Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Sør-Trøndelag

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kundebedrifter
KUNDEBEDRIFTER FRA SØR-TRØNDELAG


Å skaffe seg fotfeste på internasjonale markeder er svært ressurskrevende, både personellmessig og økonomisk. Innovasjon Norges engasjement i form av rådgivning og finansiering vil for mange småbedrifter være helt avgjørende for å lykkes. Våre kontorer i utlandet representerer en uvurderlig kompetanse i form av kulturforståelse, språk og kunnskap om landets næringsliv og egenart
.


Simco AS, Trondheim
Sicom AS ble skilt ut av Siemens-systemet og etablert som eget frittstående selskap i 2002. Bedriften har siden da vokst og er i dag etablert i Trondheim, Houston og Moskva. Sicom AS sin forretningsidé er å utvikle, markedsføre og selge subsea-løsninger.

I 2005 har selskapet arbeidet aktivt med å utvikle nye leveransekjeder for sine løsninger samt vært mer bevisst på å få fotfeste høyere opp i eksisterende verdikjeder. Dette gjøres blant annet gjennom messedeltagelse og ulike utviklingsprosjekt med strategisk viktige samarbeidspartnere. I tillegg framheves det fra bedriften at det er viktig å være tilstede i markedet samt inneha lokalisering nært beslutningstakerne dersom de skal nå sine mål.

Sicom AS har i 2005 hatt en tett dialog med Innovasjon Norges kontor i Houston, hvor de også en tid hadde kontorfellesskap. Samarbeidet mellom IN Houston og selskapet har først og fremst gått ut på å utarbeide markedsanalyser, gjennomføre partnersøk og introduksjoner av bedriften. I tillegg er det fra Innovasjon Norge Sør-Trøndelag i 2005 stilt midler til disposisjon i forbindelse med ulike utviklingsprosjekt og Sicom AS sin eksportsatsing. Dette har hatt meget stor betydning for selskapets muligheter internasjonalt.

www.simco.no

Rupro AS, Løkken Verk i Meldal
Rupro AS utvikler og produserer produksjonslinjer til slakteanlegg for sau og lam og bedriften er i posisjon for leveranser til næringsmiddelindustrien i Spania. I Spania står 45 slakteanlegg foran en betydelig Enkel vaskerennemoderniserings- og oppgraderingsprosess. En slaktelinje fra Rupro AS i Norge oppfattes som litt eksotisk på den iberiske halvøya og slaktenæringen der har så langt vegret seg noe for å signere bindende kontrakter.

Bedriftens strategi for å komme i inngrep med markedet har vært å benytte Innovasjon Norges kontor i Madrid. Samarbeidet har gitt tilgang til verdifull lokal kompetanse og især framheves vellykkede personlige relasjoner med deler av staben ved kontoret. Innovasjon Norge i Madrid har vært meget imøtekommende og oppleves kompetent på felter som bedriftsbesøk, presentasjoner, løpende tilbudsoppfølging, korrespondanse, oversettinger, mm. Den spanske kulturen utfordrer en nordbo på flere områder, ikke minst kan forretninger i Spania være en tålmodighetsprøve. Arbeidet vil fortsatt stille krav til betydelige ressurser både internt hos Rupro AS og ved Innovasjon Norges kontorer i Madrid   og Trondheim med sikte på å lande bindende kontrakter.

www.rupro.no


Arne Grytbak, Røros
Arne Grytbak er initiativtageren bak Sør-Trøndelags første "Bondebiovarmeanlegg". Det er nå i full bruk. Røros kommune var tidlig ute med å ta i bruk biovarme til offentlige bygg. Gårdbruker Arne Grytbak mottok via Bioenergiprogrammet støtte til etablering av et biovarmeanlegg basert på skogsflis. Anlegget ble tatt i bruk i 2005 og skal levere varme til 19 boenheter som herr Grytbak selv har oppført. Biovarmeanlegget ligger i den gamle fjøsen midt i Røros og leilighetene er lokalisert i kort avstand fra anlegget. Prisen på varme som blir levert er kr. 0,55 pr. kwt. Arne Grytbak driver økologisk melk- og kjøttproduksjon.


Technoport  2005

Høsten 2005 gjennomførte en allianse av entusiaster, tunge fagmiljø og finansielle støttespillere en teknologifestival i Trondheim. Festivalen inneholdt en utstilling med ny teknologi på tvers av ulike fagområder, et faglig program av konferanser og seminarer som fenget interesse i fagmiljøene nasjonalt og internasjonalt samt et kulturprogram som skapte den rette rammen rundt arrangementet.

Technoport 2005 viste at det finnes interesse og behov for en slik festival. Alliansen stablet på kort tid en imponerende innholdsrik utstilling på plass. Åpningen og Technoport Awards med utdeling av fem ulike prestisjefylte priser, skapte den festen og medieomtalen som både aktørene og teknologene fortjener.
Alliansen som sto bak Technoport 2005 var Innovasjon Norge, Nord-Trønderlag fylkeskommune, NTNU, Sintef, SpareBank 1 Midt-Norge, Statoil, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Telenor og Trondheim Kommune. Alliansen har besluttet å fortsette samarbeidet og etablere en forening som skal arbeide videre med Technoport Festival og Technoport Awards.

Foreningen vil årlig arrangere Technoport Awards som gjennom utdeling av teknologitilknyttede priser synliggjør menneskene bak teknologien og nye teknologiske framskritt. Foreningen har videre besluttet å arrangere Technoport Festival annethvert år for å feire og synliggjøre framskritt innen teknologisk utvikling og anvendelse av ny teknologi. Arrangementet skal være en nasjonal og internasjonal begivenhet.

Innovasjon Norge i Sør-Trøndelag tok et aktivt grep i Technoport 2005 med spesielt ansvar for delprosjektet innovasjon. Gjennom dette sikret vi en synliggjøring av Innovasjon Norges rolle som partner og utviklingsaktør.

Delprosjektet  innovasjon hadde ansvar for den delen av utstillingen som synliggjorde små og innovative bedrifter i selskap med de store aktørene.

Delprosjektet innovasjon inneholdt også et faglig program som henvendte seg til entreprenører, studenter og bedriftseiere som var interessert i eller nysgjerrig på hva innovasjon er og kan være. Foreleserne Fredrik Héren, Idar Vollvik og Sjur Dagestad bidro til stor interesse for Innovasjonsdagen, mens konferansen Eksportens Dager sikret et internasjonalt perspektiv på både Innovasjon og Technoport 2005.

www.technoport.no