Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Hordaland

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket
 
Kontoret i fylket

Kundebedrifter

INNOVASJON NORGE I HORDALAND

 

Det har vært et godt år for næringslivet i Hordaland i 2005. Dessuten stor etterspørsel etter midler og aktiviteter fra Innovasjon Norge og de regionale utviklingsmidlene fra Hordaland fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling (FMLA).

I 2005 har Innovasjon Norge Hordaland bevilget til sammen ca. 364 millioner kroner i lån og tilskudd til nye eller eksisterende bedrifter i fylket. Den optimismen og høye aktiviteten i næringslivet i Hordaland vi så starten på i 2004, har fortsatt i 2005, og vil nok fortsette videre inn i 2006.
 
Vi kan vise til gode resultater som vi har skapt i samarbeid med Hordaland fylkeskommune. Vi kan vise til oppslaget i Bergens Tidene  19/09, Gründeridé ble millionbutikk, om selskapet Knuro AS som har utviklet en fiskerensemaskin som har oppnådd stor suksess innen oppdrettsnæringen.

Et annet eksempel er rådgivningsfirmaet Norwegian Shipping Security ANS som har suksess med å tilby spisskompetanse innen beredskap og sikkerhet til offshore- og shippingsektoren.

Dette er begge bedrifter som har startet med etablererstipend finansiert av Regionale Utviklings Program-midler fra Hordaland fylkeskommune.

Et annet eksempel er bedriften Kvamnet AS som opplever stor etterspørsel etter en vellykket utbygging av bredbånd i Hardanger. Selskapet Morild AS har utviklet teknologi for å etterligne naturlige lyskilder benyttet av krepsdyr i havet. Teknologien skal nå introduseres innen oppdrett, fiskeri og sportsfiske, og interessen er stor.  

Samlet sett har det vært behandlet ca. 490 finansieringssaker (500 i 2004) og 130 vedlikeholdssaker i 2005. Av finansieringssakene endte 380 (mot 393 i 2004) saker med innvilgelse av lån og/eller tilskudd mens 110 saker ble avslått (107 avslag i 2004). Det er særlig søknader om ulike etablererstipend som har høyest avslagsprosent.

En viss andel av sakene gjelder kunder i andre deler av landet. Dette skyldes blant annet at Hordalandskontoret har et utvidet geografisk ansvarsområde når det gjelder fiskebåtfinansiering som strekker seg fra og med Hordaland langs kysten helt til Østfold.

Totalt sett ble det innvilget 87 millioner kroner i tilskudd (79 millioner i 2004), 277 millioner kroner i lån (156 millioner kroner i 2004) i lån til næringslivet i Hordaland i 2005. Av dette går ca. 90 % til bedrifter med under 20 ansatte – altså til små bedrifter.

Sammenlignet med året før ble det i 2005 innvilget 8 millioner kroner mer i tilskudd og 121 millioner kroner mer i lån. Disse svingningene skyldes dels effekten av noen få svært store saker, og dels økende optimisme og etterspørsel etter finansiering.

For øvrig ble det også i 2005 gjort en stor innsats på slutten av året med behandling av totalt 302 søknader i SkatteFunn-ordningen. Dette er en ordning Norges forskningsråd (NFR) har ansvaret for, men alle sakene behandles elektronisk av Innovasjon Norge. Alle norske bedrifter kan gjennom denne ordningen oppnå støtte som skattereduksjon eller som direkte utbetalt tilskudd til dekking av godkjente FoU-kostnader. Beregninger som er gjennomført tyder på at næringslivet i Hordaland fikk et ekstra skattelette på 150 millioner kroner gjennom SkatteFUNN-ordningen i 2005.

Kontoret har en samlet utlånsportefølje på ca. 1,2 milliarder kroner. Dette er dels lavrisikolån til industrien, fiskeflåten og landbruket, samt risikolån til både nyetablerte og etablerte bedrifter. Ved utgangen av 2005 er det tapsavsatt 26 milloiner kroner (2,2 %) knyttet til porteføljen.

De konstaterte tapene for 2005 ble på 9,3 millioner kroner (15 millioner kroner i 2004) som utgjør 0,8 % av porteføljen. Dette er en nedgang sammenlignet med tidligere år. Tapene på  markedslån var beskjedne også i 2005, og tilsvarer 0,01 %  av en portefølje på 900 millioner kroner.

Andre utviklingsaktiviter
I tillegg til den finansielle virksomhet er kontoret involvert i en rekke aktiviteter og prosjekter som på forskjellig vis fremmer næringsutviklingen i fylket. Dette dreier seg om ulike kompetanserettede satsinger og programmer, samt en rekke flerbedriftsprosjekter og nettverksbyggende aktiviteter på bedrifts- og bransjenivå. Mange av aktivitetene gjennomføres i nært samarbeid med andre aktører i fylket eller på Vestlandet.

I 2005 har Innovasjon Norge Hordaland prioritert følgende satsingsområder; entreprenørskap, små og mellomstore bedrofter(SMB) med internasjonale vekstambisjoner, nettverksbasert innovasjon og omstilling, marin sektor, maritim sektor inkl. energi, landbruk, reiseliv og 
kulturbaserte næringer.

I tillegg har vi jobbet aktivt for å rekruttere flere kvinner til næringslivet.
Det har vært en svært høy aktivitet for å fremme entreprenørskap i Hordaland. Vi har spesielt prioritert etablerere med internasjonale vekstambisjoner. Forøvrig har vi blant annet vært med i arbeidet med å få frem et Senter for Entreprenørskap.

Kontoret hatt en markant økning i antall arrangement med internasjonalisering som tema, i samarbeid med blant annet Innovasjon Norge Divisjon Utland og Bergen Næringsråd. Vi har hatt to medarbeidere som har hospitert i utlandet for å bidra til kompetanseheving.

Det har også vært høy aktivitet innenfor nettverksbasert- innovasjon og omstilling. Arbeidet med omstillingsarbeidet i Stord, Fitjar og Sveio (SNU) er videreført. Vi har fått godkjent et ARENA hovedprosjekt for Gass i Vest og ARENA forprosjekt for leverandør industrien til olje/gass sektoren. Begge prosjektene er i samarbeid med Rogaland.

For å utøve vår virsomhet er Innovasjon Norge avhengig av et godt samarbeid med øvrige aktører som er opptatt av næringsutvikling. Kontoret har et nært samarbeid med flere sentrale organisasjoner og miljøer i fylket, bl.a. formalisert gjennom egne samarbeidsavtaler eller  samarbeidsfora. Regionalt Næringsforum er et godt eksempel hvor en rekke aktører har et løpende samarbeid gjennom dannelsen av et regionalt partnerskap. Hordaland fylkeskommune er i så måte en helt sentral aktør og har det politiske ansvaret for regional utvikling på fylkesnivå. En annen helt sentral aktør er Fylkesmannens Landbruksavdeling (FMLA).

Kontoret er følgelig representert i en del prosjekter og aktiviteter i regi av samarbeidspartnere regionalt som er opptatt av næringsutvikling; deltagelse i Regionalt Næringsfoum (RNF), utarbeidelse av Regionalt Utviklingsprogram for Hordaland, Strategisk Næringsplan for Bergen kommune, Regional næringssstrategi for landbruket i Hordaland.

I det løpende arbeidet legger kontoret til grunn at vår virkemiddelbruk og øvrige aktiviteter skal være i tråd med Innovasjon Norges overordnede strategier og føringer i Regionalt Utviklingsprogram for Hordaland (RUP) og Regional næringsplan for landbruket i Hordaland.


Det ser ut til å være lyse utsikter for 2006 og fremover; optimismen i næringslivet øker, det forventes 6000 flere sysselsatte i 2006, det forventes høyest sysselsettingsøkning i bygg og anlegg, varehandel og forretningsmessig tjenesteyting, næringslivet regner med økt lønnsomhet,  investeringene øker, ikke minst innen havbruk, transport og industri. Det forventes høy vekst i eksportindustrien, interessen for nisjeproduksjon i landbruket er økende. (Kilde: Næringsbarometeret).

Næingsbarometeret tegner et svært optimistisk bilde av næringslivet, men mye kan skje. Noen faktorer skaper uro. Det er usikkert hvordan den høye oljeprisen vil påvirke inflasjon, renter og vekst fremover. Trolig minker veksten i verdensøkonomien i 2006 på grunn av høye olje-, gass-, og kraftpriser.

Innovasjon Norge hadde økt pågang i 2005, og ved årsskifte er antall søknader om finansiering større enn på svært lenge. Dette er et meget positivt signal om økt vilje og evne til å investere i fremtidig verdiskapning og lønnsomhet i fylket, og lover godt for utviklingen i 2006. 

                                      


Nina Broch Mathisen, direktør    

E-post til kontoret                


Kontor i Bergen:
24 ansatte              

Antall saker i 2005 (uten vedlikehold, klagesaker o.l.):

490 saker

Innvilget i 2005:                                             

364 mill.kr.

Låneportefølje 31.12.05:

1.183 mill.kr.

Antall SkatteFunnsaker: 

302