Arena-prosjektene gjennomførte i  2006 siste år i den opprinnelige hovedprosjektplanperioden på tre år. Begge  prosjektene har søkt om, og fått innvilget,  forlengelse av prosjektperioden. Arena MiljøEnergi avsluttes ved utgangen av 2007 mens varigheten på Arena Innovativ Fjellturisme p.t. ikke er endelig bestemt.

NCE-prosjekter

Innovasjon Norge i Telemark har i 2006 delfinansiert et prosjekt for å utrede en søknad om NCE-status for en prosjekt med tittelen " Norsk CO2"-håndtering " med fokus på en verdikjede for CO2-behandling.  NCE er en mer langsiktig programsatsing enn Arena-programmet og har en tidshorisont på opp til ti år.

Hovedmålet er å bidra til verdiskaping gjennom å utløse og forsterke samarbeidsbaserte innovasjons- og internasjonaliseringsprosesser i næringsklynger med klare ambisjoner og stort potensial for vekst. Siktemålet er på mange måter det samme som for Arena-programmet, men NCE stiller større krav til modenhet i klyngen og  potensiale for internasjonal vekst.

Seks prosjekter ble  våren 2006 tildelt NCE- status av totalt 24 søknader. Søknaden fra " Norsk CO2-håndtering" ble ikke valgt ut. Det er planen å rekruttere ti NCE-prosjekt innen 2008 så muligheten er tilstede for å komme med en ny søknad. Arbeidet med vurdering av NCE-søknad er foreløpig forankret i styringsgruppen for Arena MiljøEnergi.

VS 2010

Av andre klyngerelaterte prosjekter har Innovasjon Norge i 2006 vært medfinansiør og styringsgruppedeltager i prosjektet VS 2010 i Telemark. Dette prosjektet har bl.a. prosjekttiltak fokusert mot industriclusteret i Grenland og gruppen av samarbeidende verkstedbedrifter  i Grenland.

Økt samspill næringsliv – høgskole/ forskningstiftelse

Arbeidet for å øke dette samspillet er ett av hovedmålene med Arena- og NCE-satsingene. Dette er derfor et sentralt tema i de pågående Arena-prosjektene som kontoret er engasjert i .

Andre prosjekt der dette samspillet er fokusert og der kontoret er deltager eller medfinansiør:

  1. Kompetansemeglingsprosjektet i BTV.
  2. Støtte til Vekst i Grenland  til et kurs-opplegg i samarbeid med Høgskolen i Telemark der fokus er foredling av forretningsplan for grunderbedrifter ved bruk av høgskolens og studenters fagkompetanse.

Aktivt stimulere til næringsrettet internasjonalisering

Kontoret arrangerer sammen med IN Buskerud-Vestfold prosjektet Internasjonal Innovasjon der det gjennomføres enkeltprosjekt innen ulike bransjeområder med fokus på internasjonalisering og teknologiutvikling.

Pågående delprosjekter  er innen følgende områder:

  1. energi- og miljøteknologi ( i-Tech)
  2. maritim sektor ( i-Sea)
  3. grøntsektoren ( i-Green)
  4. IKT/elektronikk mot Kina (i-Site China)

Klyngeutvikling – videreutvikling av Innovative Fjellturismeprosjektet

Innovasjon Norge i Telemark er medfinansiør og deltager i arenaprosjektet Innovativ Fjellturisme.