Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Virkemiddelbruk

Innovasjon Norge har i 2006 bevilget tilsagn fra Innovasjon Norges rammer (dvs. ekskl. RDA-milder (regional differensiert arbeidsgiveravgift) på til sammen 148 070 000 kroner.

Dette fordelte seg på 128 798 000 kroner som lån eller tilskudd, og  rentestøtte for  en samlet sum landbrukslån på i alt 19 272 000 kroner. Til sammenligning ble det for hele året 2005 bevilget tilsagn på i alt 143 millioner kroner fordelt på lån, tilskudd og rentestøtte. (Det beløpet som tas med som rentestøtte gjelder  ikke et faktisk tilsagnsbeløp, men den lånesummen som det er blitt innvilget rentestøtte til.)

RDA-rammen

I tillegg til dette er det i  2006 gitt tilsagn  fra Innovasjon Norge i Telemark fra RDA-rammen, dvs. midler til kompensasjon for bortfall av differensiert arb.giveravgift, på til sammen 13 636 233 kroner.

Av overnevnte sum tilsagn fra Innovasjon Norges rammer er 27 192 600 kroner tilsagn om risikolån og tilskudd som er trukket fra fylkeskommunens tildelingsramme på 20 millioner kroner for 2006 gitt i brev datert 21.03.2006.  Det reelle trekket på rammen blir  lavere enn sum tilsagnsbeløp siden risikolån belaster rammen med tapsfondsavsetningen og ikke med tilsagnsbeløpet, kfr. oversikten under.

Tapsfondsavsetning

Til og med 2005 ble 30 % av innvilgede risikolån belastet tilsagnsrammen som en tapsfondsavsetning. Fra 2006 blir tapsfondsavsetning bestemt i hvert enkelt tilsagn ut fra en risikovurdering i hvert enkelt tilfelle. Tapsfondsavsetningen i tabellen under er  en summering av de enkelte tapsavsetninger. For 2006 er akkumulert tapsfondsavsetning ( for 10 tilsagn) på 26,3 % , noe som gir en samlet tapsavsetning så langt på 3 849 500 kroner.

Bruk av midler fra KRD kap 551 post 60 fordelt på virkemiddeltype er for 2006 som følger :

Tilsagn til innovasjonsprosjekt

Innovasjon Norge kategoriserer  tilsagn til innovasjon i følgende kategorier : innovasjon på internasjonalt nivå, innovasjon på nasjonalt nivå, innovasjon på bransjenivå, innovasjon på fylkesnivå, innovasjon på bedriftsnivå og ideutvikling.

I tabellen under er det skilt mellom Innovasjon 1 og Innovasjon 2. Innovasjon 1 inkluderer alle kategorier av innovasjon som er nevnt over. Innovasjon 2 er begrenset til innovasjon på internasjonalt nivå, nasjonalt nivå, på bransjenivå eller  ideutvikling. I innovasjon 2 er altså ikke inkludert innovasjon på fylkesnivå eller på bedriftsnivå, dvs. de katoriene som inneholder en lavere grad av innovasjon.

Tabellen under viser andelen av tilsagn fra KRD-rammen som er kategorisert som innovasjonsprosjekt på de nevnte nivåer.

Tabellen viser hvordan kravet til innovasjonsgrad er differensiert  i 2006. 17 018 500 kroner i tilsagn fra KRD-rammen har vært vurdert å innebære innovasjon på bransjenivå, nasjonalt eller internasjonalt nivå. Tar vi med i tillegg de prosjekt som er vurdert å innebære innvasjon på bedriftsnivå eller fylkesnivå er sum tilsagn til innovative prosjekt 19 876 600 kroner.

På landsbasis er 67 % av  KRD-virkemidlene  brukt på innovasjon 1  i 2006, mens 49 % av disse midlene er brukt på innovasjon 2 pr. samme tidspunkt. Tallene  for Telemark ligger altså noe over tallene for hele landet for 2006.

Tilsagn til kompetanseheving

Av KRD-bevilgningen  i Telemark er følgende gått til kompetanseformål i 2006:

På landsbasis i 2006 gikk 43 % av KRD- tilskuddene til kompetansetiltak. Når det gjelder risikolån fra KRD-rammen gikk 10 % til kompetanseprosjekter i hele landet. Andel KRD-midler til kompetansetiltak på landsbasis  i 2006 ble dermed samlet sett 33 % mot altså 26 % i Telemark.  Her ser vi altså at tallene for Telemark ligger noe lavere enn tallene for hele landet i 2006.

Øvrige parametre

Tabellen under viser fordeling av bruk av KRD-midlene på følgende kjennetegn : kvinnerettede tiltak, design, internasjonalisering, miljørettet og ungdom. I tabellen inngår også rubrikker som viser tallene på landbasis for de samme KRD-midlene. Til sammenligning er tallene for  2005  vist i parantes i hver rubrikk.

Tabellen over viser at andelen tilskuddstilsagn fra KRD-rammen til kvinneprosjekter i Telemark har hatt en synkende trend siste året. Andelen KRD-tilskudd i Telemark til kvinneprosjekt ligger nå under prosentandelen for hele landet. Tilsagn om risikolån fra KRD-rammen i Telemark  til kvinneprosjekt er klart lavere i 2006 i forhold til  2005, og prosentandelen  ligger også nå  under andelen av KRD-lån på landsbasis som går til kvinneprosjekt.

