Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Troms

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter
                               

KUNDEBEDRIFTER I TROMS 

Finansiering er ofte en av de største utfordringene for å realisere innovative prosjekter. Innovasjon Norge har som målsetting å gi lokale idéer globale muligheter, og vi presenterer her to innovative bedrifter med internasjonale vekstambisjoner hvor Innovasjon Norge har vært en viktig støttespiller.


Hydra Tidal Energy Technology AS
Harstad-selskapet Hydra Tidal Energy Technology AS (HTET) med gründer Svein Henriksen har utviklet prototypen på et tidevannskraftverk som pilotkunden Statkraft Energi AS nå skal teste i tidevannstrømmen Kvalsundet utenfor Tromsø.  Turbinene til prototypen er kontraroterende og drives i takt med tidevannet for å skape energi.  Et anlegg kan forsyne 200 husstander årlig med strøm. Tidevannskraftverket, som også kan bli en turistattraksjon, vil ruve sju meter over havet og ha propeller på 22 meter som roterer under.  HTET AS har brukt ti millioner kroner på å utvikle prototypen. Innovasjon Norge har, sammen med NT-programmet og Skattefunn, vært viktige bidragsytere i å realisere en fullskala prototype. 


BioTec Pharmacon ASnbg247
Tromsø-selskapet Biotec Pharmacon AS er et biofarmasøytisk industriselskap som utvikler og fremstiller immunmodulerende stoffer med farmasøytisk anvendelse, og DNA-modifiserende enzymer som brukes i genteknologisk forskning og diagnostikk. Selskapets produkter er utviklet med basis i egen forskning og produksjonskompetanse, og selges til internasjonale markeder i sterk vekst. Selskapet ble etablert i 1990 og ble børsnotert i 2005.  Selskapet har nå en børsverdi på omlag 1 milliard NOK.

Innovasjon Norge har vært en viktig og langsiktig finansiell støttespiller i utvikling av selskapets produkter.  Biotec Pharmacon AS er et godt eksempel på at det gjerne tar 10-15 år å utvikle ny kunnskapsbasert virksomhet for et internasjonalt marked.