Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kontoret i Tsjekkia (Praha)

Økonomisk sett var 2006 det beste år i nyere tsjekkisk historie, med en vekst på 6 %, en svak nedgang i arbeidsløsheten og økning i levestandarden. Per capita inntekt ligger på 73 % av EU-gjennomsnittet, og Tsjekkia  har i så måte passert Portugal.

Hovedfaktorer som har fungert som drivkrefter i tsjekkisk økonomi er betydelige utenlandske investeringer, vekst i den eksportrettede industri, og et fortsatt sterkt forbruk, både privat og offentlig.

Fokus på IKT

I 2006 har kontoret i Tsjekkia har spesielt hatt fokus på følgende områder : IKT, miljøteknologi, fornybar energi (bl.a. bioenergi) , forsvarsleveranser, samt lokal underleveranseproduksjon innen ulike sektorer bla mekaniske produkter og IT systemarbeid.

Interesse fra norske forskningsinstitutter

Flere norske forskningsinstitutter har vist interesse for markedsmulighetene i Tsjekkia gjennom prosjekter med lokale partnere, hovedsakelig med EU finansiering. Kontoret arrangerte derfor i mars en workshop og ”matchmaking event” med deltakelse fra bla BIOFORSK, NULS og Matforsk samt en rekke tsjekkiske institutter og som blir fulgt opp i 2007. Hovedområdene var:

  • Food quality and safety
  • Renewable energy sources
  • Waste and waste management
  • Organic agriculture
  • Various environmental issues

Matchmaking

Kontoret arrangerte i februar et forsvars– og sikkerhetsseminar og matchmaking event i Bratislava, Slovakia. Dette var et event som ble arrangert i samarbeid med Forsvars- og Sikkerhetsindustriens Forening (Fsi) som hadde stor deltagelse fra norsk og slovakisk side. Kontoret har likeledes arrangert norsk deltagelse på en utstilling og konferanse innen miljøteknologi i Luhacovice i september.

Interessant marked

Tsjekkia er et interessant marked for norske bedrifter for eksport samt for bedrifter som er interessert i teknologisamarbeid og/eller lokal produksjon, bl.a. med assistanse fra kontoret i Praha.


Leder: Bjørn Bjørnsen

Kontoret har tre medarbeidere.