Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Prosjekter

Finansiering, nettverk eller kompetanse er nødvendig for realisering av nyskapende og innovative prosjekt. Innovasjon Norge har som målsetting å gi lokale ideer globale muligheter, og vi presenterer her noen prosjekt der assistanse fra Innovasjon Norge har vært utløsende for realiseringen.

Framtidsrettet bruk av BU-midler innen tradisjonelt jordbruk

Ivar Andreassen driver et gardsbruk basert på egen og leid jord i Vestfold. Driftsopplegg er melkeproduksjon, korn og høy for salg. Han har bygd nytt fjøs med planlagt produksjon på 400 tonn melk (maksimalproduksjon enkeltbruk i dag) og 30 tonn kjøtt. Maksimal kapasitet på fjøset er 650 tonn melk.

Søker fremstår som en vellykket bonde; han har framtidstro, tør å satse og har stor gjennomføringskraft og planlegger kostnadseffektivt omfang og løsning. Svært lønnsom produksjon i dag og med en disponering som gir god totaløkonomi. Søker har bygd kompetanse bl.a. gjennom Fram Agro i forkant av denne investeringen for å kvalitetssikre veivalget sitt framover. Søker fikk i 2006 BU-tilskudd og rentestøtte til lån fra Innovasjon Norge.

En samlet melkeproduksjon i Vestfold på nåværende nivå er avhengig av nye anlegg med overkapasitet som kan fange opp den produksjon som legges ned. Derfor er denne type utbygging framtidsrettet i forhold til det å opprettholde produksjonsvolum og –kultur i fylket.  
 

Eiker BioEnergi AS

Eiker BioEnergi AS er et godt eksempel på et landbruksbasert og fremtidsrettet varmeentreprenørselskap. Bedriften har som forretningsidé å selge ferdig biovarme til offentlige og andre større næringsbygg. Selskapet står for anlegg, drift, service og vedlikehold. Anleggene skal i hovedsak baseres på biomasse av skogsflis.

I 2006 åpnet selskapet flisproduksjon med årlig kapasitet på 40 GWh, tilsvarende forbruk på 20.000 kbm tømmer. I dag eier og drifter selskapet 6 anlegg med en samlet årlig varmeleveranse på 5 GWh. Målet er 20 GWh. De skal levere energi til en lavere pris enn olje og elkraft.

Bak selskapet står fire gründere med solid landbruksforankring og -erfaring, bakgrunn innen varmeteknikk og automasjon, produksjon og salg av varer, bedriftsledelse og prosjektering.

Innovasjon Norge har bidratt med et mindre etableringstilskudd, mens fire av biovarmeanleggene i 2006 fikk ordinær investeringsstøtte fra Bioenergiprogrammet.

Innovativ Fjellturisme

Arena-prosjektet Innovativ Fjellturisme handler om å gjøre vinterdestinasjonene; Hemsedal, Golsfjellet, Geilo, Rjukan, Rauland, Hovden og Vrådal - lønnsomme også i sommerhalvåret.

Prosjektet har etablert seg til å fungere som mal også for andre Arena-prosjekter.

Samarbeidspartnere er Abelia, Innovasjon Norge i Beijing og i Telemark. SINTEF MRB er prosjektleder. Prosjektets deltakere er SMB-bedrifter innen IKT- og elektronikkbransjen med spesiell fokus på det kinesiske markedet. Programmets mål er å fremme bedriftenes innovasjonsevne med spesiell vekt på markeds- og teknologiutvikling.

iSiteCHINA

iSiteCHINA er et innovasjons- og internasjonaliseringsprosjekt i regi av Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold.

Samarbeidspartnere er Abelia, Innovasjon Norge i Beijing og Innovasjon Norge i Telemark. SINTEF MRB er prosjektleder. Prosjektets deltakere er SMB-bedrifter innen IKT- og elektronikkbransjen med spesiell fokus på det kinesiske markedet. Programmets mål er å fremme bedriftenes innovasjonsevne med spesiell vekt på markeds- og teknologiutvikling.

Mat fra Kunstnerdalen BA

Mat fra Kunstnerdalen BA er et samarbeidsorgan for bønder og småskala matprodusenter i kommunene Sigdal, Modum og Krødsherad. Antall produsenter i selskapet er nå syv. 

Samarbeidet omfatter utvikling, produksjon, markedsføring og distribusjon av matvarer under merkevaren EventyrSmak – matglede fra Kunstnerdalen.

Produsentnettverket har lagt stor vekt på utvikling av felles profil og merkevarebygging. Design er brukt svært aktivt både i produktutvikling og i utforming av emballasje. Selskapet holder til i Næringshagen i Kunstnerdalen og har kunnet nyte godt av den kompetansen som er utvikla innenfor design i Næringshagen.

Mat fra Kunstnerdalen har fått støtte av Innovasjon Norge til etablering av selskapet og til designutvikling, og er nå i ferd med å avslutte et prosjekt for utvikling av felles distribusjon til dagligvare og storhusholdning.

Vinghøg AS

Vinghøg AS er en avansert mekanisk og elektro-optisk bedrift som har spesialisert seg innen systemintegrasjon og FoU i tett samarbeid med sine globale kunder – i hovedsak forsvar. De tilbyr utvikling og leveranse av montasjer/spesialelementer for integrasjon med våpen og har evnet å utvikle kvalitetsprodukter gjennom 50 år og bygd et meget godt internasjonalt renommè.

Vinghøg har vist seg internasjonalt konkurransedyktig og med stor gjennomføringsevne. Bedriften har rundt 60 ansatte og omsette for rundt 150 mill. NOK pr. år. Innovasjon Norge har bidratt med tilskudd gjennom ordningen for Offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU).

Vinghøg Group består av Vinghøg AS, Vingtech AS, Vinghøg Obsima AS og Servo Kontroll AS.