WindSim har utviklet en programvare for å optimalisere vindmølleparker. Kapital, kompetanse og nettverk fra Innovasjon Norge har gitt prosjektet medvind.
En vindpark er en samling av vindturbiner som produserer elektrisk energi. Tønsberg-selskapet WindSim leverer en programvare for optimalt design og operasjon av vindmølleparker. De bruker avanserte modeller for å modellere vindfelt i og rundt vindmølleparker, slik at møllene kan plasseres der de produserer mest strøm og er minst utsatt for uønskede krefter. Løsningen er basert på en teknologi som gir svært god nøyaktighet.
Kunder i over 50 land
Produktet ble lansert i 2003 og er godt etablert i markedet. De har kunder i mer enn 50 land og er i dag 19 ansatte. Innovasjon Norge har bidratt på en rekke områder, både i form av finansiering og rådgivning. Selskapet har også deltatt i eksportprogrammet Global Growth.
Vekst i USA
Arne Gravdahl er grunnlegger av WindSim og teknologisjefen i selskapet. Han ser gode muligheter for ekspansjon i årene fremover.
- Vi har sett en betydelig vekst i USA, som vi forventer vil øke enda mer. Fokuset vårt er fortsatt på landvind, men vi kommer til å utvide til havvindkraft, forteller han.
I begynnelsen av 2022 skal programvaren deres flyttes til en skybasert løsning og erstatte den nåværende desktop-versjonen. Den nye versjonen vil kjøre prosjektsammenligninger opptil 100 ganger raskere i skyen enn på et lokalt skrivebord.
Miljøteknologiprosjekt i Kina
I 2021 var programvareutvikleren en av fire norske bedrifter som mottok midler fra Innovasjon Norge til utvikling av innovativ miljøteknologi i samarbeid med partnere i Jiangsu-regionen i Kina. Utlysningen er knyttet til Kinas konkrete mål for reduksjon av egne klimagassutslipp og planer om å bli karbonnøytral innen 2060. Dette skaper muligheter for bedrifter som leverer gode miljøløsninger.
Windsim har også deltatt i Global Growth Greentech i regi av Innovasjon Norge Beijing, med mål om å videreutvikle markedspotensialet i Kina.
- Vi er takknemlig for denne muligheten som er i tråd med planene våre i Kina, både med hensyn til timing og lokalisering, sier Gravdahl, og legger til: