Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Portugal

Energi – vind og hav: Myndighetens positive innstilling til fornybare energiressurser i Portugal har skapt den rene boomen for sektoren. Ikke overraskende har større internasjonale investeringsgrupper, deriblant norske, begynt å vurdere landet med tanke på å finansiere prosjekter for vind- og bølgekraft.

Ponte Vasco da Gama. Foto: wikipedia.org. Spesielle vilkår gjelder.

Portugal er dermed et av de prioriterte markedene for Innovasjon Norges arbeid på dette feltet. Dette ble bekreftet av en interessant markedsrapport om fornybar energi som ble utført av Innovasjon Norge Lisboa i samarbeid med andre Innovasjon Norge-kontorer i utlandet.

Miljøet – norsk suksesshistorie om overvåking av havet

I 2007 arbeidet Lisboa-kontoret mye med å bistå det norske selskapet Oceanor med å få i stand et fellesprosjekt med det portugisiske hydrografiske instituttet om havovervåking med flere formål. Prosjektet er godkjent av de portugisiske myndighetene og vil bli oversendt EU under programmet for EØS/EFTA-finansiering. Dette er et flott resultat for Oceanor og for det portugisiske instituttet etter år med investeringer og samarbeid.

ICT – Portugal fører an trenden med eGovernment

Både Portugal og Norge har lenge vært aktive når det gjelder å bruke informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), som har vært et viktig verktøy for å oppnå en effektiv styringsform, god kvalitet på offentlige tjenester og for å modernisere myndighetene. Begge landenes innsats for å bli ledende innenfor IKT-bruk i statsadministrasjonen har vært støttet av at internettbruken har fått stor gjennomslagskraft i begge samfunnene og av et blomstrende informasjonssamfunn. På den fjerde ministerkonferansen om eGovernment i Lisboa i september la begge landene frem presentasjoner til prisen for "European Best Practices" ("beste europeiske rutiner"). Portugal hadde med tre kasusstudier, og Norge presenterte to: GeoNorge og My Page. My Page var en av vinnerne, i kategorien Participation and Transparency ("deltakelse og transparens").

Forberedelser til statsbesøket i mai 2008

I siste del av 2007 begynte forberedelsene til statsbesøket her på kontoret, sammen med delegasjonsavdelingen i Oslo. Rammeverket for næringslivsarrangementene ble lagt frem for industriministeren og godkjent. Fornybare energikilder og eGovernment vil være hovedtema for seminarene under statsbesøket.

Ny infrastruktur støttes av EU-tilskudd

Nye infrastrukturer for transport er planlagt for de kommende årene i Portugal. Den nye flyplassen som skal bygges i Lisboa, og hurtigtogforbindelsen til Madrid som også vil knytte Lisboa til de stadig voksende nettverkene TGV og Eurostar i Vest-Europa, representerer også spennende markedsmuligheter for norsk næringsliv.


Leder: Rita Abecasis

Leder: Rita Abecasis

Innovation Norway
Av. D. Vasco da Gama No. 1 - Restelo
1400-127 Lisbon
PORTUGAL

T: +351 21 301 5344
F: +351 21 301 6476
E: lisbon@
innovationnorway.no