Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

Kontoret i Estland (Tallinn)

Estland blir stadig mer interessant som marked for norske produkter og tjenester. Videre var et betydelig antall norske bedrifter interessert i å finne partnere for teknologisamarbeid eller produksjon i Estland, grunnet kapasitetsmangel i Norge.

Foto: Tallink. Brukt med tillatelse

Norges forretningslandskap består hovedsaklig av små og mellomstore bedrifter, noe som også er tilfellet i de baltiske landene. Dette gjør det relativt enkelt å finne motiverte samarbeidspartnere. Geografisk og kulturell nærhet sammen med eksisterende næringslivsbånd bidrar også til økt næringslivssamarbeid mellom Norge og Baltikum.

Norge har en naturlig høy profil i Estland. Estere rangerte nylig i en internasjonal undersøkelse Norge høyest, sammen med Sverige, noe som illustrerer at norske bedrifter er velkomne i landet.

26 kontrakter

Tallinnkontoret gjennomførte 26 betalte prosjekter på oppdrag fra norske bedrifter fra maritim, miljø, IKT, forretningstjenester, turisme sektore i 2007. Av disse 85% var med små og mellomstore bedrifter.

Mange forespørsler

Generell eksportservice utgjør en stor del av kontorets virksomhet. I tillegg til henvendelser fra små og mellomstore bedrifter mottar kontoret også en rekke henvendelser fra norske gründere for eksempel innenfor bygg og anlegg, og designsektoren.

Det er også et stort antall grupper fra Norge som drar på studietur til Estland.

Tallinnkontoret bidro til gjennomføringen av internasjonale arrangementer i Bergen, Raufoss, Trondheim og i Agder i 2007.

Fokusområder: maritim sektor, fornybar energi, miljø og e-helse

Tallinnkontoret gjennomførte følgende Business Development Projects i 2007:

  • Kartlegging av maritim utdannelse/tilgjengelige ressurser på oppdrag fra Ålesund Center of Expertise Maritime. 
  • Kartlegging av markedsinngangsmuligheter i vindkraftsektoren på oppdrag fra Innovasjon Norges flerbedriftsprogram Vind og Hav.
  • Kartlegging av markedsmuligheter i miljøsektoren og bidrag til arrangementer relatert til dette i Oslo, Warsawa og Vilnius
  • Norsk-Baltisk workshop innenfor e-helse sammen med Kompetansesenter for IKT i helse- og sosialsektoren og Norsk senter for Telemedisin.

Aktivt samarbeid med ambassaden om Norgesprofilering i Estland

  • Deltok i etableringen av Norsk-Estisk Handelskammer i 2007.
  • Arrangerte Norsk uke i Estland sammen med ambassaden og 20 norske selskaper med betydelig virksomhet i Estland. Uken inkluderte promotering av norsk mat, kulturarangementer, design, Norsk reiseworkshop med deltagelse av flyselskapet Norwegian, Fjord Norway, Hurtigruten, Trysil, Hafjell og Hemsedal, samt 50 estiske reisebedrifter.
  • Norsk-Baltisk innovasjonsseminar sammen med nordiske ambassadene og Nordisk ministerråds kontor i Tallinn. Introduserte Innotown som en betydelig innovasjonsrelatert event i Norden.

Kontoret har to ansatte.


Leder: Tiina Link. Foto: Kristiina Männik
Leder:
Tiina Link

Innovation Norway Tallinn
Norwegian Embassy, Harju 6, 15054 Tallinn, Estonia
T: +372 6313466 
E: tallinn.trade@
innovationnorway.no

www.innovasjonnorge.no/estland