Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

KUNDEBEDRIFTER I HEDMARK

Næringslivet i Hedmark går stort sett bra for øyeblikket.  Det gjør at de fleste bedriftsledere gir uttrykk for optimisme for framtida, i hvert fall på kort sikt.  Det fører til at det er bra tilgang på nye utviklingsprosjekter i næringslivet.  Innovasjon Norge har hatt mulighet for å bidra til at flere av disse har blitt realisert i året som har gått.

To av våre gjennombruddsprosjekter i 2006:

  • Rescon Mapei: Etableringen av et internasjonalt forskningssenter for betong i Nord-Odal ved Rescon Mapei og oppnådd status som Senter for fremragende forskning
  • Norsk Solkraft og deres pilotprosjekt ved Forskningsparken i Oslo. (se nedenfor)

Nedenfor følger tre bedrifter som vi vil nevne spesielt:

Kausvol gardsbarnehage og SFO, Stange

Eiendommen Kausvol ligger i Stange kommune og er på 300 daa. Jorda er bortforpaktet. I 2001 ga Innovasjon Norge investeringstilskudd, investeringslån og etablererstipend til istandsetting av føderådsbygningen for å drive gårds- og naturbarnehage.

Kausvol gardsbarnehage og SFO i Stange, vinner av BU prisen 2006. Foto: Mari Pandum/IN

Senere er det er også innredet et gildehus og satt opp en lavvo på eiendommen. Flere rom i låven er dessuten ominnredet til aktivitetsrom for barnehagen. Barnehagen startet opp i 2001 med 10 barn og 2 ansatte. I dag tilbyr barnehagen plass til 42 barn og har 15 fast ansatte.

Fra høsten 2005 startet ekteparet med skolefritidstilbud. I denne forbindelse er det innredet en gymsal i låven med klatrevegg og ribbevegg. SFO tar i mot 19 barn fra 3 skoler i Stange.

Innovasjon Norge Hedmark mener dette er et svært vellykket "Inn på tunet" prosjekt og styret tildelte derfor prosjektet v/ Ragnhild Finden Barka BU-prisen for 2006.  Man la da vekt på at prosjektet har hatt en enorm vekst både sysselsettingsmessig og økonomisk siden starten i 2001. Eier og driver er kvinne og prosjektet har skapt mange kvinnearbeidsplasser og ringvirkningene for lokalsamfunnet er positive.

Os Husdyrmerkefabrikk AS, Os

Os Husdyrmerkefabrikk A/S er en familiebedrift i tredje generasjon som utvikler, markedsfører og selger merkeutstyr for husdyr. Bedriften er markedsleder i Norden. Leveransene til Norge, Danmark, Finland og Island skjer fra Os i Østerdalen.

I 2003 etablerte Os Husdyrmerkefabrikk AS og BioControl AS selskapet ID & Traceback Systems AS, med eierforhold 75/25 %. Formålet var å knytte til seg spisskompetanse på elektronikk som kunne utnyttes til å utvikle nye produkter innen elektronisk identifisering av husdyr. I dag foreligger et elektronisk merke for småfe og det jobbes videre med et merke for storfe. Samtidig innfører EU fra 1.1.08 krav til merking av alt småfe og blant annet Canada gjør det samme for storfe fra samme dato. Timingen for utviklingsprosjektet er derfor perfekt.

Os Husdyrmerkefabrikk AS sysselsetter i dag 35 personer på Os og elleve personer hos Stallmästaren AB i Sverige.

Innovasjon Norge har vært en finansiell partner for bedriften gjennom mange år og har også støttet det siste prosjektet med tilskudd.  Det er også aktuelt å benytte Innovasjon Norges utekontor for å skaffe seg oversikt over mulige nye markeder.

Norsk Solkraft AS, Eidskog

Norsk Solkraft ble stiftet i oktober 2005. Gründerne Lars G. Dysterud Hansen og co-gründer Bjørn I. Bjørnnes har siden ideen ble unnfanget i september 2004 jobbet på heltid med å videreutvikle prosjektet. Prosjektet har som visjon "Energi for en bedre fremtid".

Norsk Solkraft AS her ved gründerne Bjørn Bjørnes (til venstre) og Lars Systerud Hansen (til høyre)  fra åpningen av Norges største solcelle-kraftverk på taket av Forskningsparken i Oslo. Åpningen ble foretatt av leder for Stortingets olje- og energikomité Gunnar Kvassheim (V). Foto: Frede Y. EriksenNorsk Solkraft har som visjon å bidra til å utvikle storskala solkraftverk for industri og næringsbygg i Europa.

Norsk Solkraft AS har virksomhetsområdene produksjon, entreprenørdivisjonen og utvikling. Selskapet er i sterk vekst og har etablert datterselskaper i Italia, Hellas og Spania.

Norsk Solkraft AS ble kåret til Årets etablerer 2006 i Glåmdalen.

Innovasjon Norge har støttet prosjektet/bedriften med ulike typer tilskudd i de ulike utviklingsfasene. Innovasjon Norges kontor i Milano og Madrid har også bidratt med informasjon om markedet i sine respektive land.