Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Sør-Trøndelag

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kundebedrifter

NÆRINGSLIVET I SØR-TRØNDELAG


Sør Trøndelag har et variert næringsliv og fylket har ulike naturgitte forutsetninger. Dette innebærer at utfordringene er forskjellige og behovet for og krav til Innovasjon Norges tjenester er følgelig også varierte.

Langs kysten er det marine ressurser og bransjer knyttet til maritim sektor som dominerer. Det er også forventninger om økt aktivitet innenfor olje- og gassnæringen og virksomhet avledet herfra.

I innlandskommunene er næringsstrukturen mer sammensatt, med et stort innslag av ulike typer industri, slik som mekanisk, trebearbeidende samt husflid og håndverksrelatert virksomhet.

Trondheimsregionen er teknologitung og Innovasjon Norges arbeid er i stor utstrekning innrettet mot teknologibaserte bedrifter, spesielt innenfor bransjer som helse, IKT, nye energiformer samt olje og gass. Disse bedriftene har det fellestrekk at de ofte er nye og i utviklingsfasen med høy risiko, lav inntjening og følgelig med et betydelig kapitalbehov.

Landbruk er en svært viktig næring i de fleste kommuner i fylket og aktivitetsnivået er betydelig. Bransjen har de siste årene opprettholdt sin relative andel av volumet innen norsk landbruksproduksjon selv om det har vært nedgang i antall bruk i drift og stort salg av melkekvoter. Produksjonen gir grunnlag for en stor næringsmiddelindustri.

Innen reiselivsnæringen er det fortsatt et betydelig potensial for videreutvikling i de fleste deler av fylket.

I 2005 var bedriftene optimistiske og forventningsfulle i forhold til markedsutsikter, omsetning og investeringer. I en undersøkelse publisert i Arena Trøndelag vises det til at hver tredje bedrift mener at markedsutsiktene ved inngangen til 2005 var bedre enn i 2004. Høyest omsetningsvekst var ventet innen hotell- og restaurantnæringen, industrien, transport og kommunikasjon, forretningsmessig tjenesteyting samt varehandel. Samlet sett venter bedriftene i denne undersøkelsen en omsetningsvekst på rundt seks prosent. Ser vi hele næringslivet i fylket under ett, planla hver tredje bedrift å øke investeringene ved inngangen til året, mens bare en ti-del forventet en reduksjon.

I Sør-Trøndelag er det omlag 30 bedrifter som er større en det som defineres som små og mellomstore bedrifter (SMB), dvs. har flere enn 250 ansatte. Av fylkets nær 17 000 foretak har hele 85% færre enn fem ansatte. Det faktum at disse utgjør en så stor gruppe innebærer store utfordringer med hensyn til kapitalressurser og administrativ tid tilgjengelig i virksomhetene. Behov for arenaer og møteplasser hvor bedriftene kan utveksle erfaringer, lære av hverandre og finne nye muligheter sammen er derfor viktige i Sør- Trøndelag.

Som en konsekvens av det eksisterer det mange møteplasser i fylket og flere arenaer er under etablering i regionen. Dette er bl.a. et resultat av ARENA–programmet og Norwegian Center of Expertice sitt arbeid. Vi vil spesielt nevne et prosjekt som tar sikte på å bedre kommunikasjonen mellom siliciumnæringen samt andre industrimiljø i henholdsvis Orkladalføret, Verdal og Leksvik med kompetansen i forskningsinstitusjonene i regionen. Disse klyngene vil det være interessent å følge i tida framover da samlet innovasjonsevne ofte høynes når forutsetningene er der. En annen effekt er at de rette miljøene har en tiltrekningskraft og muligheter for attraktiv, utenlandsk næringsvirksomhet som ønsker å etablere seg i regionen eller investere her.

Sør–Trøndelag er en internasjonal FoU-arena med flere kompetanseintensive institusjoner som f.eks. Sintef, NTNU, Høgskolene i Nord- og Sør-Trøndelag, Statoil m.fl. I antall stipuleres det med ca. 5 000 forskere og ikke mindre enn 35 000 studenter. Institusjonene er viktige i kompetansebyggingen som foregår mellom ulike virksomheter og forskningen.

Tall viser videre at Sør-Trøndelags eksport i 2005 økte med 13 % sammenlignet med året før. Mye av dette knytter seg til feltet marine ressurser. Innovasjon Norge Sør-Trøndelag har ambisjoner om å bidra til at næringslivet i fylket får ytterligere fotfeste på utenlandske markeder. Bedriftene i Trøndelag har fortsatt en relativt svak utviklet kultur og forståelse for betydningen av å tenke internasjonalt. Dette gir en viss grunn til bekymring i erkjennelsen av at i et globalisert marked utsettes de fleste for internasjonal konkurranse av ulikt omfang.


Noen av Trøndelagsregionens komparative fortrinn er:

  • fremragende forskning innen spesifikke felt (olje, havbruk, energi, helse)
  • noen klynger med internasjonalt attraktive aktører
  • internasjonalt attraktive laboratorier
  • økonomisk stabilitet
  • stabile relasjoner arbeidsgiver/arbeidstaker

Kilde: Innflagging Trøndelag

Folketall:

275 403

 

Arbeidsledighet:

5 210

2005: 3,7%

2004: 4,1%

 

Kommuner:

25 (6 utenfor virkeområde) 

 

Nyetableringer (antall foretak):

2005: 2 722

2004: 2 421

 

Konkurser (antall foretak):

2005: 190

2004: 275

 

Eksportfylkenr 13

Samlet eksport 5,4 mrd

(+13,1%)