Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

RAPPORT FRA STYRET

Næringslivet i Hedmark har også i 2006 vært preget av høg aktivitet og god kapasitetsutnyttelse, noe som har gitt bedriftene en gjennomgående tilfredsstillende inntjening. Lønnsomheten kunne likevel vært bedre, men vi registrerer mer vilje til og interesse hos eierne for å investere i utvikling av sine bedrifter. Dette er helt nødvendig for overlevelse og vekst.

Vi har i årets arbeid prioritert prosjekter med kompetanseheving, innovasjon, internasjonaliseringsinnhold og innsatsen med å få fram flere etableringer og økt entreprenørskap. Innovasjon Norge har med sine tilskudd vært utløsende for mange slike prosjekter.

Den viktigste verdiskapingen i Hedmark skjer i verdikjedene landbruk og næringsmiddelindustri og skogbruk og tremekanisk industri, hus- og hytteproduksjon inkludert. Samtidig vokser reiselivsnæringen, som i stor grad henger sammen med landbruk og utmark. Det er disse næringene som har sitt regionale, nasjonale og i noen grad internasjonale fortrinn og som er de næringsområdene Innovasjon Norge i Hedmark vier spesiell stor oppmerksomhet.

Ei næring under oppseiling og med stort verdiskapingspotensial er bioenergi, der Hedmark har et betydelig nasjonalt fortrinn på råstoffsida. Mange betydelige lokale aktører i hele verdikjeden er i en analyse- og posisjoneringsfase i flere spennende prosjekter innenfor dette området. Innovasjon Norge arbeider aktivt med å få etablert et Arena-prosjekt der vi kopler næringsaktørene i hele verdikjeden sammen med kunnskapsleverandører for å stimulere samhandling og investeringslyst.

Styret har også valgt å prioritere arbeidet med entreprenørskap og etablering av nye bedrifter i samsvar med Regionalt Utviklingsprogram (RUP). Vi har i særlig grad prioritert unge etablerere og kvinner, og har i tillegg vært opptatt av etablerere i næringssvake områder og kommuner. Andelen av personer som ønsker å etablere bedrifter er voksende, men det er ønskelig med flere prosjekter med større potensial og med bedre innovasjonshøyde. Det er derfor etablert et eget team som jobber særskilt og proaktivt med dette viktige området.

Gjennom ulike rammer og programmer tilførte vi Hedmark til sammen 217 millioner kroner i lån og tilskudd i 557 ulike prosjekter. Av dette utgjorde ca. 90 millioner kroner lån og tilskudd til landbruket.  I tillegg er det gitt rentestøtte for et lånegrunnlag på kr 55 millioner.

Det har i løpet av 2006 vært avholdt ni styremøter. Ett styremøte ble kombinert med befaring i Grue kommune, der enkeltprosjekter og enkeltbedrifter ble besøkt i forbindelse med oppfølging av prosjekter der Innovasjon Norge har vært finansiør. Ett styremøte ble kombinert med et dialogmøte med Enhetsrådet i Hedmark, der også representanter fra avdeling for Næring og Nyskaping i Hedmark Fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling deltok. Det har blitt behandlet 25 enkeltsaker, av disse var ti BU-saker. Tre saker ble videresendt til hovedkredittutvalget for endelig avgjørelse.

Styret har også behandlet og vedtatt handlingsplaner for distriktsvirkemidlene og for BU-midlene, som i hovedsak omfatter fastleggelse av strategi for fylkets virkemiddelbruk. Planene var også avstemt mot sentrale føringer og oppdragsbrev i tillegg til Regionalt Utviklingsprogram (RUP). Styret delte ut årets BU-pris på kr 50.000 til Kausvol Gardsbarnehage i Stange.

I oktober valgte styreleder Eli Sætersmoen å trekke seg grunnet en svært vanskelig arbeidssituasjon, og nestleder Marit Nyhuus ble valgt til ny styreleder. Som nytt styremedlem ble valgt Sigrid Narmo.