Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kontoret i Hedmark

Kontoret er organisert i to fagområdet (kundeansvarsområder): Bionæringer/reiseliv og Entreprenørskap/SMB med tilhørende fag-/spesialområder (leveranseområder). Etablerer og kvinnesatsningen utgjøres av et tverrfaglig team på tre personer.

I 2005 og 2006 er det gjennomført en betydelig intern satsning på kompetanse innenfor tre hovedområder, kommunikasjon, rådgivning og strategi. Denne satsningen er gjennomført i stor grad med interne krefter og bygger på metoder og konsepter utviklet av ledende internasjonale miljøer (best practice).

For å kvalitetssikre implementeringen er det utarbeidet arbeidsmaler for de ulike konseptene. Denne satsningen har vært et betydelig bidrag til økt kundetilfredshet, forbedret score innenfor balansert målstyrlig og ikke minst et betydelig løft på arbeidsklimaundersøkelsen.

Kontoret forvalter 2006 tilskuddsmidler fordelt slik, 33 millioner kroner distriktsvirkemidler fra fylkeskommunen, BU midler fra Fylkesmannen utgjorde kr. 22,7 millioner kroner og rentestøtte på 53,8 mill Kompensasjon for bortfall av arbeidsgiveravgift var på kr. 43 millioner i 2006 Låneporteføljen er på kr 750. millioner. Med en inntjening på ca. 11 millioner kroner.

Kontoret deltar aktivt i partnerskapet med Fylkeskommunen, Fylkesmannen, og Hedmark Reiseliv. Partnerskapet ivaretar de langsiktige strategiske retningene for næringsutviklingen i Hedmark, blant annet gjennom utviklingen av Regionalt utviklingsprogram (RUP).

Kontorets klyngerettede satsninger utgjøres i første rekke av:

Trefylket

Hedmark er nummer én i Norge innenfor bygningsindustri og Trefylket er et samarbeid mellom næringsliv, virkemiddelapparatet og FoU-institusjoner etter Trippel Helix-modellen. Hovedfokus er økt trebruk (gjennom trebyen Elverum), rekruttering (et samarbeid med blant annet NTNU om mastergradsstudenter) og transport. Gruppen nådde sitt transportmål i 2006 da Samferdselsdepartementet vedtok å øke totalvekten for tømmertransport fra 50 til 56 tonn.

Matsatsningen

Hedmark er ett av Norges viktigste matkammer og har i tillegg en vesentlig næringsmiddelproduksjon.
 
Dette ønsker vi å synliggjøre bedre ved å satse spesielt på mat og næringsmiddelindustri. Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Hedmark jobber i fellesskap for å få hedemarksmaten "opp og fram".

Gral

Grenseløst aluminiumsnettverk er et grenseoverskridende samarbeid innenfor bearbeidning av aluminium som også har grener over mot Raufoss miljøene. Partnere er blant annet Hydro, H-Vindu, Fundo, ABAS. Magnor Næringshage har et koordinerende ansvar. Arbeidet er organisert som Trippel Helix.

Når det gjelder satsning innenfor Innovasjon Norges hovedområder er dette gjennomført slik:

Entreprenørskap

Kontoret har etablert et tverrfaglig team (landbruk/tradisjonell) på tre personer som har dette som fokus. I tillegg har vi jobbet intensivt med intern kompetansebygging internt innenfor dette området. Totalt hadde kontoret ca. 600 henvendelser innenfor området i 2006

Reiseliv

Området er et høyt prioritert satsningsområde for Innovasjon Norge i Hedmark. Videreutvikling av destinasjoner som Trysilfjellet og Savalen er motorer i satsningen. I tillegg vil nettverksaktiviteter under paraplyen, Reiseliv, mat, kultur og opplevelser, stå sentralt i arbeidet med å skape en ”reiseanledning” for turister.

Ny energi

I samarbeide med Innovasjon Norge i Oppland har et vært jobbet med etableringen av ARENA Bioenergi Innlandet gjennom fem satsningsområder (stor/småskala biovarme, biodrivstoff, bioressurser og bio avfall). I tillegg har vi vært pådrivere for etableringen av Norsk Solkraft Produksjon og arbeidet med å kommersialisere solkraft anlegg i Syd-Europa. Prosjektet gjennomføres i et tett samarbeide med Hydro Aluminiumsprofiler.

Kontoret er også pro-aktivt involvert i innovasjonsarbeidet ved Hedmarks to kunnskapsparker, fire SIVA næringshager og to høyskolemiljøer gjennom rollen som observatør i flere av styrene

RDA-ordningen

Innovasjon Norge i Hedmark var initiativtaker til en arbeidsmodell for Kompensasjonsfondet for bortfall av differensiert arbeidsgiveravgift (RDA) som i sterk grad involverte næringslivet, fylkeskommunen og aktuelle utviklingspartnere (trippel helix). Ordningen avsluttes i 2007 og har i perioden fra 2004-2006 hatt en ramme på ca. 100 mill. Så langt er det gjennomført prosjekter for til sammen 135 mill (gj. støtteintensietet 28,3 %). 51 % har gått til bedriftsintern kompetansebygging, 28 % til fellesprosjekt innenfor kompetanse, 15 % til FoU og 6 % til investeringer. Næringslivet i Glåmdal ønsket å videreføre ordningen og KRD har gitt regionen denne muligheten. Det nye programmet avsluttes i 2013.

Det er for tiden to omstillingsprogram i Hedmark, Omstillingsprogrammet i Åmot (siste år) og Omstillingsprogrammet i Våler (2 år igjen). Disse programmene er i første rekke støttet gjennom sentral gruppe for omstilling.