Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Hordaland

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket
 
Kontoret i fylket

Kundebedrifter

KUNDEBEDRIFTER I HORDALAND


Janus Fabrikker ASJanus AS
Ullundertøyprodusenten Janus Fabrikker AS valgte å satse på eksportutvikling etter flere milde vintre og fallende omsetning på hjemmemarkedet. Et av markedene bedriften ønsket å gå inn i var Russland. Landet hadde rett temperatur og ikke minst et kjøpesterkt publikum i de store byene.

Med finansiell bistand fra Innovasjon Norge gjennomførte Janus en markedsanalyse og utviklet deretter en eksportsatsing med design og så videre tilpasset det russiske markedet.

I dag er Janus etablert med eget selskap i Russland, med hovedkontor i St. Petersburg og avdelingskontor i Moskva. Alle de russiske kundene har doblet sine ordre, og etter en messe i Moskva nylig meldte 30 nye foretak sin interesse for Janus-produkter.

Med Russlandserfaringene i bagasjen, etablerte selskapet seg også i Sverige i 2005. Der går det også svært bra. Janus har styrket bemanningen med ti personer for å håndtere omsetningsveksten på 30 millioner kroner.

www.janus.no

 

Sesong AS
Seks småskalaprodusenter har gått sammen om å etablere gardsbutikk i kjøttbasaren i Foto: Pål Hoff, Sesong AS.Bergen. Sesong skal omsette matspesialiteter med kjent opphav og identitet. Produktene skal fortrinnsvis komme fra vestnorsk matkultur og småskala landbruk eller naturlig kunne sees i sammenheng med dette.

Med støtte fra Matprogrammet i Innovasjon Norge gjennomførte bedriften en designbrief, skaffet leverandører, utarbeidet kvalitetsstandarder og kunne åpne sin butikk høsten 2005.

www.sesong.no

 

KombiCompact AS
KombiCompact AS ble etablert i 2004 av gründerne Synnøve Midtun og Thor Frøyland og Tor Vesterhus (styreformann).

Forretningsideen er produksjon KC 823. KombiCompact ASog salg av en ny type konveksjons- og dampovn for det profesjonelle kjøkken. Det nye med denne ovnen i forhold til eksisterende kombidampere er at den har et nytt dampgeneratorprinsipp og et elektronisk styringssystem gjør at ovnen kan bygges innenfor små områder og har i tillegg en fullverdig koketopp (4 kokeplater). Innovasjon Norge Hordaland har bidratt med tilskudd til produktutviklingen.

Selskapet har funnet en samarbeidsbedrift i Tyskland som produserer bakerovner og større kombidampere. De har investert i nødvendig produksjonsutstyr for å produsere KombiCompact AS sin ovn.

KombiCompact AS deltok på en kjøkkenmesse i Lillestrøm i februar, som ga stor respons. De skal levere sine første ovner i løpet av august 2006.  

www.kombicompact.com

 

Kari Traa AS
Kari Traa AS ble etablert på Voss i 2002. Selskapet har utviklet en egen kolleksjon av spesielle sports-/moteantrekk, samt undertøy, skibriller og skihjelmer. Etter god respons på det norske markedet ønsket bedriften å satse internasjonalt.

Selskapet har gjennomført markedsanalyser i aktuelle markeder, ny logo er utarbeidet, logo og varemerke er registrert over hele verden. Det er ellers utarbeidet en "brand guideline", slik at alle land taler samme Kari Traa-språk. Nye nettsider på fire språk er etablert, og kataloger er laget.

Kari Traa ASProsjektet har hatt en kostnadsramme på 3,8 millioner kroner over to år. Det vil si at Kari Traa AS har satset 2,2 millioner kroner av egne midler på internasjonal markedsutvikling, i tillegg til støtten fra Innovasjon Norge. I samme toårsperiode har selskapene Skigutane AS og Kari Traa AS skapt 15 nye arbeidsplassar og organisasjonen er nå opprustet for eksport.

Kari Traa AS deltok nylig på ISPO-messen i München blant 1800 utstillere, verdens største sportsmesse, og fikk en fantastisk respons.

www.karitraa.com

 

NorDiag ASNorDiag AS
I utviklingsfasen fikk det lille bergensselskapet, NorDiag, god drahjelp i form av inkubatorstipend og IFU-tilskudd fra Innovasjon Norge Hordaland for å kunne utvikle en kommersialiserbar teknologi som oppdager tykktarmkreften i et tidlig stadium.

Nå er NorDiag i ferd med å kapre det europeiske markedet: Genefec, er nå på veien mot europeisk lansering, og dermed har selskapet fått så stor interesse rettet mot seg, at de nå er priset til rundt 250 millioner kroner på Oslo Børs, hvor den første noteringen fant sted 14. desember.

Videre er selskapet fornøyd med den vellykkede emisjonen og den gode interessen fra aksjemarkedet.
 
NorDiag er det første selskapet fra miljøet på Høyteknologisenteret som børsnoteres. Genefec er selskapets første produkt. NorDiag har dessuten inngått en utvidet avtale med Capio Diagnostik for prøver tatt i Sverige og Danmark.

www.nordiag.no

 

Husnes Mek. og Rør Group AS (HMR)
HMR Group AS ble stiftet i 1956 av Anton Prestnes. Bedriften er i dag eid av brødrene Knut og Lars Helge Prestnes. Forretningsideen til HMR er å være en samarbeidspartner og leverandør av maskiner og utstyr til prosessindustrien, og dekke prosessindustriens behov for vedlikehold og fornyelse. I tillegg er selskapet underleverandør til maritim industri.

