Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

St. Petersburg

Innovasjon Norges kontor i St. Petersburg har følgende strategiske sektor-prioriteringer: Maritim virksomhet, Leverandørindustrien innen olje & gass (i tett samarbeid med INTSOK) og Reiseliv.

St. Petersburg. Foto: Nikolay Shavrov

Maritim virksomhet

St. Petersburg har tradisjonelt og historisk sett vært Russlands vindu mot Europa samt et maritimt sentrum i Russland. Flere norske bedrifter i bransjen satser mot regionen, hvorav noen har etablert kontor/ virksomhet i byen.

Innovasjon Norges kontor i St. Petersburg var med på den praktiske organiseringen av den norske paviljongen på den store internasjonale maritime messen/ utstillingen NEVA 2007 i samarbeid med messeavdelingen ved hovedkontoret i Oslo. 12 norske bedrifter deltok.

Kontoret utgir hver måned Russian Maritime Newsletter som – basert på antall abonnenter (ca. 350) – er meget populært og kjærkomment innspill både i det norske og internasjonale maritime miljøet.

For øvrig har kontoret utført markedsundersøkelser etc. for norske kunder, deriblant Jotun Paints. Basert på en markedsstudie vedrørende utviklingstendensene innen maritim sektor i St. Petersburg og Russland som sådan, ble studien brukt av Jotun Paints som et viktig underlag for beslutningstaking om etablering av lokal produksjon av industrielle og maritime malingsprodukter.

Olje & gass

St. Petersburg får en stadig viktigere rolle som teknologisk senter for Russlands virksomhet innen offshore-basert olje & gass virksomhet. Engineering-selskapene som deltar i Shtokman-prosjektet er alle fra St. Petersburg (hhv. Rubin, Giprospetsgaz og Technip St. Petersburg – som rapporterer til Technip i Norge).

Kontoret i St. Petersburg deltok i organiseringen av B2B-møter for INTSOK under den internasjonale messen Russian Arctic Offshore.

Reiseliv

Lederen for reiselivssatingen i Russland – Olga Philippenko -  bor og arbeider av praktiske årsaker i St. Petersburg. Hun rapporterer direkte til regionleder Roger Martinsen, Moskva.

Den 23. juli 2007 gjorde skipet Statsraad Lehmkuhl anløp i St. Petersburg by. Samme dag arrangerte Innovasjon Norge - i samarbeid med ambassaden i Moskva, Sjøkrigsskolen, Forsvarsattacheen i Moskva samt Eksportutvalget For Fisk (EFF) - en mottakelse med sjømatbuffet for ca. 100 utvalgte gjester (deriblant representanter for turoperatører, skipsverft, skipsleverandører, myndigheter etc.). Sjømatbuffeten inneholdt bl.a. laks, sild, reker m.m. samt god drikke (deriblant norsk akevitt).

Videre ble det holdt en pressekonferanse med deltakelse av over 30 journalister, noe som sikret bred dekning i massemedia. Dette munnet bl.a. ut i reportasjer i beste sendetid på de viktigste, riksdekkende TV-kanalene. Dagen etter ble det arrangert åpent skip for alle skuelystne, noe som falt i smak blant beboerne i byen. Det ble distribuert reiselivsbrosjyrer om Norge samt gitt smaksprøver på ost fra TINE.

I samarbeid med bl.a. EFF arrangerte kontoret Week of Norway i både St. Petersburg og Moskva. Spesielt aktivitetene – og markeskampanjen -  i St. Petersburg ble en suksess og sikret stor oppmerksomhet.

Se for øvrig informasjon under kapitlet om Moskva.

Kontoret har 3 medarbeidere.


Leder: Nikolay Shavrov
Leder: Nikolay Shavrov

Innovation Norway
Kaluzhskiy Per., 3
St. Petersburg 193015
Russian Federation

T: +7 812 3269037
F: +7 812 3269038
E: st.petersburg
@innovasjonnorge.no


www.innovasjonnorge.no
/russland