Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Innovasjon Norge Finnmark

Sammenliknet med andre fylker er Innovasjon Norge Finnmarks aktiviteter spesielt utslagsgivende for det distriktspolitiske næringsarbeidet. Kontoret har et godt samarbeid med fylkeskommunen, fylkesmannen og kommunene i fylket, samt næringsorganisasjoner og -miljø.

Vår visjon er ”vi gir lokale ideer til globale muligheter” ved å bidra til etablering, utvikling og omstilling av samfunns- og næringsliv over hele fylket. Med over 700 medarbeiderer i inn- og utland, vil Innovasjon Norge Finnmark kunne bidra med kompetanse, nettverk samt risikokapital til oppfylling av denne visjonen.

Landbruket og bygdeutvikling

Det har fortsatt vært en nedgang i antall bruk i Finnmark, samtidig som bruksstørrelsen øker. Interessen for investeringer i tradisjonelt jordbruk har vært litt mindre enn forventet i 2006. Melkeproduksjon er fortsatt viktigst, men vi har også finansiert tre nye driftsbygninger for sau. Det er gledelig å se en økende interesse for videreforedling av mat, og at der vi tidligere har drevet mobiliseringstiltak, får vi nå investeringer i foredlingsanlegg. Også innen grønn omsorg og reiseliv merker vi en økt interesse. Der har også stor pågang av prosjekter med utgangspunkt i hest, dette omfatter både utleie av stallplasser, rideskole, hovslaging og reiseliv med utgangspunkt i hest.

Kvinnesatsinga

Kvinnesatsinga omfatter all vår virksomhet. Det etablert 14 nettverkskredittgrupper i fylket. Om lag halvparten av alle styrekandidater som Innovasjon Norge har utdannet, er kvinner. Utfordringen her er at de blir brukt av næringsliv og offentlige prosjekter. Om lag 21 % av alle lån og 23 % av tilskudd er bevilget til kvinner eller bedrifter med kvinnelige eiere/ledere.

Energisektoren

Energisektoren er i ferd med å bli svært interessant i næringsutviklingssammenheng i Finnmark. Sektoren er i Finnmark representert med tradisjonell vannkraft, vindkraft, tidevannskraft, gasskraft samt olje- og gassindustri.

En helt ny næring er under rask utvikling og har bl.a. medført permanent etablering av avdelinger av store leverandørbedrifter særlig i Hammerfest. Innovasjon Norge i Finnmark har relativt sett brukt lite virkemidler til oljerelatert virksomhet så langt. Dette bl.a. fordi de store aktørene i stor grad faller utenfor vår primære målgruppe når det gjelder tilskudd og de mindre lokale aktørene stort sett har hatt oppdrag med lite krav til ny kompetanse (unntatt HMS og IK). Kontoret har derfor valgt å arbeide med å utvikle nettverk mellom store og små bedrifter, FoU-miljøer og virkemiddelapparat for å bidra til å øke den lokale/regionale avkastningen av virksomheten.

Det har i flere år vært under utvikling et svært spennende tidevannskraftprosjekt i Hammerfest/Kvalsund. Innovasjon Norge i Finnmark har bidratt til dette prosjektet i flere omganger. I 2007 arbeides det med å internasjonalisere prosjektet.
Vindkraftprosjektene har så langt vært mer rene kraftproduksjonsprosjekter som vi ikke har vært involvert i. 
  

Entreprenørskap og nyskapingsarbeidet

Entreprenørskap og nyskapingsarbeidet er svært viktig for å øke økonomisk vekst i småkommuner og bygdesamfunn. Innovasjon Norge har de siste årene prioritert mobiliseringsarbeid for å få flere flinke folk til å investere i egen bedrift. I 2006 er det kjørt mobiliseringsmøter i kommunene Lebesby, Nordkapp, Kautokeino, Loppa, Vadsø, Berlevåg og Porsanger hvor vi møtte til sammen 72 mulige grundere. Disse vil bli fulgt opp i 2007.


NØKKELTALL

Distriktskontor i Vadsø og Alta (18 årsverk)
Totalt bevilget i 2006: 223 mill
Arbeidstimer finansiering: 90 %

Finansieringsportefølge pr 31.12.06: ca 1,1 mrd