Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

arbeidet i Buskerud og Vestfold

Generelt

Buskerud og Vestfold er blant de minste fylkene i Innovasjon Norge målt etter bruk av virkemidler. I 2006 gikk 4,4 % av Innovasjon Norges samlede virkemidler til våre fylker. Kontoret har meget stor aktivitet innenfor flerbedrifts- og klyngeprosjekter. I 2006 var kontoret prosjektansvarlig for to prosjekter i Arena-programmet; Inno-tech og Innovativ Fjellturisme og utviklingspartner i to prosjekter under Norwegian Centre of Expertise (NCE). Videre er kontoret initiativtaker og pådriver for etablering av en næringshage for næringsmiddelbedrifter i Vestfold, har prosjektansvar for fire flerbedriftsprosjekter innenfor konseptet Internasjonal Innovasjon (til sammen 31 bedrifter) og tre flerbedriftsprosjekter innenfor landbruk/næringsmidler med til sammen 30 bedrifter/gårdbrukere.

Arbeidet i det regionale partnerskapet

Distriktskontoret har et godt samarbeid med fylkeskommunene i Buskerud og Vestfold, regionsamarbeidet BTV, fylkesmannens landbruksavdeling i de to fylkene, og andre regionale utviklingsaktører.

Det har de siste årene også utviklet seg et tettere samarbeid med høgskolene i de to fylkene bl.a. som følge av høgskolenes deltakelse i de regionale klyngeprosjektene.

Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold deltar aktivt i utvikling av regionale strategier og prioriteringer både innenfor landbruk, reiseliv og industri. I 2006 har kontoret hatt hovedansvaret for tre store konferanser i samarbeid med det regionale partnerskapet; Mulighetskonferansen 2006 - gass som pådriver for næringsutvikling, Innovasjonskonferansen 2006 i regi av Innovativ Fjellturisme og Internasjonaliseringskonferansen 2006.

Disse tre konferansene samlet til sammen ca 500 personer. I tillegg har vi vært medarrangører i en del andre seminarer og konferanser i 2006; bl.a. designseminar, landseminarer (Polen, India og Sentral-Europa), ”Gullegg 06”, Ringerikskonferansen, mfl.

Samspill med Innovasjon Norges øvrige kompetansemiljø

Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold tilstreber økt samhandling på tvers i organisasjonen og har i 2006 hatt et aktivt og konstruktivt samarbeid med en rekke av våre andre kontorer i inn- og utland. Blant utenlandskontorene nevnes spesielt England, Kina, Tyskland, Polen og USA. I 2006 har kontoret også hatt samarbeid med en rekke distriktskontorer, bl.a. Østfold, Oslo/Akershus, Telemark, Agder, Hordaland og Rogaland.

Flere av våre medarbeidere har bidratt aktivt i utviklingen av nye tjenesteprodukter, spesielt innenfor kompetansebygging og internasjonalisering. Kontorets medarbeidere har også bidratt betydelig i det strategiske arbeidet i organisasjonen, både innenfor internasjonalisering, entreprenørskap og reiseliv.

Små- og mellomstore bedrifter (SMB)

Distriktskontoret har hatt høy aktivitet i forhold tilt denne målgruppen, og har i 2006 hatt en spesielt stor aktivitet rettet mot internasjonalisering, kompetansebygging og SMB. Spesiell fokus har også vært rettet mot distriktskommunene i Buskerud. Kontoret har imidlertid ennå ikke nådd sine egne målsettinger når det gjelder identifisering og foredling av nye utviklingsprosjekter innenfor offentlige- og industrielle forsknings- og utviklingskontrakter (OFU/IFU). Dette arbeidet intensiveres derfor i 2007.

Entreprenørskap

Innovasjon Norge innvilget støtte på totalt kr. 2 050 000 til 12 etablerere i Buskerud i 2006. Fire av stipendmottakerne var kvinner og en var ungdom. Ytterligere kr. 900 000 ble prioritert til etablereroppfølging og etablererveiledning.

I Vestfold ble det i 2006 bevilget totalt 17 stipend på til sammen
kr. 1 600 000. Resterende kr. 400 000 er brukt på breddesatsing og nettverksprosjekter.

Også innenfor entreprenørskap har kontoret prioritert nettverks- og flerbedriftsprosjekter. Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold har bidratt til etablering av åtte etablerergrupper med til sammen ca 50 gründere.

Reiseliv

Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold arbeider for helårig lønnsomhet for reiselivsnæringene i begge fylker. Kompetanse, innovasjon, samarbeid og profilering er nøkkelområder i vårt arbeid.

