Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Næringslivet i Buskerud

Industrien er teknologibasert og internasjonal

Næringslivet i Buskerud er sterkt internasjonalt orientert og derfor sterkere berørt av internasjonal konkurranse og omstillingskrav enn næringslivet i resten av landet. Etter rekordåret 2005 ble det en eksportnedgang for Buskerud i 2006.

Skogbaserte produkter, maskiner/utstyr og elektriske/optiske produkter er de største bransjene innenfor industri. Buskerud er nummer fire i Norge innenfor offshoreleveranser, med Kongsbergindustrien som den dominerende.

Buskeruds industrielle tyngdepunkt ligger på Kongsberg, som er blant Norges ledende teknologiske industrimiljøer, og som i 2006 fikk status som Norwegian Centre of Expertise (NCE) innen feltet ”Systems Engineering”. Industrien her står for ca. 50 % av fylkets eksportverdi.

Reiseliv er en viktig næring

Reiselivsnæringa er stor i Buskerud, spesielt i øvre deler av fylket; Hallingdal og Hemsedal. Ferie og fritid er det klart største segmentet, med en andel av utenlandske overnattingsdøgn på ca 30 %. Fire av de ti største vinterdestinasjonene i Norge ligger i Buskerud.

Av total sysselsetting i Buskerud står reiselivsnæringene for ca 10 % (unntatt primærnæring og offentlig sektor). I Hallingdal sysselsetter reiselivsnæringene ca 1/3 av alle arbeidstakere.

Landbruk og mat

Landbruket er preget av mindre bruk, men vi ser en utvikling mot mer samdrift og større enheter. Svært mange bruk i Buskerud har betydelige tilleggsinntekter fra andre virksomheter, herunder hyttenæring og reiseliv  - spesielt i øvre del av fylket. Landets største gartneri ligger i Buskerud, og fylket har en sterk posisjon innen grøntsektoren.

Buskerud er landets tredje største skogfylke, målt etter avvirkning. Likevel dekker avvirkningen bare en tredjedel av råvareforbruket i fylkets dominerende skogindustri.

Bioenergi er en potensiell stor fremtidsnæring i fylket og kan bl.a. bidra til å lette avsetningen av massevirke av noe lavere kvalitet. På landsbasis var Buskerud det fylket som investerte mest innen landbruksbasert bioenergi i 2006.

Næringslivet i Vestfold

Vestfold har et variert næringsliv

Vestfold er et av de mest folketette fylkene og med sterk årlig tilvekst. Fylket har imidlertid et netto underskudd på arbeidsplasser i størrelsesorden 10 % av antall yrkesaktive. Brutto utpendling fra fylket utgjør 15-20 % av arbeidsstyrken.

Steinindustrien i Larvik, næringsmiddelindustrien i Tønsberg, aluminiums¬industrien i Holmestrand og elektronikkindustrien i Horten representerer sterke industrisektorer.

Næringslivet i fylket er internasjonalt rettet og Vestfold er Norges femte største eksportfylke. Oljeraffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg er en viktig faktor for eksportøkningen, men det er også en god framgang for fylkets øvrige eksportbedrifter.

Vestfold har et relativt svakt utbygd FoU-miljø. Imidlertid har det de seneste årene vært aktivt satset på videreutvikling av kompetanse¬miljøet knyttet til mikroteknologibedriftene rundt Horten, Microtech Innovation AS (MTI) og Høgskolen i Vestfold. Arena-prosjektet Inno-tech, som har vært ledet av Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold, har vært en viktig og synlig aktør i prosessen for at mikroteknologiklyngen fikk tildelt status som ”Norwegian Centre of Expertise (NCE) Mikrosystemer” i april 2006.

Reiseliv, friluftsliv og rekreasjon

Vestfold har noen av landets mest attraktive rekreasjonsområder. Reiselivet i Vestfold utgjør ca 7 % av total sysselsetting sett bort fra primærnæring og offentlig ansatte. Spennende reiselivs- og opplevelsesprosjekter er under utvikling. Ett av dem er "Vikinger i Vestfold", som er en interkommunal programsatsing for bruk av vikinghistorie og vikingformidling i regionalt utviklingsarbeid. Det legges opp til koordinering og stimulering av opplevelser og formidling av skandinavisk vikingtid og derigjennom å styrke Vestfold som reisemål. Målet er å gjøre Vestfold til et vikingsentrum i nordisk sammenheng.

Sterk innenfor landbruk og mat

Vestfold har gode naturgitte forhold for landbruk. Vestfold er landets største grønnsaksfylke og stor på poteter, frukt og bær. Bl.a. blir hoveddelen av norsk produksjon av frosne grønnsaker produsert i Vestfold. Videreforedling av matprodukter og kjøp av varer og tjenester gir betydelige ringvirkninger. På Gjennestad Gartnerskole er det utviklet høy kompetanse på grøntsektoren. Fylket er også i ferd med å utvikle et sterkt kompetansemiljø innen produksjon og omsetning av økologiske produkter. Økologiske grønnsaker utgjør ca. 25 % av volumet på landsbasis. Ellers har Vestfold en betydelig matkornproduksjon og en stor næringsmiddelindustri.


NØKKELTALL

Antall bedrifter
Pr 31.12.06: 26 360
Pr 31.12.05: 25 571

Arbeidsledighet
Pr 31.12.06: 2 425 (1,9 %)
Pr 31.12.05: 3 539 (2,7 %)

Nyetableringer
2006: 2 534
2005: 1 940

Konkurser
2006: 142
2005: 156

Eksportfylke nr 9
Samlet eksport 13 mrd NOK
(- 8,4 %)

Reiselivsfylke nr 14
Gjestedøgn i 2006: 1 449 206
(- 2,9 %)