Samlet sett kan konsernet tilby ingeniørtjenester, tradisjonell mekanisk produksjon av konstruksjoner og utstyr, maskinerings- og prosjektoppdrag, konstruksjon av kjøretøy, forbruksmateriell til prosessindustrien og vedlikehold og fornyelse av smelteverks- og prosessindustrianlegg.

For noen år siden registrerte konsernet sterke signaler på manglende investeringsvilje innen norsk aluminiumsindustri. Ut fra disse signalene vedtok styret i HMR Group å sette i verk et omfattende internasjonaliseringsprogram, for å motvirke et fall i det innenlandske markedet og gi HMR-konsernet mulighet til vekst og utvikling i fremtiden.

Internasjonaliseringsprogrammet strekker seg fram til 2010. Konsernet har til nå klart å innfri resultatmålene i internasjonaliseringsplanen. 

www.hmr.no

 

Sveio Smalesamdrift DA
Sveio Smalesamdrift DA ble stiftet desember 2004 av Johannes Vandaskog, Arvid Bentsen og Ole Andreas Våge. Sveio Smalesamdrift DA har nylig bygd nytt fellesfjøs for sau på fradelt tomt i Sveio. Prosjektet er BU-finansiert fra Innovasjon Norge Hordaland. Sauefjøset rommer deltakernes ca. 600 vinterforede sauer, men har kapasitet til nærmere 800.

Et av målene til samdriften er at en person greit skal kunne klare det daglige stellet og tilsynet av dyrene. På sikt planlegger samdriften å investere i datastyrt automatforing av kraftfôr, tilsvarende opplegg som er utviklet på ku og geit.

Delprosjekt under arbeid:
I likhet med resten av Hordaland har Sveio kommune mange sauebønder med små saueflokker som sterkt vurderer å avslutte saueholdet sitt på grunn av dårlig inntjening. Sveio Smalesamdrift DA er i gang med et utviklingsprosjekt spesielt rettet mot disse små enhetene: et sauehotell. Prosjektet er delfinansiert av Fylkesmannens landbruksavdeling i Hordaland. Planen er å ta hånd om sauene for saueeierne i vinterhalvåret. Fore, stelle, pare/inseminere og eventuelt ta i mot lam, for så å levere dyra tilbake til eierne i mai.

 

Bano AS
Bano AS ble etablert i 1999. Formålet var å utvikle effektive utstyrsløsninger på baderom til bruk i helsesektoren. Bano har brukt ca. fem år med forskning og utvikling, der en sammen med pleiepersonell og eldre mennesker har testet og utviklet nye løsninger.

I 2002/2003 startet Bano AS egenutvikling av et helt nytt baderomskonsept. I denne forbindelse fikk Bano AS støtte fra Innovasjon Norge til å samarbeide med en profesjonell designer og å utvikling av en helt spesiell servant med støttehendel og høydejustering. I 2005 fikk Bano AS Merket for God Design av Norsk Designråd.

Bano AS.Bano AS satser nå på eksport til USA, Storbritannia, Frankrike, Danmark, Australia, New Zealand, Spania og Tyskland. Bano AS samarbeider i denne forbindelse med Innovasjon Norges utekontorer i de ulike landene.

www.bano.no

 

Knuro AS
Knuro AS ble etablert i 2004 av Knut Inge Seim og Ronny Solberg. Forretningsideen var å utvikle en helt ny maskin basert på ny bruk av teknologi. Maskinen skulle gjøre siste rensejobben på slaktelinjen i lakseslakteriet. Hittil har denne operasjonen krevd ett til to årsverk per slaktelinje. Gründerne fanget opp ideen gjennom lang erfaring fra vedlikehold av teknologi og prosesslinjer på slakteriene.

Knuro AS har, bokstavlig talt, utviklet seg fra hobby- og kjellerbedrift til millionbutikk. Sidan starten har bedriften solgt 49 maskiner. Bedriften er i ferd med å gå internasjonalt, og har allerede oppnådd salg til Storbritannia.

Knuro ASInnovasjon Norge i Hordaland har gitt råd, koblet på utviklingspartner Bremnes Seashore AS, privat konsulent, samt bidratt med finansiell støtte fra Marint innovasjonsprogram, samt etablererstipend. Innovasjon Norges kontor i London skal yte tjenester i 2006 i samband med internasjonalisering mot Storbritannia og Irland.

www.knuro.no

 

MiniHydro AS
MiniHydro AS ble etablert i 2003. Forretningsideen er å drive utvikling, markedsføring, salg og leveranse av utstyr og tjenester til små og mellomstore vannkraftverk Norge og internasjonalt. De har utviklet en unik prismatrise for standardisering av vannkraftmaskiner. Dette skal bidra til redusert usikkerhet knyttet til utbyggingskostnader og virkningsgrader. Denne matrisen er basert på elkraftkompetansen hos aksjonærer og er en viktig grunn til at de har fått en rammeavtale med Småkraft AS som utbygger av mindre kraftanlegg.

Innovasjon Norge har gitt tilsagn på et etablererstipend og et risikolån til å finansiere produkt- og markedsutviklingen i 2005. Selskapet har fått en meget god start med god omsetning.

www.minihydro.no