Innovasjon Norge opererer på nasjonalt nivå med måltall for de ulike tilskuddsordningene  sett i forhold til viktige måleparametre. Når det gjelder distriktsutviklingstilskudd (KRD-tilskudd) er måltall for andel kvinneprosjekt satt til 25 %. I Telemark ligger vi altså i 2006 1 %-enhet under måltallet.

Definisjonen på et kvinneprosjekt er et prosjekt som oppfyller ett av følgende kriterier:

  • kvinner som starter egen virksomhet
  • er spesielt rettet mot å øke kompetansen til kvinner ansatt i foretaket
  • kvinner utgjør mer enn 30 % av styremedlemmene eller ledelsen i bedriften
  • bidrar til å øke antall kvinnelige eiere, styremedlemmer, ledere eller er spesielt rettet mot å øke antall sysselsatte kvinner.

For å styrke antall kvinneprosjekt er kontoret i Telemark for tiden innvolvert i  følgende prosjekttiltak:

  • Female Future; prosjekt for å få flere  kvinner inn i styreverv og lederstillinger
  • Nettverkskreditt ; prosjekt for å støtte opp om mindre kvinne-etableringer
  • Rekruttering av kvinnelige kandidater til kompetansekurs ( styrekompetansekurs og lederkompetansekurs)

Design

Design er et prioritert område i Innovasjon Norge. Det er ansatt egne prosjektansvarlige for dette feltet med tanke på å ha spisskompetanse til prosjektvurdering og oppfølging, og en av disse har bl.a. Buskerud, Vestfold og Telemark som ansvarsområde. Vi ser i 2006 en  økning i andel tilsagn fra KRD-midlene til designprosjekt, både hva gjelder tilskudd og lån. Den samme trenden ser vi for landet som helhet. Telemark ligger omtrent på linje med landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av KRD-midler til designprosjekt.

Internasjonalisering

Internasjonalisering er et hovedfokus for Innovasjon Norge. Bruken av KRD-midler i Telemark rettet inn mot prosjekter med et internasjonaliseringsaspekt vurderes å  ligge på et rimelig bra nivå. Andelen av KRD-tilskudd  i Telemark har imidlertid gått noe ned i 2006  i forhold 2005 fra (54 % til 50 %), og andelen i 2006 er noe under landsgjennomsnittet som ligger på 58 %. Det er en  nedgang når det gjelder andelen tilsagn fra KRD-lån til internasjonalisering ( fra 84 % til 56 %), men her ligger andelen omtrent på samme nivå som landsgjennomsnittet ( 56 % i Telemark mot 58 % for landet).

Miljørettede prosjekter

Andelen av virkemidler brukt på miljørettede prosjekter er  i 2006 klart lavere enn i 2005. Et miljørettet prosjekt er et prosjekt som fører til en økt miljøeffektivitet gjennom forbedring av produkter, produksjonsprosesser og/eller systemløsninger. Andelen KRD-tilskudd til miljøprosjekt i Telemark er gått ned fra 18 % i 2005 til 5 % i 2006, og for KRD-lån ned fra  52 % til 1 %. Prosentandelene både for tilskudd og lån  i Telemark til dette området ligger  i 2006 under  tallene for hele landet.

Bransjeområder

Innenfor bransjeområder vil det gjerne være svingninger  i andelene av virkemiddelbruk fra et år til et annet, og bakgrunn for endringer i løpet av et år kan være vanskelige å forklare eksakt. KRD-midlene er med unntak av etablererstipend forbeholdt distriktsområdet, mens miljø-teknologibransjen har nok sitt tyngdepunkt i Grenlandsregionen, dvs. utenfor dette virkeområdet. 

Kontoret har i tre år hatt prosjektansvaret for et større arenaprosjekt med fokus på miljø- og energiteknologi. Sentralt i prosjektet har vært styrking av bedrifts- og kompetansenettverkene innen denne sektoren i regionen (Green Partner og GassTek) og  i tillegg styrking av  relasjonen  regional høgskole – bedriftsmiljø innen miljøenergi-sektoren. En rapport utarbeidet av Telemarksforskning i 2006 viser at bedrifter i miljø- og energiklyngen i regionen hadde en samlet omsetningsvekst fra 2004 til 2005 på 85 %.

Ungdomsprosjekter

Andelen KRD-tilsagn til ungdomsprosjekter i Telemark i 2006 ligger på omtrent samme nivå som i 2005. Andelen KRD- tilskudd i Telemark ligger over andelen KRD-tilskudd til ungdomsprosjekt for hele landet. Når det gjelder lån fra KRD-rammen er tilsagnsandelen økt i 2006 og andelen tilsagn ligger klart høyere enn resten av  landet.

Fordeling av tilsagn på kommuner

Tilsagn fra Innovasjon Norge i Telemark i 2006 fordeler seg slik på kommunene i fylket. Oversikten omfatter alle typer virkemidler kontoret forvalter, inkludert RDA-midler.