Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Kontoret i India (New Delhi)

India har hatt en stødig økonomisk vekst på omlag 8 % de fem siste årene. Årsakene er mange; sterk vekst i produksjonsindustrien, enormt oppsving i IT-sektoren, forholdsvis liberal økonomisk politikk og mer åpning for utenlandske investeringer. Inflasjonen har sunket og ligger i dag rundt 4 %, mot 5 % i 2006.

Foto: David W Scott / wikipedia.org. Spesielle vilkår gjelder.

Indias økonomi består av en tradisjonell landbrukssektor (18 %), en variert industrisektor (27 %) og tjenestesektoren (55 %). Tjenestesektoren er en av Indias største inntektskilder og står for mer enn halvparten av landets økonomi, men sysselsetter mindre enn 30 % av arbeidsstyrken. Mer enn 60 % av befolkningen arbeider i landbruket.

Utenrikshandelen

Utenrikshandelen i 2006 utgjorde USD 307 milliarder (eksport 123 mrd. og import 184 mrd.).  Indisk eksport har totalt sett doblet seg de siste tre årene med en årlig vekst på 25 %. India har et underskudd i handelsbalansen, men hvis man tar eksporten av tjenester med i betraktningen blir handelsunderskuddet noe mindre. Regjeringen har som en del av sitt reformprogram redusert kontrollen med utenlandsk handel og investeringer. Dette har ført til en tredobling av utenlandske investeringer det siste året (fra USD 5,5 til USD 16 mrd.).

Indias industri

Indias industri har tidligere utviklet seg sakte, og den har lidd under sterk statlig styring. Med de økonomiske reformene har industrien fått betydelig bedre betingelser, og industrien er nå ferd med å utvikle seg til å bli et solid drivhjul i indisk økonomi.

Utfordringer

Indisk økonomi står likevel ovenfor en rekke utfordringer:

  • Mangel på infrastruktur (tilgang til vann, strøm, utdannelse, renholdsvesen, veier og helsevesen).
  • Indias lover og regler for arbeidsmarkedet er blant verdens strengeste, noe som skremmer mange arbeidsgivere fra nyansettelser. Resultatet har vært få nye arbeidsplasser.
  • Svake resultater i landbruket. Dette er bekymringsverdig ettersom 60 % av Indias befolkning livnærer seg på jordbruk. Omfattende reformer nødvendig hvis de som bor på landsbygda også skal få delta i velstandsøkningen.
  • Store klasseforskjeller. Dagens reformpolitikk er lite inkluderende.
  • Indisk politikk er svært dominert av kastebasert, positiv særbehandling, og forholdet mellom hinduer og muslimer. Dette tar stor plass på den politiske arenaen og landets økonomi kommer lenger ned på listen for politikerne.

2007-2008 markerer begynnelsen på Indias ellevte økonomiske Femårsplan, hvor hovedbudskapet er ”raskere og mer inkluderende vekst”. Et hovedmål er å nesten fordoble bevilgningene til infrastrukturen fra 5,5 til 9 % av BNP. Statsminister Manmohan Singh har uttalt at landet er klart for å gjøre det som er nødvendig for å oppnå 9-10 % vekst. Det gjenstår å se om regjeringen i den kommende planperioden klarer å inkludere større deler av befolkningen i ”vekstsfesten”, ikke minst det flertallet av befolkningen som fortsatt bor på landsbygden.

Innovasjon Norge i India

Hovedfokus for det næringsøkonomiske arbeidet er samarbeid innen kraftutbygging, olje/gass, fiskeri/havbruk, IKT, marinteknologi og miljøprosjekter. Det er det siste året avholdt flere presentasjoner i India om norsk kompetanse og teknologi innen olje og gass og maritim næring, og vi ser en økning i interessen fra norske bedrifter innen disse sektorene.

Skipsutstyrsleverandører
De fleste større norske skipsutstyrsleverandørene er etablert med agenter eller salgskontor i India. Med økt verfts-kapasitet og –kompetanse, som er utviklet i India de siste 6-7 år, er det sterk norsk etterspørsel, spesielt etter offshorefartøyer. Som eksempel er ca 40 skip under bygging eller planlegges bygget ved indiske verft for norske redere.

I mindre utstrekning bygger indiske redere i Norge, men eksporten av nye skip fra Norge til India har blitt mer enn halvert siste år. Likeledes kjøper indiske redere både nye og brukte norske skip. Indisk verftsindustri investerer kraftig og det forventes at kapasiteten dobles til 2 mill. tonn i løpet av 5 år.  Med indisk prisnivå og tilgjengelig kapasitet, forventer vi at det indiske markedet for norsk skipsutstyr vil øke i tiden fremover. Wilh. Wihelmsen med datterselskaper er meget aktive i India, og både BW Offshore og Oddfjell har egne representasjonskontorer i Mumbai.

Energisikkerhet
Energisikkerhet er et viktig tema. Utvikling av egne olje- og gassressurser har høy prioritet, og det er et stort potensial innen offshore. Fremtidig utvikling ligger på større dyp, med et kommende marked for dypvannsteknologi der Norge har en ledende posisjon. Det er en stigende interesse for dette i norske olje- og gassmiljøer, men inntil nå er det bare AkerKværner som har fått større kontrakter på indisk sokkel.

Utviklingen går imidlertid mot et sterkere engasjement fra norske bedrifter og norske tjenesteleverandører vil ha et interessant marked  når  aktivitetene på indisk sokkel øker. Det er den seneste tiden inngått flere kontrakter og MOUer mellom norske og indiske bedrifter innen sektoren olje/gass.

