Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Finnmark

Rapport fra styret

Spesielle satsinger
 
Kontoret i fylket
 

INNOVASJON NORGE I FINNMARK


Arbeidet til Innovasjon Norge i Finnmark i 2005 kan grovt inndeles i tre områder:

1. Stimulere til nyetableringer som skaper nye varige arbeidsplasser.
2. Videreføre langsiktig utviklingsarbeid i bransjene reiseliv, marin og petroleum.
3. Redusere langsiktige skadevirkninger av stagnasjon i fiskeindustrien og andre arbeidsintensive næringer.

Innovasjon Norge tilførte næringsliv og samfunn vel 250 millioner kroner i tilskudd og lån til næringsutvikling i fylket. Av dette kom ca 1/3 fra fylkeskommunens regionalbevilgning. De største byene fikk tildelt ca 35 % av totalen. Kystkommunene ca 43 % og innland ca 17 %. 

Målsettingen til Innovasjon Norge i Finnmark er å øke verdiskapingen i privat sektor i fylket. Effekter av virkemiddelbruken i 2005 måles best ved å måle endringer i verdiskapingen i privat sektor. I ensidige næringsstrøk der fiskeri, landbruk eller reindrift er dominerende, har ikke Innovasjon Norges arbeid kunne kompensere for det store frafallet i arbeidsplasser. Her fortsetter nedgangen i verdiskaping i 2005. Omstillingsarbeidet som pågår i disse områdene forventes ikke å gi tilstrekkelig effekt før om tre til fem år.

Arbeidet med å stimulere til nasjonalt eller internasjonalt konkurransedyktige bedrifter gir best effekt i de største byene. Her er også verdiskapingen i privat sektor i positiv utvikling. Best utvikling har tjenesteytende næringer som for eksempel reiseliv. Utbyggingen på Melkøya skaper en opptur i spesielt bygg/anlegg/logistikknæringene. Utfordringen her er å utnytte mulighetene til etablere nasjonale og internasjonale konkurransedyktige underleverandører til andre prosjekter i fremtiden.

Innovasjon Norge i Finnmark har stimulert til samarbeid mellom lokale bedrifter og nasjonale leverandører til Snøhvit. Resultatene så langt gir grunnlag for videre satsing på dette.
Vår viktigste private næring, marin sektor, er i en betydelig omstilling for å etablere nye internasjonalt konkurransedyktige virksomheter. Utviklingen er positiv og nye internasjonale industriaktører har i 2005 investert betydelig i marin sektor i samarbeid med Innovasjon Norge.

Landbruk
Innovasjon Norge i Finnmark sitt utlån til landbruket var på 36 millioner kroner. Mer enn en dobling fra året før. Vår samlede utlån er nå på 270 millioner kroner. Tilskuddsmidlene ble i 2005 prioritert til samdriftsløsninger og familiebruk. De viktigste produksjonene er melk og sau. Det er ca. 185 melkeproduksjonsbruk i Finnmark, gjennomsnittskvota er på 105 tonn. Det ble levert ca. 19,5 millioner liter melk i fjor. Det ble solgt åtte melkekvoter som ble kjøpt opp igjen av andre melkebønder i fylket. Melkebønder i Finnmark ligger på topp i landet i inntekt per årsverk. Vi har 162 sauebønder med i gjennomsnitt 73 vinterfora sau (litt over landsgjennomsnittet) og ca ti grisebønder med et snitt på ca 18 årspurker (godt under landsgjennomsnittet).
Det er en økende interesse for lokal videreforedling, spesielt på sauekjøtt, men også andre kjøttslag og ost. Antall bønder med husdyrproduksjon er lavt og det er viktig å opprettholde dagens produksjon med tanke på å opprettholde næringsmiddelindustri og annen infrastruktur.

Fiskeri
Innovasjon Norge i Finnmark har i perioden 2000-2005 hatt store tap på utlån i fiskerinæringa. Tapene er sterkt redusert i 2005, og det ser ut til at tapsrisikoen i fylket nå er på linje med resten av landet. Nye utlån har rettet seg mot mindre fleksible prosjekter med god driftsrisiko. Samlede tilsagn til fiskeri var på vel 98,5 millioner kroner, en nedgang på 4,5 % fra året før. Samfinansieringen med privatbankene har vært utfordrende på grunn av redusert risikotaking hos privatbankene. Innovasjon Norge har i større grad enn tidligere vært nødt til å gå inn som eneste bank i prosjekter der betydelige samfunnsinteresser har stått på spill.

Utviklinga i næringa følger samme trend som tidligere. Etterspørselen etter gode ferske produkter bidrar til lønnsomhet. Det samme gjør gode frosne og saltede produkt i perioder. De konvensjonelle frosne, saltede og ferske produkt gir tilnærmet null i lønnsomhet over tid. Basis for lønnsomhet er ferske landinger av torsk. Landingene var 33 000 tonn i Vest-Finnmark, og 25 000 i Øst-Finnmark, noe som er utilstrekkelig for å holde i gang de typiske fiskerisamfunn uten vesentlig omstilling og nyskaping.

