Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Finland

Finlendere har en svært positiv innstilling til andre skandinaver. Forretningskulturen i Finland og Norge har mange likheter, og det gjør det lett for oss å kommunisere og samarbeide med dem.  Dette, kombinert med investeringsmuligheter og geografisk nærhet, er noe man bør huske på når man vurderer muligheter for eksport og investering i utlandet.

Kong Harald V og dronning ing Sonja, Forum Marinum. Foto: Marianne Tikkanen

I 2007 ble det gjensidig forholdet mellom Finland og Norge bekreftet da HM Kong Harald V og Dronning Sonja besøkte Finland i juni. I forbindelse med besøket arrangerte ambassaden i Finland og Innovasjon Norge en rekke seminarer, konferanser og politiske samtaler mellom de to landene. Besøket involverte også forretningsinteresser.

Sterk økonomi
Finland er medlem både av EU og den europeiske monetære union, og den finske økonomien er en av de sterkeste innefor eurosonen. Finland er dermed en inngangsport til EU, og kanskje enda viktigere, en inngangsport til Russland.

IKT
Høyteknologi spiller en viktig rolle i Finland. I dag er informasjonsteknologi en integrert del av produksjon, arbeid og hverdagsliv. Banker, skoler, bibliotek, blant annet, kan i dag eksistere både virtuelt og fysisk. Mange multinasjonale selskaper har etablert seg i Finland for å være en del av den nye teknologien. I fremtiden vil suksessfaktorene være utdanning, kunnskap, samarbeid og konkurranse. Finlands suksess innenfor høyteknologi er basert på en avansert infrastruktur innen forskning og utvikling, en teknologivennlig kultur, en høyt utdannet befolkning og omfattende nettverk av ressurser og kompetanse.

Innovasjon Norge i Finland var i 2007 en viktig koordinator for prosjekter innen IKT-sektoren i Innovasjon Norge.

Alternative energikilder og landbruk
Finland er rangert øverst på listen over bærekraftig utvikling, i følge Verdens økonomiske forums Environmental Sustainability Index (ESI). Finland er også et foregangsland når det gjelder bruk av bioenergi og utvikling av forbrenningsteknologi og drivstoffkjeder.

På grunn av Finlands sterke posisjon på dette området, har Innovasjon Norge i Finland utført en rekke kunnskapsøkende prosjekter rundt alternative energikilder og landbruk. De har i tillegg samarbeidet med enkeltselskaper i denne sektoren samt anleggs- og byggebransjen.

Helsevesen
Finsk utdannelse og opplæring innen medisin, elektronikk og bioteknologi holder høy kvalitet. Nettverket av større sykehus og helsesentre utgjør ett av de mest omfattende helsesystemene i verden. Dette er noe som selskaper innenfor områder tilknyttet helsesektoren har dratt nytte av. Det finske markedet er en utmerket plattform til å utvikle og lansere nyskapende helseprodukter.

I 2007 utnyttet noen norske selskaper muligheten og gjorde fremstøt mot det finske markedet i samarbeid med Innovasjon Norge.

Kreative industrier
De siste årene har vi sett en økende interesse på det finske markedet for norsk kultur- og opplevelsesindustri. I forbindelse med dette har Innovasjon Norge i Finland gjennomført en markedsundersøkelse av mulighetene innenfor film- og musikkindustrien.


Bilde. Marianne Tikkanen, leder ved kontoret i Finland. Foto: Innovasjon Norge
Marianne Tikkanen
Direktør

Innovation Norway 
Eriksgatan 2
FI-00100 Helsingfors
Finland

T: + 358 9 6129 690
F: + 358 9 64 00 53

helsinki@innovationnorway.no 
www.innnovasjonnorge.no/finland

Antall ansatte: 2