Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kontoret i Storbritannia (LONDon)

For Storbritannias del økte eksporten totalt med 23,7 % . Råolje og naturgass utgjør 84,6 av eksporten. Naturgass hadde en økning på 44,5 % fra 19,2 til 28,4 milliarder kroner før Langeledrøret er kommet i drift.

Fiskeeksporten økte med 31,6 % fra 2 til 2,6 milliarder kroner, hvorav laks utgjør 1 milliard. Ellers øker eksporten av ferske fileter av torsk og hyse meget sterkt i samsvar med konsumendringer. Eksporten av engineeringprodukter viser en svak nedgang og utgjør 5,6 milliarder pluss tjenester. Man regner med at en tredel av eksporten av offshore utstyr og tjenester går til britisk sokkel foruten norsk produksjon i UK. Også møbler og datautstyr har pene veksttall.
 
Tradisjonelt har vareeksporten og -importen vært omtrent i balanse på ca 20 mrdr NOK. Britisk eksport til Norge hadde en svak vekst til Norge i 2006 (26,4 milliarder). Den norske vareeksporten økte med 15,2 % til 32 milliarder.

Hightlights fra Storbritannia - turisme

I 2006 hadde vi for første gang i Storbritannia mulighet til å fokusere på kortferie segmentet gjennom det nye kortferie prosjektet. Dette prosjektet var et samarbeid mellom oss, Fjord Norge, Norwegian, Oslo, Stavanger 2008 og Trøndelag og aktiviteter besto av en kombinasjon av online, Direct Mail og presse annonsering.  Som et resultat hadde vi en økning i besøk på Visit Norway på 27 % og en økning i gjestedøgn på 5 % i oktober, november og desember 2006.

I 2006 hadde vi også den største Sommerkampanjen vi har hatt i det britiske markedet med et budsjett på 10 millioner kroner. Hovedkampanjepartnere i denne kampanjen var Hurtigruten, Fjord Norge og Fjord Line. Budsjettet var delt 50/50 mellom produkt og profil markedsføring og hovedelementene av profileringskampanjen var Direct Mail (som vi vant en pris for i en undersøkelse blant 10,000 forbrukere), Online aktiviteter, annonsering og pressearbeid. Disse to kampanjene sammen med blant annet vinterkampanjen resulterte i en økning på 9 % i antall gjestedøgn fra det britiske markedet og hele 19 % i antall besøkende i 2006.

Statsbesøk 2006 – Irland

Kongeparet gjennomførte statsbesøk til Irland 18. – 20. september 2006. Det var program i Dublin og Cork. Innovasjon Norge hadde ansvar for fem arrangementer – fire i Dublin og et i Cork - i samarbeid med ambassaden i Dublin.

I Dublin ble det arrangert et forskningsfaglig seminar på UCD, University College Dublin. Fra norsk side var Veterinærhøgskolen i Oslo faglig medansvarlig. Seminaret ble åpnet av HM Kongen. Fiskeri- og kystministeren holdt innlegg. Hovedfokus var temaer knyttet til funksjonell genomikk. Formannen i Forskningsrådets FUGE-program var hovedtaler. Det deltok ca 200 forskere og næringslivsrepresentanter, ca 50 fra Norge. Det ble undertegnet et MoU for utvidet forskningssamarbeid og studentutveksling. Et aktivt gjensidig utvekslingsprogram er allerede kommet i stand. Det ble også tatt initiativ til å etablere et gjesteprofessorat som trolig blir etablert i løpet av 2007.

I Dublin ble det også gjennomført en workshop for reiseliv med ca 20 deltagende bedrifter, hvorav ti fra Norge. Tiltaket må bl.a. ses i sammenheng med økt kapasitet på direkte fly til Norge.

HM Dronningen foretok en presentasjon; This is My Norway, med bilder og sanginnslag for 200 innbudte gjester. HM Kongen og Det irske presidentpar var til stede. Arrangementet ble meget positivt gjengitt i irsk presse.

I Dublin ble det avslutningsvis gjennomført en buffetmottagelse, A Taste of Norway,i regi av ambassaden i Dublin og Innovasjon Norge for 350 deltagere. Kongeparet og presidentparet var æresgjester.

I Cork ble det arrangert et maritimt seminar, Maritime Governance – Our Legacy, på den maritime høgskolen utenfor Cork. HM Kongen åpnet seminaret. Næringsministeren holdt innlegg. Fra irsk side ble det lagt stor vekt på å presentere den nye forvaltningsplanen for kystområdene. Det ble undertegnet et MoU mellom Høgskolen i Vestfold og NMCI – National Maritime College of Ireland om økt studentutveksling. Det deltok 130 personer, hvorav omlag 25 fra Norge. I ettertid er det også etablert et samarbeid om fornyelse av den irske marinen og kystvakten.

Innovasjon Norges styreleder deltok i programmet.


Leder: Arild Blixrud

Kontoret har 20 medarbeidere.