Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

malaysia

Den malaysiske økonomien vokste med 6,3 % i løpet av 2007, med sterk vekst i tjenestenæringen (9,7 %), fulgt av anleggsvirksomhet (4,6 %) gruvedrift (3,2 %), industriproduksjon (3,1 %) og landbruk (2,2 %).

Foto: Ewe Tuan Hai

De høye råvareprisene har også bidratt til den store veksten. Direkte investeringer i utlandet utgjorde USD 9,5 milliarder i 2007, sammenlignet med 6,0 milliarder i 2006. Sektorene som er interessante for norske selskaper, inkluderer olje og gass, marin akvakultur, IKT, sjøfart og energi.

Oppsummering av aktiviteter

Innovasjon Norge i Kuala Lumpur hjalp fire norske selskaper med å etablere seg i Malaysia. To har etablert datterselskaper, og de andre to er i ferd med å gjøre det. Kontoret vårt har også hjulpet selskaper med partnersøk og representantsøk, prosjektstøtte i energikrevende industrier, informasjon om markedsmuligheter innenfor sektorene olje og gass og marin akvakultur, organisert to profileringsarrangementer for grupper av selskaper innen olje og gass-sektoren og innenfor matvare- og ferdigprodukter.
 
Den malaysiske olje- og gassektoren har fått stadig mer oppmerksomhet fra norske selskaper, med seminarer, delegasjoner og besøk i både Malaysia og Norge. For å promotere landbruksprodukter, sjømat og ferdigprodukter ble det også gjennomført en uke med ulike aktiviteter på et populært, eksklusivt handlesenter, noe som var svært vellykket.

Oil & Gas Asia (OGA)


Innovasjon Norge i Kuala Lumpur organiserte en norsk paviljong med 8 norske selskaper i samarbeid med OGA 2007 (Oil & Gas Asia, den asiatiske olje- og gassmessen), som har blitt den største olje- og gassutstillingen i Asia. Det var rundt 1000 utstillere fra 37 land, og rundt 20 000 besøkende fra hele regionen. En rekke tilknyttede aktiviteter ble arrangert samtidig, som den offisielle åpningen av Aker Kværners undersjøiske produksjonsanlegg til 100 millioner dollar, frokostseminarer i regi av APL ASA, cocktailmottagelse hos den norske ambassadøren, et miniseminar om forretningsdrift i Malaysia med talere fra det malaysiske direktoratet for industriutvikling, samt en konsert med den norske dirigenten Arild Remmereit og det malaysiske filharmoniske orkesteret. På grunn av den store interessen fra norske selskaper kommer kontoret vårt til å arrangere en ny norsk paviljong ved OGA 2009.

Delegasjon fra PETRONAS til Norge

Sent i juni organiserte Innovasjon Norge i Kuala Lumpur i samarbeid med INTSOK en vellykket tur med temaet ”Promotering av Malaysia som et regionalt dypvannssenter for norsk olje- og gassindustri” for 5 toppledere fra PETRONAS (det nasjonale oljeselskapet i Malaysia).

Delegasjonen, som ble ledet av direktøren for E&P Business, hadde møter med 33 selskaper og institusjoner som NTNU, Sintef, Olje- og energidepartementet, IFE, Statoil, Aker Kværner og mindre selskaper som Geolab Nor, Marine Cybernetics og Ziebel. Delegasjonen fra PETRONAS var imponert over arbeidet som ble utført ved forsknings- og utviklingsinstitusjonene og universitetene, og har uttrykt interesse for å samarbeide med dem.  Vi regner med å fortsette å arrangere denne typen besøk for PETRONAS i årene som kommer.

Norsk mat- og produktmesse

Det ble arrangert en uke med profilering og promotering av norske matvarer og ferdigprodukter i myldreområdet på et eksklusivt handlesenter i Kuala Lumpur, der seks norske selskaper deltok. Ulike matvarer og produkter ble utstilt for kjøp og prøvesmaking, som fersk, røykt og varmrøykt norsk laks, lakse- og torskepâté, lakseburgere, fiskekaker, brød, brødmiks, kaker, kakemiks, syltetøy, ost, margarin, Mills kaviar og pålegg, Jordan tannbørster og Ekornes stressless stoler og sofaer. 

Det ble inngått et midlertidig samarbeid med Cold Storage, det viktigste supermarkedet i senteret, som var med på å selge sjømatprodukter både i butikken og på markedet. På grunn av den positive responsen fra forbrukerne som man kunne lese ut av salgstallene, har Cold Storage bestemt seg for å selge de ulike sjømatproduktene i butikken på fast basis.

Promotere olje- og gassektoren til norske selskaper

Innovasjon Norge Kuala LumpurL presenterte muligheter innenfor olje- og gassektoren til selskaper i Bergen ved et seminar om undersjøisk virksomhet i regi av NCE Subsea, IN Bergen og Bergen næringsråd i april. I september holdt Innovasjon Norge i Kuala Lumpur en tale om hvordan drive forretninger i Malaysia ved nettverksmøtet for Sørøst-Asia på Gardermoen, organisert av INTSOK.

Innovasjon Norge i Kuala Lumpur deltok også på 3 seminarer i regi av INTSOK, PETRAD, PETRONAS og CCOP i løpet av året, der 23 representanter fra 13 norske selskaper holdt taler om temaer fra konseptutvelgelse innen dypvannsteknologi og lange ”tie-backs”, PIM til boring ved høyt trykk og temperatur, og utviklingsteknologi. Det var omtrent 279 deltagere fra PETRONAS, ExxonMobil, Shell, Talisman, Nippon Oil, New Field og lokale tjenesteleverandører.

Norsk gallamiddag

Innovasjon Norge i Kuala Lumpur hjalp ambassaden med å organisere det årlige arrangementet der omtrent 480 malaysiske og norske forretningsmenn og -kvinner deltok på en gallamiddag i oktober. ”Malaysia Norway Business Innovation Award for 2007” ble delt ut denne kvelden, og den gikk til Jotun Paints.

Seminar om bioteknologi og medisinsk teknologi

Innovasjon Norge i Kuala Lumpur presenterte markedspotensialet innenfor bioteknologi og medisinsk teknologi i Malaysia sammen med Innovasjon Norge i Singapore på et seminar i Oslo. Seminaret ble arrangert av Innovasjon Norges kontor i Oslo og Akershus.

Generelle eksporttjenester

I tillegg til betalte oppdrag fra enkeltselskaper, har kontoret vårt behandlet ulike forespørsler angående handel fra malaysiske og norske selskaper.


Leder: Ewe Tuan Hai

Leder: Ewe Tuan Hai

Innovasjon Norge
Suite 53C, Level 53,
Empire Tower,
Jalan Tun Razak,
50400, Kuala Lumpur,
Malaysia

T:  +60 2162 1200
F: +60 2162 2200
E: kuala.lumpur@
innovationnorway.no