Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Troms

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter
                               

NÆRINGSLIVET I TROMS


Økonomien i Troms er i høykonjunktur med bra resultater innenfor nesten alle bransjer. Men som i andre deler av landet ser vi at nedgangen i den tradisjonelle industrien fortsetter, mens det er en økning kompetanseintensive næringer. Dette ser vi i bruken av RUP (Regionale utviklingsplaner) midler der 42 % av disse midlene gikk til området "Øvrig Industri og tjenesteytende næringer". Som blant annet omfatter bedrifter som KIFT (Kompetanseintensive forretningsmessig tjenesteyting). 22 % av RUP midlene gikk til Reiseliv og 18 % til "Fiskeri og havbruk".  

På slutten av året ble det satt et ekstra fokus på utviklingen nordområdene. Petroleumsvirksomhet, reiseliv og den marine sektor ble trukket frem som viktige vekstområder i Nord Norge fremover. Vi har allerede sett, på grunnlag av ringvirkningene av Snøhvitutbyggingen, at petroleumssektoren vil få en enda større betydning for næringslivet i nord enn forventet. I så måte var tilrettelegging for utvikling av den nordnorske leverandørindustrien et viktig område i 2005.

Eksporten fra Troms har gått ned 11 % i 2005 sammenlignet med 2004. Dette har sammenheng med blant annet situasjonen for den marine industrien i regionen og da spesielt rekeindustrien. Eksporten av ferrosilisium har også stått for en stor del av nedgangen i 2005. Vi har forventninger om at eksporten for 2006 vil stabilisere seg rundt 2005 nivå.