Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

KINA: KONTORET I BEIJING

Vareeksporten (eks. olje, gass, skip og borerigger) fra Norge til Kina økte med 33 % i 2007. Total vareeksport er 8.6 mrd nok, import fra Kina er 27.8 mrd nok (+20.5 %), hvilket gjør Kina til Norges viktigste handelspartner i Asia. Maskiner, kjemikalier og fisk/sjømatprodukter er store og raskt voksende eksportgrupper. Eksporten av norsk sjømat var 1 mrd nok. Lakseeksporten økte med 70%. Fremskrevet fjorårets økning vil det kinesiske markedet om 3-4 år være på størrelse med Spania og Italia.


Three Gorges Dam. Foto: Idun Christie 

Kundeprosjekter:

Kontoret har bistått bedrifter i ca 25 prosjekter innen områdene marin, helse, IT, miljø- og energi, samt olje og gass. Hoveddelen av prosjektene ligger innen miljø- og energi området, dette som et resulat av et systematisk arbeid innen dette feltet over flere år. 10 prosjekter innen marin sektor har fokusert på sjømat-eksport, teknologi for akvakultur og bio-marine produkter.

Nettverksprosjekter:

Beijing kontoret organiserer hoveddelen av energi- og miljøinnsatsen gjennom Norwegian Energy and Environment Consortium (www.neec.no). Dette har vist seg svært effektivt, og neec har pt ca 30 medlemmer som er aktive i det kinesiske markedet. Neec samarbeider aktivt med partnere i Norge og Kina, på privat og offentlig sektor.

Konsortiet er aktivt innen fire sektorer; vann og vannrensing, Green/Smart/Modular bygg, finansiering og energieffektivisering. Det siste er etablert som et eget energy Management program i Kina hvor målet er å forbedre egergi effektiviteten i kinesisk tungindustri og i bygg.
Nord Øst Asia kontorene besluttet i november å utvide området for dette nettverksprosjektet til hele regionen.

Det er nedlagt et betydelig arbeid i en formalisering av et nettverk rundt vann- og vannteknologi, og det vil bli iverksatt fra 2008.

Forskningssamarbeid:

Innen energi- og miljøområdet er det i løpet av året arbeidet mye med konsolidering av innsatsen på energieffektivisering. Under necc paraplyen er det utviklet PINs (Project Idea Notes) for 6 potensielle CDM (Clean Development Mechanism) prosjekter i Kina.

Norsk offentlig kompetanse samt industriaktørene er hovedleverandørene, og Beijingkontoret er facilitator av prosjekter og samarbeid.
Økonomi, velferd og regional utvikling er blant de høyest prioriterte områdene i Kina. Flere norske universiteter og forskningsinstitutter er aktivt involvert i samarbeidet.

Offentlig samarbeid:

Kontoret har deltatt aktivt under alle offisielle besøk til Kina fra norsk side. I mars gjestet Statsministeren Kina sammen med nærings- og handelsministeren, finansministeren og statsskretærer fra OED, MD, FD samt en utvalgt gruppe av representanter fra næringslivet.  Vi arrangerte 3 faglige seminarer og innen miljø- og energiområdet. Under besøket ble det undertegnet MoU-er for bedrifter (vindenergi) og samarbeidsavtaler innen klimaområdet samt ny fiskeriavtale som inkluderer sentrale områder som avl, helse, miljø og teknologi.

Kontoret har 11 ansatte.

KONTORET I SHANGHAI 

Kontoret har i perioden hatt en stab på fire, heunder Asiautsendingen for turisme. Det har i perioden i tillegg vært innleid ekstern kapasitet på større enkeltprosjekter. Kontoret opplevde en betydelig økning i etterspørselen etter kontorets tjenester, og måtte på slutten av året avvise prosjekter på grunn av manel på kapsitet.

Prosjektsamarbeid med norske selskaper

Kontoret har i perioden gjennomført konkrete prosjekter for et titalls norske selskaper, halvparten av disse innen maritimt relatert virksomhet. Tjenestene har omfattet markedsvurderinger og partnersøk, selskapsetablering, bistand i forhandlinger og arrangement av events. De fleste av disse bedriftene er SMBer, og kun et fåtall er i dag allerede etablert her.

Kontoret har i tillegg i bistått bedrifter som har mer begrensede forespørsler, eller som har ønsket råd i forhold til konkrete situasjoner som har oppstått under løpende drift i Kina.

Kontoret utarbeidet videre en rapport om Havnutbygging og logistikk i Kina, samt at en investeringsguide som nå skal publiseres på Innovasjon Norge sine hjemmesider. Sistnevnet er et ledd i kontorets forsøk på å effektivisere leveranser ved mer begrensede forespørsler.

Studieturer og Events

Kontoret bisto Bergens Næringsråd med arrangementet China Bergen Summit i april.Opplegget bestod av et en dags forseminar til konferansen China Shipping, tre dagers studietur for forretningsdelegasjonen fra Bergen, samt en konsert med norske artister.

Kontoret var videre en Supporting organisation for Tradewind/Mareforums konferanse ”China Shipping”.

I forbindelse med Marintech bistod kontoret Norske Maritime Eksportører i å arrangere en offisiell mottagelse på deres stand. Det ble også arrangert en studietur for fagansvarlige for maritim bransje innen Innovasjon Norge i forbindelse med denne messen. Sektoransvarlige for Maritim og Olje & gass deltok. I tillegg var en rekke kontorer representert, herunder tre utekontorer (Russland, Korea og Vietnam).

Gründerskolen

Grunderskolen kom i 2007 tilbake til Shanghai etter ett års pause. Vårsemesteret ble for første gang testet ut her, og var meget vellykket. Studentene jobbet delvis i kinesiske bedrifter, og delvis i norske bedrifter som er etablert her.


Leder i Beijing: Idun Christie

Beijing

Leder: Idun Christie

Innovation Norway
Suite 2205, The Space Internation Center
No.8 Dong Da Qiao Road, Chaoyang District
Beijing
P.R. of China 100020

T: +86 10  5870 1901
F: +86 10 5870 1902
E: beijing@innovasjonnorge.no
www.innovasjonnorge.no/kina


Foto: Innovasjon Norge

Shanghai

Leder: Kari Bjørnaas

Innovation Norway
No.12 Zhongshan Dong Yi Lu
Shanghai 200002,
P.R. of China

T: +86 21 63239988
F: +86 21 63390200
E: shanghai@
innovasjonnorge.no


www.innovasjonnorge.no/kina