Gå rett til innholdet



Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Årsrapport 2005

SOSIALE INDIKATORER

Av 696 årsverk i Innovasjon Norge er 38 engasjementer eller vikariater. Innovasjon Norge har kontorer i 30 land. De ansatte i våre utekontorer er enten norske medarbeidere stasjonert i utlandet eller fra det landet kontoret befinner seg i. Ved slutten av 2005 hadde Innovasjon Norge 129 lokalt ansatte. Dette antallet varierer imidlertid en del fordi vi samarbeider med Utenriksdepartementet om personalet ved kontorene i utlandet.

Om lag 75 prosent av våre ansatte er organisert i fagforeningene LO, YS og SAN (Akademikerne). Innovasjon Norge er tilsluttet Arbeidsgiverforeningen NAVO. Hovedavtalen mellom NAVO og hovedorganisasjonene inneholder bestemmelser om forholdet mellom partene og tillitsvalgtes rettigheter og plikter. Virksomhetens ledelse skal drøfte følgende med de tillitsvalgte:

  • forhold som vedrører virksomhetens driftsmessige og økonomiske status og utvikling
  • forhold som har umiddelbar sammenheng med arbeidsplassen og den daglige drift
  • de alminnelige lønns- og arbeidsforhold ved virksomheten.

Innovasjon Norge har også inngått en egen tillitsvalgtavtale som beskriver organiseringen av samarbeidet mellom virksomheten og de tillitsvalgte.

I november 2005 undertegnet Innovasjon Norge avtalen om Inkluderende arbeidsliv. Det innebærer at vi har fått en nær samarbeidspartner i Trygdeetatens arbeidslivssenter, og vil i fellesskap etablere gode målsetninger om et inkluderende arbeidsliv.
 
Innovasjon Norges arbeidsmiljøutvalg består av en representant fra hver av organisasjonene, representanter fra ledelsen og representanter fra avdeling for Human Resources og Drift/forvaltning som koordinerer HMS i samarbeid. Utvalget skal representere hele organisasjonen, men har flere utfordringer i forhold til å ivareta alle kontorene i utlandet. De fleste distriktskontorene har eget verneombud, og noen av kontorene har egne arbeidsmiljøutvalg. Det sentrale utvalget utarbeider nå en HMS-plan for hele organisasjonen.

Totalt er sykefraværet i Innovasjon Norge for 2005 på 4,30 prosent. Fraværet viser en tydelig nedgang i siste kvartal, og det er vi godt fornøyd med. En gjennomgang viser at dette kan skyldes mindre langvarig sykefravær. Det er ikke foretatt en grundig analyse av om sykefraværet skyldes arbeidsrelaterte forhold eller ikke. Men hovedtyngden av fraværet er så vidt vi kan se ikke arbeidsrelaterte sykdommer.
Det har vært en arbeidsrelatert ulykke i 2005 da en heis falt med en ansatt inni. Vi har ikke hatt noen dødsulykker.

I 2005 brukte vi 32 670 timer til kompetanseutvikling. Det er 46 timer pr ansatt i gjennomsnitt.


Likestilling i Innovasjon Norge
Selv om man korrigerer for utdannings- og erfaringsbakgrunn, befinner relativt flere kvinner seg på lavere stillingsnivå enn menn i selskapet. Og det er langt færre kvinner enn menn i ledende stillinger. På ledernivå er det om lag 70 prosent menn og i høyere fagstillinger om lag 65 prosent menn. Det er også slik at kvinner er underrepresentert i interne råd, utvalg, team, prosjektgrupper og liknende.

I 2005 gjennomførte Innovasjon Norge et prosjekt som munnet ut i en plan for likestilling. Den inneholder en rekke tiltak og mål innenfor områdene rekruttering og karriereutvikling, ledelse og kompetanse og bedriftskultur. Handlingsplanen er forankret i toppledelsen. Dessuten skal likestilling være en naturlig del av linjelederens arbeid. Den løpende oppfølgingen av likestillingsarbeidet skal inngå i Innovasjon Norges system for mål- og resultatrapportering.  Likeledes vil kultur- og klimaundersøkelsene bli brukt aktivt for å følge utviklingen.

Innovasjon Norge har en gjennomgående satsing på kvinner. Målet er å styrke kvinners posisjon i næringslivet. Derfor har vi flere programmer for kvinner som etablerere, kvinner i ledelse og kvinner i styrer. Et av disse – fyrtårnprogrammet – la spesiell vekt på internasjonalisering. I 2005 arrangerte vi konkurransen ”Innovative kvinner,” for å finne de beste kvinnebedriftene med internasjonalt potensial og bidra til at de lykkes i sin internasjonale satsing. I alt har flere enn 1100 kvinner deltatt i disse programmene.