India har et underskudd på energi, og det legges derfor opp til en sterk økning i utbyggingen av tilgjengelige energi-ressurser. Total produksjon i dag er ca 140 000 MW, hvorav vannkraft utgjør ca 35 000 MW. Vindkraft ca 10 000 MW. I kommende femårsplan skal energiproduksjonen økes med 70%, noe som betyr en økt utbygging av samtlige energiformer. Utbygging av vannkraftsressurser har prioritet.

SN Power har et aktivt engasjement i India og deltar i to større prosjekter med en indisk partner. De etablerer nå egen virksomhet i India for å posisjonere seg i det voksende markedet. Innen sol er det samarbeid mellom REC og Moser Baer, en av Indias største bedrifter innen solenergi. Der er inngått en leveransekontrakt fra REC på ca NOK 5 milliarder de neste 5 år.

Fisk
India er en av verdens største produsenter av fisk. Landet søker partnere med ny teknologi for å starte offshore oppdrettt av nye arter. Innovasjon Norge og den statlige organisasjonen MPEDA har underskrevet en MOUhøsten 2007 for å starte et pilotanlegg med norske og indiske kommersielle interesser for å tilpasse norsk oppdretts¬teknologi for laks til oppdrett av sea-bass og sea-bream.  Vi forventer at dette prosjektet blir igangsatt i løpet av 1. halvår 08.

Laks
Det indiske markedet for laks er i dag begrenset. Norsk eksport går hovedsakelig til hotell- og restaurantbransjen og utgjør ca. 150 tonn pr. år. Med en forventet oppbygging av indisk detaljhandel samt sterk økning i kjøpekraften hos den indiske middelklassen, synes markedet for laks å kunne utvikle seg positivt. EFF har sammen med IN etablert et prosjekt med å knytte til seg indiske kjøkkensjefer for utvikling av hotell- og restaurantmarkedet, men markedet vil først bli interessant når det etableres moderne infrastruktur i detaljhandlen. For tiden arbeider flere europeiske grupper (Tesco, Carrefour o.a.) med indiske partnere for å etablere seg på markedet.

IT
IT er flaggskipet i indisk eksportindustri. Ca 30% av indisk eksport er IT-tjenester. Norge har tradisjonelt hatt en meget liten andel av dette, men i løpet av de siste par årene er det norske markedet fått en økende interesse, og flere store indiske IT-selskaper er i ferd med å etablere seg i Norge. EDB-business partner har en stor operasjon mot India, likeledes har de fleste større norske IT-konsulentselskaper en økende aktivitet mot India.

Arkitekt og "engeneering"
Indiske arkitekt- engeneering-tjenester er også etterspurt i Norge for å dekke deler av behovet for lokal arbeids-kraft. Indiske bedrifter vil videreutvikle engeneering-tjenester innen olje og gass i samarbeide med norsk industri.

Orkla har nylig gått aktivt inn i det indiske marked, og utvider stadig sin virksomhet. Selskapet har i dag aktiviteter innen aluminium, kjemi, mikrosilica og ferdigmat med en omsetning rundt 400 mio NOK.  Andre norske industri-bedrifter med etablering i India: Hydro, SN Power, Tandberg, Telenor, Aker, Kongsberg, Veritas, Jotun mfl.. De fleste arbeider gjennom agenter eller partnere.

Samhandel
Samhandelen mellom Norge og India utgjorde i 2007 NOK 5,1 milliarder (NOK 3,4 mrd. i eksport og 1,7 mrd. i import). Vareeksporten økte med 112%, importen med 13,7%.

De viktigste eksportvarene er skip og rigger (26 %), maskiner (14 %), og elektriske maskiner og deler (33%). De viktigste importvarene er tekstil og klær (42 %), kjemikalier (6%) og møbler ( 3,5%). Dette bildet avspeiler imidlertid bare den direkte samhandelen med varer. Det er en rivende utvikling innen indisk tjenesteeksport til Norge (IT, ingeniørtjenester), samt eksport og import til India via tredjeland i Asia og Midt-Østen.

EFTA og India besluttet i 2006 å opprette en felles studiegruppe for å vurdere om det skal innledes forhandlinger om en økonomisk samarbeidsavtale(frihandelsavtale+). Gruppen leverte en anbefaling høsten 2007, og det forventes at forhandlinger vil starte våren 2008.

Spesielle arrangementer

Sammen med Eksportutvalget for fisk (EFF) og ambassaden organiserte Innovasjon Norge i januar ”A journey to Norway” - en gallaaften på Taj Mahal Hotel i Delhi. 150 personer innen gastronomi og turisme pluss viktige indiske beslutningstagere møtte opp. Dette var også starten på EFFs fiskeuke på Taj Mahal Hotel.

I april presenterte vi India som et marked for investering i vannkraftanlegg. Konferanse i Oslo (20 interessenter) for å forme et vannkraftnettverk mot India.

I juni hadde vi en gruppe (6 personer) fra indiske verft og redere i en delegasjon til Norshipping.

I august hadde Innovasjon Norge en delegasjon (10 personer) fra India av oppdrettere og oppdrettsorganisasjoner til ”Aqua Nor”. Under messen ble MoU mellom IN og MPEDA (Marine Products Export Development Association) undertegnet.

I september organiserte Innovasjon Norge sammen med Norinco den norske deltagelsen på skipsutstyrsmessen INMEX 2007 i Mumbai. 33 Norske bedrifter deltok på den norske standen som ble åpnet av den norske ambassadøren.


Leder: Per E. Reinboth
Leder
: Per Reinboth

Kontoret har fire medarbeidere.

Innovation Norway India
c/o Royal Norwegian Embassy
50 C Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi 110 021
INDIA
 
T: +91  114177 9200
F: +91 11 41680145
E:  newdelhi@
innovasjonnorge.no


www.innovasjonnorge.no
/india