Gå rett til innholdet



Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge, Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005
Nordland

Rapport fra styret

Næringslivet i fylket

Kontoret i fylket

Kundebedrifter
                               

INNOVASJON NORGE I NORDLAND


Innovasjon Norge i Nordland ga i 2005 samlet tilsagn på rundt 430 millioner kroner, hvorav ca. 135 millioner kroner var lån. De senere år har etterspørselen etter lån vært lav. Dette skyldes i hovedsak at investeringsaktiviteten generelt har vært lav samt få større utbyggingsprosjekter blant våre primære målgrupper (bortsett fra landbruk).

For distriktsutviklingstilskudd (ramme overført fra Nordland fylkeskommune) ble i 2005 ca. 55 % gitt til bedriftsutviklingstilskudd (myke investeringer) og 45 % til investeringstilskudd (fysiske investeringer). For tilskudd er prosjekter med et nyskapingsinnhold/innovasjon samt med et internasjonalt potensial, høyest prioritert. Forøvrig har vi fokus på kvinnerettede prosjekter.

I tillegg til bruk av økonomiske virkemidler, gjennomfører vi en rekke aktiviteter på områder som utviklingspartner, koordinator og kunnskapsbygger på strategisk prioriterte satsinger. Dette gjelder innen entreprenørskap, små- og mellomstore bedrifter med et internasjonalt potensial, kvinner, reiseliv, marin sektor samt landbruk.

Innovasjon Norge i Nordland deltar aktivt i to såkalte ARENA-prosjekter; ARENA Innovasjon Havbruk samt ARENA prosjekt SIREN (rom- og jordobservasjonsteknologi). Målet er å bidra til økt verdiskaping og lønnsomhet i disse næringsklyngene, gjennom felles og koordinert satsing på kunnskapsutvikling, kunnskapsdeling og nyskaping.

Innovasjon Norge i Nordland har på vegne av fylkeskommunen ansvaret for kvalitetssikring gjennom å være rådgiver, pådriver og oppfølger i omstillingsområdene. I 2005 var dette HALD (Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna), Lødingen kommune, Ballangen kommune samt Tjeldsund/Evenes.

Når det gjelder kompensasjonsordningene for bortfall av den differensierte arbeidsgiveravgiften, administrerer Innovasjon Norge i Nordland blant annet den nasjonale transportstøtteordningen. Vi har videre ansvar for behandling av de mer bransjerettede prosjekter under denne kompensasjonsordningen.
 
Vedrørende SkatteFUNN-ordningen foretar vi kvalitetssikring og gir innstilling til Norges forskningsråd (146 prosjekter i 2005). Forskningsrådets representant i Nordland har kontorfellesskap med Innovasjon Norge i Nordland. Dette representerer en ytterligere mulighet for økt næringsrettet FoU i fylkets næringsliv.

Vi har et nært samarbeid med Nordland fylkeskommune (NFK) og Fylkesmannens Landbruksavdeling (FMLA), blant annet vedrørende tildeling av økonomiske rammer, utforming av næringsstrategier og tiltak. 



 

Edvin Kaski, direktør. Innovasjon Norge

Edvin Kaski, 
direktør      

E-post til kontoret   

Kontor i Bodø: 
33 ansatte