Ledelse og organer for styring av virksomheten
Administrativt ligger selskapet under Nærings- og handelsdepartementet. Eierrollen utøves gjennom foretaksmøtet, som langt på vei tilsvarer generalforsamlingen i et aksjeselskap. Innovasjon Norge er et særlovselskap som ble opprettet ved lov av 19. desember 2003, virksomheten startet 1. januar 2004.

Selskapets ledelse ser ved utgangen av 2005 slik ut:

Administrerende direktør:   Gunn Ovesen
Stabsdirektør:    Finn Kristian Aamodt
Direktør for strategiske prosjekter:  Randi Hestnes
Direktør for divisjon Norge:   Siri Bjerke
Direktør for divisjon utland:   Jon Strømberg, fungerende
Direktør for tjenester og produkter: Roar Tobro

Hovedstyret i Innovasjon Norge for perioden 2004-2006 har følgende sammensetning:

Leder: Steinar Olsen
Nestleder: Gisele Marchand
Medlemmer:     
Marit Orheim Mauritzen
Knut Lægreid
Kjell Storeide
Kirsten Ingjerd Værdal

Ansattes representanter:   
Kristin Malones
Torbjørn Fjelltun


Innovasjon Norges arbeid med etikk og mot korrupsjon

Innovasjon Norge har i 2005 gjennomført et større etikkprosjekt. Det er utarbeidet etiske retningslinjer og en etikkpakke til bruk i hele organisasjonen. Alle ansatte har hatt en gjennomgang av etiske problemstillinger og arbeidet med dilemmaer. Prosjektet er gjennomført av avdeling for Human Resources og blir fulgt opp fortløpende. En kultur- og klimaundersøkelse blant de ansatte i høst viste at 86 prosent sier at de har god kjennskap til Innovasjon Norges etiske retningslinjer. Bare 1,3 prosent oppgir at de ikke har kjennskap til disse retningslinjene

Både overfor kunder og for våre egne medarbeidere er etiske spørsmål, problemstillinger knyttet til korrupsjon og lokale forhold viktige arbeidsområder. Vi jobber aktivt for å forberede norske bedrifter på den virkeligheten de kan møte i andre land. I våre etiske retningslinjer står det blant annet at vi ikke skal bidra til forretninger og prosjekter som utgjør en uakseptabel risiko for medvirkning til uetiske handlinger, krenkelser av menneskerettighetene, korrupsjon eller miljøødeleggelser. Det står også at Innovasjon Norge skal være en pådriver for at de samme etiske holdninger utøves av kunder og øvrige samarbeidspartnere.

Eksemplene på hvordan vi utøver denne pådriverrollen er mange:

  • Eksportskolen er et utdanningsprogram som går over ni måneder. Allerede på den første samlingen tar vi opp problematikken kultur, korrupsjon og dilemmatrening.
  • Andre eksempler er at Innovasjon Norges kontor i Johannesburg har utarbeidet en introduksjon til lokal forretningsskikk som besøkende selskaper får presentert. Der blir bedriftene orientert om nulltoleranse på viktige spørsmål som menneskerettigheter og korrupsjon.
  • Næringslivets bistandskonferanse er en årlig begivenhet der mer enn 200 deltakere fra næringsliv, myndigheter og bistandsorganisasjoner møtes for å diskutere spørsmål som i stor grad har med samfunnsansvar å gjøre. Blant temaene i 2005 var: ”Lønnsomhet og utvikling – næringslivets vitale rolle i kampen mot fattigdom” og ”Partnerskap – nye samarbeidsmodeller med UNDP.”

Innovasjon Norge forvalter investeringsfond som sammen med norsk næringsliv kan gjøre bedriftsøkonomiske investeringer i Russland, Ukraina, øvrige land i SUS og i de landene på Balkan som er utenfor EU. Hvis man regner med investeringer i de landene som ble medlem av EU i 2004, har Innovasjon Norge gjort 25 investeringer i området. Vi har sett problemstillingen oppstå i selskap hvor vi har vært involvert, og i de mange prosjektene som vi har vurdert i de ni årene fondene har eksistert.


Personvern og taushetsplikt
Innovasjon Norge har klare regler for taushetsplikt. Medarbeidere må underskrive en taushetserklæring der de aksepterer at de har taushetsplikt om andres forretningsmessige eller private forhold som de blir kjent med i sitt arbeid. Taushetsplikten gjelder ikke bare utad, men også overfor medarbeidere som ikke har behov for opplysningene i sitt arbeid, men likevel slik at taushetsplikten ikke hindrer utviklingen av bransjekunnskap, godt samarbeid og et aktivt fagmiljø i selskapet. Taushetsplikten skal ikke hindre medarbeidere i å informere overordnede om forhold som antas å være i strid med gjeldende lover og forskrifter.