Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

PROSJEKTKONTORET I BULGARIA (Sofia)

Innovasjon Norge etablerte i september 2007 et prosjektkontor i Bulgaria. Kontoret er samlokalisert med den norske ambassaden i Sofia, og ble etablert som en følge av at Utenriksdepartementet ga Innovasjon Norge oppdraget med å forvalte det norske samarbeidsprogrammet med Bulgaria.

Foto: Anne Lise Rognlidalen / Innovasjon Norge

Innovasjon Norges kontor, som i sin helhet er finansiert av Utenriksdepartementet, har et mandat som begrenser seg til å forvalte og følge opp prosjekter knyttet til det bilaterale samarbeidsprogrammet. Kommersielle forespørsler, som ikke faller inn under samarbeidsprogrammets formål, henvises til ambassadens kommersielle medarbeider eller til Innovasjon Norges regionkontor i Praha.

Det norske samarbeisprogrammet med Bulgaria

I forbindelse med EØS-utvidelsen i 2007 etablerte Norge et bilateralt samarbeidsprogram med Bulgaria. Programmet har som formål å utjevne sosial og økonomisk utvikling i EØS-området, samt øke de bilaterale relasjonene gjennom partnerskapsprosjekter mellom norske og bulgarske aktører. Målgruppen for programmet omfatter både privat næringsliv, offentlige myndigheter og institusjoner, såvel som frivillige organisasjoner. Både norske og bulgarske aktører har kunnet søke om tilskudd fra program-midlene, som utgjør €20 millioner. Programmet har en egen hjemmeside www.norwaygrants.org

Lanseringsseminar i Sofia

Mer enn 300 personer deltok på den offisielle lanseringen av programmet i Bulgaria, som fant sted i Sofia den 15. november. Statssekretær Elisabeth Walaas, som holdt åpningsinnlegget fra norsk side, påpekte blant annent at programmet representerte en ny æra i relasjonene mellom Norge og Bulgaria.  Åpningsdelen ble etterfulgt av flere work-shops for faglig fordypning og relasjonsbygging innenfor utvalte prioriterte satsingsområder.

Prioriterte sektorer: 

Det norske samrbeidsprogrammet kan gi tilskudd til partnerskapsprosjekter innenfor fire prioriterte sektorer:

  • Reduksjon av utslipp av drivhusgasser og andre utslipp til vann og luft
  • Effektiv energibruk og fornybare energi
  • Fremme bærekraftig produksjon, inkl. sertifisering og verifisering
  • Schengen-planer samt styrking av rettsvesenet

Prosjektkontorets oppgaver er å administrere og følge opp programmet på vegne av Innvajson Norge i Bulgaria. Kontoret samarbeider nært med Ministry of Finance, som er Innovasjon Norges samarbeidspartner i Bulgaria. Sammen med ambassaden og Ministeriet vil kontoret organisere regionale seminarer i Bulgaria for å orientere om programmet i første kvartal 2008.

Interessen så langt har vært god både fra bulgarsk og norsk side. En av de største utfordringene for potensielle søkere ligger i å etablere gode partnershap hvor begge partnerne har en aktiv og nødvendig rolle i gjennomføringen av prosjektet.

Kontoret hadde i 2007 en lokal medarbeider, samt norsk utsending som pendler mellom Bulgaria og Romania.


Leder: Anne Lise Rognlidalen
Leder: Anne Lise Rognlidalen

Royal Norwegian Embassy
Innovation Norway - Sofia Office
54B, Dondukov Blvd
1000 Sofia
Bulgaria

T: +359 2 981 9424/9434
F
: +359 2 98022 67
E
: sofia@innovationnorway.no

www.innovasjonnorge.no/
bulgaria


www.norwaygrants.no