2006 ble nok et svært aktivt år for Arena Innovativ Fjellturisme, med mange spennende og synlige aktiviteter og resultater. En svært vellykket studietur til Canada trakk 74 deltakere, hvorav halvparten var næringsaktører. Prosjektets 4. ”Innovasjonskonferanse” trakk 200 deltakere, der 80 % var næringsaktører. 

Foto: Innovasjon Norge

De gode resultatene prosjektet skaper har bidratt til at prosjektet er blitt forlenget med ytterligere to år og at andre tilsvarende Arena-prosjekt tar mal av Innovativ Fjellturisme når de etablerer seg (f.eks. Innovativ Fjordturisme). 

Næringsaktørenes erkjennelse av synergien i et økende samarbeid reiselivsbedriftene imellom i øvre Buskerud er hovedgrunnlaget for at reiselivsnæringen i Hemsedal, Gol og Geilo i 2006 initierte et arbeid mot status som Norwegian Centre of Expertise (NCE) innen reiseliv. Her vil Innovasjon Norge være en viktig utviklingspartner.

Innovasjon Norge følger aktivt opp reiselivsstrategien for Buskerud, og deltar i ”Team Reiseliv Buskerud”.

Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold bisto divisjonsledelsen med reiselivskompetanse tilsvarende en halv stilling gjennom hele 2006. Ellers er vårt kontor aktivt med i revideringen av ”Hvitebok for bedre reisemålsutvikling” og representert i Innovasjon Norges ”Tverrgående team Reiseliv”.

Landbruk

Interessen for investeringer og utviklingstiltak i landbruket er stor både i Buskerud og Vestfold, og langt større enn tildelte rammer. I samsvar med nasjonale og regionale mål er hovedvekt ved tildeling av midler lagt på omstilling gjennom økt verdiskaping, både i form av strukturrasjonalisering (økt konkurransekraft) og gjennom utnytting av lokale fortrinn som markedsmuligheter og spesialproduksjoner. Utvikling av nye næringsområder og utnytting av lokale ressurser (tilleggsnæringer) er i sterkere grad vektlagt i distrikt og i næringssvake områder for å kunne ivareta andre samfunnsmessige mål som bosetting og kulturlandskap.

Foto: Tor Grøthe / www.hemsila.no

Tor Grøthe, vinner av BU-prisen 2006 i Buskerud.

Norwegian Centres of Expertise (NCE)

To av seks klynger som fikk NCE status i 2006 ligger i Buskerud og Vestfold; NCE Microsystems i Horten og NCE Systems Engineering i Kongsberg. Distriktskontoret har deltatt aktivt i utviklingsfasen av prosjektene og bidrar også som utviklingspartner i gjennomføringsfasen.

Foto: Stian Ormestad / www.gjengangeren.no

Fra åpningen i Horten.


NØKKETALL BUSKERUD

Antall saker i 2006: 366
Innvilget i 2006: 88,0 mill

Lån pr 31.12.06: 303,6 mill
Antall SkatteFunn-søknader: 105

Innvilget fordelt på virkemidler
Markedslån: 7,6 mill
Risikolån: 6,5 mill
Distriktsrettet tilskudd: 11,6 mill
Etablererstipend: 3,0 mill
Tilskudd landbruk: 44,9 mill
VSP-mat: 2,5 mill
OFU/IFU: 0,2 mill
Andre tilskudd: 11,7 mill

Største næringer 2006
Tradisjonelt landbruk: 43,1 mill
Industri: 22,6 mill

Formål 2006
Innovasjon: 23,8 mill
Internasjonalisering: 24,5 mill
Kompetanse: 25,0 mill
Design: 4,9 mill

Spesielle satsinger
Etablerere: 7,8 mill
Kvinner: 20,6 mill
Reiseliv: 5,7 mill


NØKKETALL VESTFOLD

Antall saker i 2006:  306
Innvilget i 2006:  112,1 mill

Lån per 31.12.06: 225,7 mill
Antall SkatteFunn-søknader: 134

Innvilget fordelt på virkemidler
Markedslån: 56,3 mill
Risikolån: 3,0 mil
Distriktsrettet tilskudd: 0
Etablererstipend: 2,0 mill
Tilskudd landbruk: 25,5 mill
VSP-mat:  9,3 mill
OFU/IFU: 5,6 mill
Andre tilskudd: 10,4 mill

Største næringer
Industri: 34,9 mill
Tradisjonelt landbruk og fiske: 54,4 mill

Formål 2006
Innovasjon: 42,8 mill
Internasjonalisering: 25,2 mill
Kompetanse: 20,4 mill
Design: 7,0 mill

Spesielle satsinger
Etablerere: 10,9 mill
Kvinner: 22,2 mill
Mat ekskl. tradisjonelt landbruk: 12,3 mill