Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

KONTORET I KINA (BEIJING og SHAnGHAI)

Innovasjon Norge i Beijing fokuserte i 2006 på følgende sektorer:

  • Miljø og energi
  • Marin
  • Helse
  • FoU
  • Olje og gass (i samarbeid med INTSOK)
  • Finansieringsmuligheter (rettet mot miljø sektoren)
  • Teknologi - salg og utvikling

Miljø og energi

Hovedfokuset for kontoret i 2006 var videreføringen av neec (Norwegian Energy and Environment Consortium).

Viktige seminarer i regi av neec ble gjennomført i Norge med ulike samarbeidspartnere, herunder Kunnskapsparken på Lillestrøm og NTNU, for å sette fokus på muligheter innen energi og miljø i Kina. Norwegian Energy and Environment Consortium)

Match making seminar

Neec gjennomførte også sitt første større ”match making” seminar i Kina i 2006, hvor provinsene Shandong, Shanxi, Hubei og Chongqing var invitert inn for å presentere sine utfordringer og prosjektmuligheter til norske miljøbedrifter og relevante kunnskapsmiljøer i Norge. Norske bedrifter fikk på sin side mulighet til å møte potensielle kinesiske kunder og besøke et av de verst rammede områdene i Kina innen miljø, Chongqing.

Tettere samarbeid

Konferansen var et viktig steg i det videre arbeidet i regi av neec for høsten 2006 og våren 2007. Konferansen bidro til at norske aktører i etterkant etablerte et tettere samarbeid for å lykkes i det kinesiske markedet, eksempelvis Elkem, Sintef og Statoil innen mini LNG. Videre ga konferansen et viktig utgangspunkt for nye ideer. Målet er å etablere et lokalt prosjektselskap i Kina, som skal representere norske interessenter, for prosjektering av miljøprosjekter innen energieffektivisering i Kina.

I tillegg kan det nevnes at ulike bedrifter samarbeider med neec ved Beijing-kontoret om prosjekter, eksempelvis Malte Winje, Norsk Energi, Statoil ny energi og Elkem Materials.

Miljøprosjekter

Et viktig arbeid fra neec teamets side har vært å finne finansieringskilder for miljøprosjekter i Kina i regi av norske interessenter. Mangelen på virkemidler fra norsk side krever at neec tenker ”lokalt”. Kina har enkelte private fond som er etablert av utenlandske interessenter i tillegg til spesielle programmer for prosjektfinansiering i regi av organisasjoner som IFC (International Finance Corporation). Innovasjon Norge i Beijing valgte derfor å etablere et tett samarbeid med IFC Beijing i løpet av høsten 2006.

Ministerbesøk

Høsten 2006 besøkte miljøministeren og bistandsministeren Kina. Fokuset var miljøutfordringene Kina står ovenfor. Besøket gav et politisk dytt til den norske regjeringens planer om et tettere miljøsamarbeid med Kina tiden fremover. I etterkant av besøket ble det avgjort at hovedpilaren i den politiske dialogen med Kina i årene fremover skal fokusere på miljø og energi, noe som vil være et viktig rammeverk for neec sin videre virksomhet. I denne sammenheng ble det blant annet uttrykt av Innovasjon Norges eier, Nærings- og handelsdepartementet, at neec er et viktig operativt verktøy for å fremme norske næringslivs interesser innen miljøsektoren i Kina. 

Olje og gass

INTSOK gjennomførte i oktober 2006 i tett samarbeid med Innovasjon Norge i Beijing en stor offshore konferanse innen olje og gass i forbindelse med statssekretær Utseths besøk til Kina. Sentrale aktører på kinesisk side, herunder China National Offshore Corp., China National Petroleum Corporation, Ministry of Land and Resources (MLR), National Development and Reform Commission (NDRC), China Petroleum and Chemical Corporation og flere kinesiske olje og gass relaterte selskaper, var co-sponsorer og deltakere under konferansen.

Over 240 deltakere fra kinesisk side og 15 norske olje- og gasselskaper var representert i tillegg til Olje- og energi departementet, ambassaden, INTSOK og Innovasjon Norge i Beijing.

Teknologi – salg og utvikling

Oktober 2006 arrangerte Beijing-kontoret flerbedriftsprosjektet, iSite China for norske IKT bedrifter i tett samarbeid med SINTEF MRB, Innovasjon Norge Buskerud og Abelia. Prosjektet medførte studietur til Kina med syv deltakende bedrifter, DEFA, Microcomponent, Cascade, Delta RCS, Hove Medical, Dolphin, Scana Mar-El, alle hardware- og software-leverandører.

Arena-prosjekt

Prosjektet var et Arena-prosjekt initiert av Innovasjon Norge Buskerud i samarbeid med kontorene i Vestfold, Telemark og Oslo og Akershus, Innovasjon Norge Beijing, Sintef MRB og Abelia. Formålet med prosjektet var å gi bedriftene internasjonaliseringskompetanse og kunnskap om det kinesiske markedet.

 Bedriftene fikk møte potensielle partnere/kunder samt utvikle et netteverk med organisasjoner og bedrifter i Kina som kan gi bedriftene et bedre grunnlag for å lykkes med videre markedsfremstøt. I forkant av studieturen ble det gjennomført ulike samlinger i Norge med situasjonsanalyser av selskapene, en teknologi- og designvurdering av produkter, utvikling av markedsplaner med mer.

Samarbeid med Norge

iSite China var en ny arbeidsform for Beijing-kontoret der et tett samarbeid med et kontor i Norge var nødvendig. Bedriftene fikk på denne måten kjennskap til store deler av Innovasjon Norges apparat, personlig forhold til nøkkelpersoner og ikke minst; god assistanse til å forberede seg før de satser internasjonalt.

Resultatet av prosjektet er etablering av Cascade representasjonskontor i Beijing og etablering av software pilot i regi av Hove Medical ved PUMCH Hospital i Beijing. I tillegg har Scan Mar-el valgt å satse i Asia med kontor i Singapore, Microcomponent fant samarbeidspartner i Sør–Kina og Defa Securities går videre i sitt arbeid med å etablere produksjon i Wuxi utenfor Shanghai.

Marin sektor

Kina er verdens største ferskvannsoppdretter. Utfordringen for Kina idag er å utvikle sin teknologi for å skape en mer effektiv og bærekraftig produksjon av sjømat. Kina trenger ny produksjonsteknologi, men har samtidig et økende behov for kunnskap om forsvarlig, helsemessig produksjon.

Kinas økende middelklasse er i ferd med å ta matvaresikkerhet på alvor. Utfordringen for Innovasjon Norge i Beijing er å få norske bedrifter aktivt med da bransjen i Norge går meget bra i disse dager. Beijing-kontoret understreker at tidspunktet er riktig dersom norske bedrifter ønsker å etablere seg i dette markedet.


Beijing
Leder: Idun Christie

Kontoret har ti medarbeidere.

Shanghai
Leder: Kari Bjørnaas

Kontoret har tre medarbeidere