Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Buskerud og Vestfold

Styret for kontorene

Næringslivet i fylkene
 
Kontorene i fylkene




                                   
                            

INNOVASJON NORGE I BUSKERUD OG VESTFOLD


2005 har vært et svært aktivt år for Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold.
Fylkene har et svært internasjonalt orientert næringsliv og virkemiddelapparatet i regionen har i stor grad tilrettelagt sin fokus og sitt arbeid for å understøtte dette i 2005. Nedre del av Buskerud og hele Vestfold er utenfor området for distriktsvise utviklingsmidler. Dette gjør at Innovasjon Norge i denne regionen er mer avhengig av å komme med inngrep overfor de sentrale/nasjonale rammene enn tilfellet er for typiske distriktsfylker.

Innovasjon, internasjonalisering og profilering er Innovasjon Norges tre hovedfokusområder, og som har dannet utgangspunktet for våre prioriteringer og tiltak i 2005.

Næringslivet i Buskerud og Vestfold tilført til sammen 231,5 millioner kroner i lån og tilskudd gjennom Innovasjon Norge i 2005. 5,2% av samlede økonomiske virkemidler i Innovasjon Norge gikk til prosjekter i Buskerud og Vestfold i 2005. Økning i samlet bevilgning sammenlignet med 2004 skyldes i hovedsak en betydelig økning i bevilgningene på lån både til landbruk og andre næringer i Vestfold.

Små- og mellomstore bedrifter (SMB)
Fokus for Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold i 2005 har vært SMB med internasjonale vekstambisjoner.

Med begrensede virkemidler er det viktig å sørge for en optimal utnyttelse, slik at midlene vi har til disposisjon kommer bedriftene best mulig til nytte. I 2005 har vi for SMB i sterkere grad enn tidligere fokusert en stor del av vår innsats på flerbedrifts nettverksbasert arbeid for bygging av innovasjons- og internasjonaliseringskompetanse i industrien. I tillegg har vi som tidligere ytet støtte til mer direkte bedriftsrettede prosjekter. Blant de flerbedriftsprosjektene vi har initiert er:

  • I-BUSK, som skal bygge innovasjons- og internasjonaliseringskompetanse i distriktsbedrifter i Buskerud. Åtte bedrifter var i gang med arbeidet ved årets utløp.
  • I-TECH er organisert i samarbeid med Innovasjon Norge i Telemark og GreenPartner, og bygger tar for seg innovasjons- og internasjonaliseringskompetanse for miljøbedrifter i regionen.
  • I-SEA er et tilsvarende initiativ for maritim utstyrssektor. Her samarbeider vi med Maritimt Forum og andre som organiserer denne sektoren nasjonalt. Med i dette initiativet er også Innovasjon Norge i Agder.
  • iSiteCHINA favner IKT og elektronikkbedrifter i Buskerud, Telemark og Vestfold-regionen som ser på Kina som marked eller samarbeidsland på andre måter. Her er Abelia en viktig samarbeidspartner. 
  • I-GREEN er ved årets utløp i rekrutteringsfasen og vil ha fokus på grøntsektorens utfordringer med tanke på internasjonal konkurranse i hjemmemarkedet.
  • IVEL – et prosjekt med 40 bedrifter som har fått tilført innovasjonskompetanse, og er nært knyttet opp mot ARENA-prosjektet, Inno-tech.

Vestfold og Buskerud er internasjonalt synlige på en rekke områder, men det er først og fremst teknologimiljøene i Horten og Kongsberg som har satt regionen på verdenskartet. I 2003 ble ARENA-prosjektet, Inno-tech, dratt i gang. Utvikling av klyngedynamikk og tilføring av etterspurt kompetanse har stått sentralt i dette prosjektet i hele prosjektperioden.

Utvikling av kompetanseprogrammer, etablering og videreutvikling av investornettverk, økt aktivitet i industriforeningene i Kongsberg (KNH) og Horten/Vestfold (EC) har også vært sentralt i Inno-tech, som formelt ble avsluttet ved årsskiftet 2005/2006. Samarbeid med næringsliv, høgskole og offentlig sektor er viktig og her har Inno-tech hatt en meget proaktiv rolle og etablerte arenaer som har viser en meget positiv utvikling av slikt samarbeid. Dette har også bidratt positivt til å stimulere samarbeid mellom høgskolene i Buskerud, Telemark og Vestfold-regionen.

Norwegian Centre of expertise (NCE)
Inno-tech har vært sentral som et springbrett for Horten- og Kongsberg-miljøene mot det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Centre of Expertise" (NCE). Mikroteknologimiljøet i Horten fikk, som ett av tre norske klynger, status som forprosjekt innenfor denne satsingen, og har gjennom 2005 vært med og satt standarden for hvordan NCE skal utvikles og fungere. Både NCE Microsystems i Horten, og NCE Systems Engineering i Kongsberg søkte status som hovedprosjekt innenfor NCE og kom videre blant åtte aktuelle for næringsklyngen i distriktet.

