Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Nordland

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter
                               

NÆRINGSLIVET I NORDLAND                         


Nordlandsbedriftene hadde i 2004 en samlet omsetning på 78 milliarder kroner, en vekst på ca. 12 % i forhold til 2003. Driftsresultatet utgjorde 7,9 % av omsetningen, mot nasjonalt 6,9 %. Det er spesielt marin sektor og industrien som bidrar til dette positive resultatet. Egenkapitalandelen er fremdeles lavere i Nordland (34,4 %) enn nasjonalt, men avviket er vesentlig mindre enn før. Den positive utviklingen har fortsatt i 2005, om enn noe avdempet.   

Antall nyetableringer har økt de senere år i fylket og var i 2005 på vel 1800, men er fortsatt godt under landsgjennomsnittet. Det er en utfordring å få flere etablererprosjekter som er nyskapende og har potensial på et nasjonalt og internasjonalt marked.

Store deler av næringslivet i Nordland står ovenfor økende krav til omstilling og nytenkning. For de mange små- og mellomstore bedriftene i fylket er det ofte en stor utfordring å sette av tilstrekkelige ressurser til dette. På sikt vil dette ofte være helt avgjørende for verdiskaping og sysselsetting i fylket. 

Eksporten fra Nordland var i 2004 på 12 milliarder kroner, en vekst på 22 % i forhold til 2003. Den største andelen av eksporten fra Nordland går til Europa, men en stadig større andel av eksportbedriftene begynner nå også å orientere seg mot andre markeder. Selv om det finnes viktige unntak er eksporten i stor grad knyttet til moderat bearbeiding av råvarer (prosessindustri, fisk). Det er nødvendig både med en større bredde og omfang av både hjemme- og utekonkurrerende virksomhet i Nordland.

Reiselivsbedriftene i Nordland har etter fem år med stabilt antall reisende og fallende omsetning, men har opplevd betydelig vekst i 2005. Nordland har et stort potensial knyttet til utvikling av ferie- og fritidsmarkedet. Samtidig har reiselivsnæringen over tid svekket sitt økonomiske fundament med lav soliditet og lav lønnsomhet, noe som gjør det ekstra utfordrende å finansiere satsing på nye markeder og produkter. 

Etter tre vanskelige år har marin sektor opplevd økt omsetning og positiv inntjening i 2005. Det er fortsatt store omstillingsbehov i store deler av bransjen knyttet til kapasitetstilpasning, utvikling av nye produkter og produksjonsprosesser. Det er videre fortsatt store utfordringer knyttet til oppdrett av nye arter, som torsk, steinbit, kveite og skjell.

Det tradisjonelle landbruket står overfor raskere strukturendringer, lav lønnsomhet og usikkerhet knyttet til fremtidige rammevilkår. I tillegg til mer effektiv primærproduksjon, vil det være en utfordring å utnytte gårdens ressurser på andre måter (nisjeprodukter), for eksempel egen foredling, grønn omsorg eller gårdsturisme. Det er generelt optimisme og god investeringslyst i næringen i fylket.