Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Buskerud og Vestfold

Styret for kontorene

Næringslivet i fylkene
 
Kontorene i fylkene



                             
                             

NÆRINGSLIVET I BUSKERUD OG VESTFOLD


BUSKERUD

Nedre del av Buskerud er et betydelig og sentralt industriområde i norsk sammenheng, med en stor eksportrettet verkstedindustri. Kongsberg representerer ett av landets desidert sterkeste miljøer for høyteknologisk industri. Buskerud er landets tredje største skogfylke og har også en betydelig treforedlingsindustri, med blant annet Norske Skog Follum og Sødra Cell.

Buskerud er et av de store reiselivsfylkene i Norge, med over 100 hoteller og en million gjestedøgn i året. Landbruket er preget av mindre bruk, men vi ser en utvikling mot mer samdrift og større enheter. Svært mange bruk i Buskerud har betydelige tilleggsinntekter fra andre virksomheter, herunder hyttenæring og reiseliv i øvre del av fylket. Landets største gartneri ligger i Buskerud, og fylket har en sterk posisjon innenfor grøntsektoren.

Næringslivet i Buskerud er sterkt internasjonalt orientert og derfor sterkere berørt av internasjonal konkurranse og nye omstillingskrav enn næringslivet i resten av landet. 2005 ble et godt år for eksportbedriftene i Buskerud. Eksporten økte med 8,9 prosent til 14,2 milliarder kroner, hvilket var ny eksportrekord.


VESTFOLD

Vestfold har et variert og internasjonalt rettet næringsliv. Mest kjent er steinindustrien i Larvik, næringsmiddelindustrien i Tønsberg, aluminiumsindustrien i Holmestrand og elektronikkindustrien i Horten. I siste femårsperiode har eksporten av tradisjonelle varer økt med fire milliarder kroner (37 %), hvilket er over landsgjennomsnittet.

Vestfold har gode naturgitte forhold for landbruk. De produktive arealer er relativt store. Videreforedling av produktene og næringens kjøp av varer og tjenester gir betydelige ringvirkninger.
Fylket er også i ferd med å utvikle et kompetansemiljø innen produksjon og omsetning av økologiske produkter. Innenfor økologiske grønnsaker utgjør produksjonen ca. 25 % av volumet på landsbasis.

Næringsmiddelindustrien i fylket er en betydelig leverandør av foredlede produkter med et stort antall små og store foredlingsbedrifter. Blant annet blir hoveddelen av norsk produksjon av frosne grønnsaker produsert her.

Reiselivet i Vestfold utgjør ca. 7 % av total sysselsetting sett bort fra primærnæring og offentlig ansatte. Vestfold har ringvirkninger fra reiselivsnæringene inkludert hytter og camping på ca. 4,1 milliarder årlig.