Reiseliv
Reiseliv er en viktig del av Innovasjon Norges ansvar. Et ARENA-prosjekt som er blitt veldig synlig og som Innovasjon Norge får svært god tilbakemelding på fra reiselivsnæringen er, Innovativ Fjellturisme. Prosjektet fungerer som et tiltak for utvikling av totallønnsomhet i reiselivsbedrifter gjennom å stimulere til aktiviteter også i sommerhalvåret ved de typiske vinterdestinasjonene.

Gjennom Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold er prosjektansvarlige for dette ARENA-initiativet og prosjektet har naturlig nok tatt en god del ressurser gjennom 2005. En stor nettverkssamling fant sted på Golsfjellet i november 2005 og samlet rundt 250 entusiastiske deltakere.

Landbruk
Landbruk og landbruksrelatert virksomhet er det området Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold har bidratt mest midler overfor i 2005. Landbruker er særdeles viktig både i Vestfold og Buskerud, selv om utfordringene er noe forskjellige fra Vestfold til øvre Buskerud.

Vår rolle er å stimulere til utvikling av fremtidsrettet næringsutvikling innen landbruket ved å blant annet bygge kompetanse og bidra med finansiell støtte eller lån ved omstilling, generasjonsskifte og investeringer. En sentral del av vår satsing går, foruten midler til tradisjonelt landbruk, til prosjekter i grenseland landbruk og reiseliv, grønn omsorg, landbruk og mat.

Landbrukssektoren er en viktig næring i begge fylkene og i 2005 gikk 74% av totale bevilgninger fra Innovasjon Norge til landbruksrelatert virksomhet i Buskerud, mens 50% av totale bevilgninger gikk til tilsvarende virksomhet i Vestfold.

Etablerere
Satsing på entreprenørskap og etablerere er sentralt i Innovasjon Norge. Midlene som stilles til disposisjon for å fremme slik satsing er imidlertid begrensede gjennom de rammer fylkeskommunene får til fordeling til Innovasjon Norge. Derfor har det vært viktig for oss å bruke de midlene som er blitt stilt til disposisjon på en klokest mulig måte. Det føler vi at vi har evnet i 2005.

En viktig del av dette arbeidet går ut på å veilede etablerere i tidlig fase og å foredle ideene og prosjektene slik at de enklere kan posisjonere seg for støtte fra oss. Dette gjøres i meget dyktig grad gjennom det arbeid Næringssenteret i Vestfold, Etablererkompetanse i Drammen og Kongsberg, og Etablerersentrene på Ringerike og på Gol gjør. Ellers har Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold tatt aktivt del i samarbeidsprosjektet mellom TV2 og Innovasjon Norge, Skaperen.

SkatteFUNN
Antall registrerte søknader for SkatteFUNN i Buskerud i 2005 er 138, antall avslag er 24, og antall trukket er 22. I 2005 ble 87 søknader fra 73 bedrifter godkjent. Forventet skattefradrag for bedriftene utgjør 72 millioner kroner.

Antall registrerte søknader i Vestfold i 2005 er 155, antall avslag er 25, og antall trukket er 9. I 2005 ble 121 søknader fra 92 bedrifter godkjent. Forventet skattefradrag for bedriftene utgjør 56 millioner kroner.

Det er en nedgang i antall søknader fra 2004 til 2005. Buskerud har også hatt en nedgang i antall godkjente søknader, mens Vestfold har hatt en økning på 11 i antall godkjente søknader. Avslagsprosenten er betydelig redusert, og det viser at virkemiddelet nå er godt innarbeidet og kvaliteten på søknadene er stort sett bra. Årsaken til nedgangen i antall søknader kan være mange, men vårt inntrykk er at hovedårsaken er at virkemiddelet nå er innarbeidet i markedet og mange aktuelle søkerbedrifter har løpende SkatteFUNN prosjekter.

Generelt
I tillegg til kompetansebygging, støtte- og lånetilsagn og nettverksbygging har Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfolddrevet utstrakt presentasjonsvirksomhet i 2005. Innovasjon Norges rolle, vårt apparat ute og hjemme, støtteordninger vi har er blitt presentert. I tillegg har Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold jobbet med å stimulere til økt internasjonal fokus, entreprenørskap og det å stimulere til entusiasme og økt innsatsvilje rundt det å drive næringsvirksomhet. Dette vil vi fortsette med i året som kommer.

Innovasjon Norges rolle regionalt er også å være myndighetenes lyttepost. På bakgrunn av dette gir Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold innspill til myndighetene om de behov, muligheter og utfordringer regionalt næringsliv har nasjonalt og internasjonalt. Dette skal gi myndighetene mulighet til å tilpasse sine virkemidler på en best mulig måte for derigjennom å bidra til å gi næringslivet gode konkurransebetingelser. 

 

Ole Johan Sandvær

Ole Johan Sandvær, direktør


E-post til Buskerud

E-post til Vestfold