Fiskeflåten i Finnmark fortsetter med modernisering og effektivisering av driften. Størsteparten av våre utlån til fartøy gikk til sammenslåing av fartøy og rettigheter til større og mer driftssikre enheter. 

Oppfôring av torsk er en betinget suksess i Finnmark. Stort kapitalbehov og høy risiko begrenser lokale aktørers deltakelse. De første torskeoppdretterne kom i gang med utsett av 225 000 yngel og planlagger slakting av 1000 tonn i 2007. Innen lakseoppdrett var det laks i ca. 60 av 73 konsesjoner ved årsskiftet.

Reiseliv
Innovasjon Norge i Finnmark tilførte reiselivsnæringa/opplevelsesindustrien i fylket vel 17 millioner kroner i tilskudd og lån i 2005. En reduksjon på 22 % fra året før. Reduksjonen skyldes en utflating av en betydelig vekst fra året før. Innsatsen var prioritert mot videreføring av produktutvikling vinter og kvalitetsheving av eksisterende produkter. Verdien av reiselivsproduktet Finnmark er økende. Sterk profilmarkedsføring bidrar til økt oppmerksomhet og beleggsprosentene økte for de fleste aktører.

Det ble etablert flere nye aktivitetsbedrifter i 2005. Mange av disse som er lokalisert utenfor sentra vil nok slite med inntjening, og på sikt også med kvalitet. Overnattingsdøgn økte fra 310 000 til 330 000, og økingen fortsetter inn i våren 2006. For forretningsreisende er det naturlig nok Hammerfest som viser sterkest framgang. Innen turisme er det Alta og Sør-Varanger som framhever seg med vekst.

Olje og gass
Innovasjon Norge i Finnmark har i årene 2002 til og med 2005 bevilget tre til fem millioner kroner i området per år til direkte olje/gassrelaterte prosjekter. Typiske prosjekter som Innovasjon Norge har vært involvert i i denne perioden er forprosjekter/forstudier for knoppskyting av leverandørbedrifter, kompetanseoppbygging/opplæring og leverandørutviklingsprogram.

Innovasjon Norge i Finnmark har i tillegg utløst flere tiltak i bedrifter som vil kvalifisere seg for leveranser til næringen. Her er aktiviteten økende. Innovasjon Norge i Finnmark vil fortsette arbeidet til man har oppnådd et tilstrekkelig stort antall private i fylket på leveranser av varer og tjenester. Med unntak av enkelte tilflyttede bedrifter så har ingen finnmarksbedrifter spesialisert seg på olje- og gassmarkedet. 

 

Virkemiddelbruk 2005 
Innovasjon Norge i Finnmark behandlet 405 bevilgningssaker hvor 321 saker – 79 % - ble innvilget.
Samlet ble det innvilget 250,6 millioner kroner fordelt; tilskudd 138 millioner kroner og 112 millioner kroner.

Innvilget fordelt
på virkemiddel i
millioner kroner

Innvilget fordelt
på hovedformål
i millioner kroner

Innvilget fordelt på
hovednæringer i millioner kroner

Innvilget fordelt på
regioner****
i millioner kroner
 
Markedslån 80  Innovasjon 78 Jordbruk 78 Reg.sentra 87    
Risikolån 31 Komp.utv. 14 Fiske /oppdrett 77 Kyst – Vest 51
Distriktsutv.tilskudd 38 Kapasitetsutv.* 37 Industri 34 Kyst - Øst 50
Etablererstipend 6 Strukturtilpasn.**66 Reiseliv 17 Innland 40
BU-midler m.v. 43 Utv. av nettverk 8 Tjenesteyting 38 Finnmark 22
Strukturtilsk./fiskeflåte17 Annet* 42    
Div.landsdekkende tilsk.2      

Tilskudd/ekstrabev. 31

     

* Referer i hovedsak til utv. landbruk
** Kondemnnering/fornyelses av fiskeflåten
*** Styrkring av komm.næringsfond (8,4 mill.kr.)
+ lån hovedsakelig til landbruksformål
**** Reg.sentra: Vadsø, H.fest, Alta;Sør-Varanger.
Kyst-Vest: Loppa, Hasvik,Kvalsund, Måsøy, Nordkapp.
Kyst-Øst: Vardø, Lesbesby, Gamvik, Berlevåg, B.fjord.
Innland: K.keino, K.sjok, Porsanger, Nesseby, Tana.

SNARVEIER:

Landbruk
Fiskeri
Reiseliv
Olje og gass
Virkemiddelbruk 2005

 

 

 

Stein Mathisen,
direktør

E-post til kontoret


Kontor i Vadsø:
16 ansatte

Kontor i Alta:
1 ansatt