Gå rett til innholdet



Årsrapport 2007

PROSJEKTKONTORET I ROMANIA (Bucuresti)

Innovasjon Norge etablerte i september 2007 et prosjektkontor i Romania. Kontoret er samlokalisert med den norske ambassaden i Bucuresti, og ble etablert som en følge av at Utenriksdepartementet ga Innovasjon Norge oppdraget med å forvalte det norske samarbeidsprogrammet med Romania.

Foto: Anne Lise Rognlidalen / Innovasjon Norge

Innovasjon Norges kontor, som i sin helhet er finansiert av Utenriksdepartementet, har et mandat som begrenser seg til å forvalte og følge opp prosjekter knyttet til det bilaterale samarbeidsprogrammet. Kommersielle forespørsler, som ikke faller inn under samarbeidsprogrammets formål, henvises til ambassadens kommersielle medarbeider eller til Innovasjon Norges regionkontor i Praha.

Det norske samarbeisprogrammet med Romania

I forbindelse med EØS-utvidelsen i 2007 etablerte Norge et bilateralt samarbeidsprogram med Romania. Programmet har som formål å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EØS-området, samt å bidra til økt bilateralt samarbeid  gjennom partnerskapsprosjekter mellom norske og rumenske aktører. Målgruppen for programmet omfatter både privat næringsliv, offentlige myndigheter og institusjoner, såvel som frivillige organisasjoner. Både norske og rumenske aktører har kunnet søke om tilskudd fra program-midlene, som utgjør €48 millioner. Programmet har en egen hjemmeside www.norwaygrants.org

Lanseringsseminar i Bucuresti

Mer enn 500 personer deltok på den offisielle lanseringen av programmet i Romania, som fant sted i Bucuresti  den 15. november. Statssekretær Elisabeth Walaas, som holdt åpningsinnlegget fra norsk side, snakket om sine forventninger til programmet og påpekte blant annent at programmet representerte en ny æra i relasjonene mellom Norge og Romania.  Åpningsdelen ble etterfulgt av flere work-shops for faglig fordypning og relasjonsbygging innenfor utvalte prioriterte satsingsområder.

Prioriterte sektorer: 

Det norske samarbeidsprogrammet kan gi tilskudd til partnerskapsprosjekter innenfor fire prioriterte sektorer:

  • Reduksjon av utslipp av drivhusgasser og andre utslipp til vann og luft
  • Effektiv energibruk og fornybare energi
  • Fremme bærekraftig produksjon, inkl. sertifisering og verifisering
  • Helsesektoren, bedre kvalitet og tilgang til offentlige helsetjenester

Prosjektkontorets oppgaver er å administrere og følge opp programmet på vegne av Innvajson Norge i Romania. Kontoret samarbeider nært med Ministry of Economy and Finance, som er Innovasjon Norges samarbeidspartner i Romania. Sammen med ambassaden og Ministeriet vil kontoret organisere regionale seminarer i Romania for å orientere om programmet i første halvår 2008.

Interessen så langt har vært god både fra rumensk og norsk side. En av de største utfordringene for potensielle søkere ligger i å etablere gode partnershap hvor begge partnerne har en aktiv og nødvendig rolle i gjennomføringen av prosjektet.

Kontoret hadde i 2007 en lokal medarbeider, samt norsk utsending som også har anvaret for kontoret i Bulgaria.


Leder: Anne Lise Rognlidalen
Leder: Anne Lise Rognlidalen

Royal Norwegian Embassy
Innovation Norway – Bucharest office
Strada Dumbrava Rosie 4
020463 Bucharest 2
Romania

T: +40 21 21 22 023/028
F: +40 21 21 22 038
E: bucharest@
innovationnorway.no

www.innovasjonnorge.no
/romania
 

www.norwaygrants.no