Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Troms

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter            

RAPPORT FRA STYRET I TROMS


Høsten 2005 ble det nye styret for Innovasjon Norge i Troms utnevnt av hovedstyret. Styret hadde i 2005 ni møter og behandlet 62 saker. 

To av styremøtene er blitt holdt utenfor Tromsø. Et i forbindelse med bedriftsbesøk i Midt-Troms, der flere fiskeindustribedrifter og Skaland Grafittverk ble besøkt. Det andre var en studietur til Moskva, hvor programmet var laget av vårt kontor i Moskva.  Å holde møter utenfor kontoret i Tromsø er viktig for å få belyst utfordringer næringslivet har.  

Moskva ble valgt fordi Russland er en viktig handelspartner for mange bedrifter i Troms og har et stort potensial for en videre utvikling. Besøket ble konsentrert om viktige næringer for Troms som petroleumsindustrien, reiseliv og marine næringer.

I desember besøkte divisjonsdirektør Siri Bjerke kontoret og var blant annet med på styremøte 19. desember. Styret synes det er viktig og ha en dialog med ledelsen ved hovedkontoret i Oslo og samtidig kunne få informasjon fra sentral administrasjon.

Etter tre år med svak vekst og til dels tilbakegang i lønnsomheten innen mange næringer, har den positive veksten som begynte i 2004 forsterket seg i 2005. Lønnsomheten innen fiserinæringen er bedre enn på lenge, aktørene innen flåte, industri og oppdrettsnæringen tjener i dag penger. Imidlertid forsetter nedgangen i sysselsettingen innenfor marin sektor. og landbruket. Disse to næringene har størst betydning for sysselsettingen i distriktene.

Nedgangen i sysselsettingen synes styret er urovekkende og situasjonen har flere ganger vært tema i styremøtene. For fiskeindustrien er det først og fremst globale forhold innenfor tilgang på råstoff, markedsforhold og kostnader på arbeidskraft som har ført til omstrukturering i næringen og nedgang i sysselsettingen. Et eksempel på dette er rekeindustrien i Troms, som til tross for en moderne teknologi, har måttet ty til permitteringer og oppsigelser, på grunn av hard internasjonal konkurranse. For kommuner i Nord Troms har denne nedgangen i sysselsettingen innen fiskeindustrien vært så sterk at en ved inngangen i 2006 snakker om store omstillingsbehov. Styret vil derfor fremover ha et fokus på denne utviklingen og hvordan Innovasjon Norge i Troms kan bidra i omstillingen som måtte komme.     

Styret er opptatt av at Innovasjon Norge skal være en sentral aktør innen næringsutviklingen i Troms, både som finansinstitusjon og pådriver. Og styret har i denne forbindelse kommet med innspill til kontorets forretningsplan og til Regional Utviklingsplan.

Samarbeidet mellom styret og administrasjonen har fungert godt.


Tromsø, 2006

Ronald
Rindestu (leder)
Jan
Elvheim
Arne
Eidsmo

Ann-Brith
Jensen

Edel
Elvevoll

Robert
Hansen

Brita
Kjelstrup Køhl

Synnøve
Søndergaard