Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Nordland

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter
                               

KUNDEBEDRIFTER I NORDLAND



REC Scancell ASREC ScanCell AS
REC Scancell AS i Narvik kjøper tynne multikrystallinske skiver i silisium, såkalte wafere, som behandles i høyteknologiske kjemiske og termiske prosesser for å danne en solcelle. Ferdige solceller selges til ulike produsenter av solcellepaneler.

Fabrikken ble etablert i 2002 og har i dag ca. 90 ansatte, og markedet er internasjonalt. Bedriften inngår som et av selskapene i REC-gruppen (Renewable Energy Corporation AS) som har som målsetting å bli det mest kostnadseffektive solenergiselskapet i verden, med engasjement i hele verdikjeden.

Innovasjon Norge har bidratt til finansieringen både til produktutviklingen samt oppbygging av produksjonsanlegg.


Wenche Sørmo og Svein M. Eilertsen
Wenche Sørmo og Svein M. Eilertsen er et ungt ektepar som driver gården Sørmo i Rana kommune. De har investert i et nytt uisolert (kaldfjøs) løsdriftsfjøs til 32 melkekyr, bygd inntil den gamle båsfjøs som fortsatt brukes videre til kalver og ungdyr. Sterkt hellende terreng har ført til nyfjøset har blitt bygd i to nivåer, der kyrne går i trapper mellom liggeavdelingen/melkestallen og fôringsplassen. En spesiell type gjennomsiktig vindduk er også brukt i stedet for kostbare vinduer for å bidra til utlufting i bygget.

Bruket har rike skog- og materialressurser med egen sag. Gården har også eget flisfyringsanlegg. Saken inngår som del av prosjektet Landbruksbygg i Arktis der fokus er bedre og billigere bygninger innen melk og storfe i Nord-Norge.

Innovasjon Norge har bidratt med midler til prosjektet Landbruksbygg i Arktis og til de konkrete investeringene på gården i denne byggesaken.


Pro Bio Nutra Forte AS
Pro Bio Nutra Forte ASPro Bio Nutra Forte AS på Andenes ble etablert i 2002. Hovedforretningsområde er pakking og innkapsling av tørre ingredienser for produksjon av kosttilskuddspreparater basert på konsentrert Omega 3-fettsyrer samt andre marine oljer. Produksjon, omsetning og bemanning i bedriften er sterkt økende. Hovedmarkedet for produktene har inntil i dag vært Skandinavia. Bedriften største kunde, Vesterålen Naturprodukter, arbeider nå med å etablere salg til USA av kosttilskuddspreparater, noe som vil kunne medføre framtidige økte produksjonsoppgaver for Pro Bio Nutra Forte.

Innovasjon Norge har bidratt både med internasjonaliseringen av selskapet, samt til finansieringen av oppbygging av produksjonslinje i bedriften.