Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

RUSSLAND

Russland rår over verdens største naturressurser og er et land i sterk vekst. BNP har hatt en årlig økning med 6-7 % siden 2001. Forbrukernes kjøpekraft har i løpet av de par siste årene økt med over 20 % og forbruket likeså. Dette gjør at mange bransjer opplever rask vekst og utvikling. Som en naturlig følge øker utenlandske investeringer stadig og utgjorde ca. 30 mrd. USD i 2006. Innovasjon Norge har kontor i Murmansk, St. Petersburg og Moskva.

Imidlertid byr forretningsvirksomhet i Russland på betydelige utfordringer. Korrupsjon er – også i følge de russiske myndighetene - et betydelig problem; enkelte utenlandske bedrifter opplever proteksjonisme og konkurransevridning; byråkratiet er ofte omfattende og sendrektig. Rammebetingelsene er til dels uforutsigbare: manglende håndheving av lovverk, kompliserte og stadig endrede regnskapskrav og -prosedyrer og skatteregime, tollprosedyrer og innhenting av nødvendige tillatelser, godkjennelser og lisenser (sertifikater). Generelt sett er også kulturforskjellene mellom nordmenn og russere merkbare, noe som kompliserer forretningsdrift i Russland.

Norsk næringslivssatsing mot Russland

Til tross for disse markedshindringene er norsk næringslivs nærvær i Russland stadig økende. Stadig flere bedrifter oppdager Russlands markedspotensial og beslutter å investere eller etablere seg i det russiske markedet, gjerne i form av representasjonskontorer og produksjonsenheter. I alt seks norske statsråder besøkte Russland i 2006, noe som bekrefter at norske myndigheters samarbeid med Russland settes høyt på dagsordenen.

Økende samhandel

Norsk-russisk samhandel økte i 2006 med 9 % og utgjorde totalt 15,1 milliarder kroner. Samlet norsk eksport til Russland hadde imidlertid for første gang på mange år en nedgang på 4 % (mot en økning på ca. 56 % i 2005) grunnet importforbudet av fersk fisk.

Norsk næringslivs markedspotensial i Russland

Norsk teknologi og kompetanse innen olje og gass har et stort potensial i Russland, spesielt offshore i nordområdene. Det faktum at norske bedrifter har stått for 28 % av alle teknologileveranser til oljefeltet Prirazlomnoye i Pechora-havet vitner om at vår petroleumsnæring er konkurransedyktig. En rekke andre viktige norske næringer burde også ha gode forretningsmuligheter i Russland inklusive maritim sektor, sjømat (også blåskjell, reker etc.), reiseliv (incoming Norway), miljøteknologi, vannkraft, IKT & hi-tech, bygg & anlegg (spesielt tunneldrift), finans & forsikring, eiendomsutvikling samt FoU-samarbeid og utvikling av tekno-/innovasjonsparker og inkubatorer.  

Gode eksempler

Seed Forum International (Moskva)
30. november arrangerte Seed Forum International i tett samarbeid med Innovasjon Norge i Moskva det sjette Seed Forum investeringsforum i Moskva. Syv bedrifter presenterte sine innovative forretningsideer overfor ca. 70 russiske tilhørere som representerte investorer (venture-kapitalister og ”business-angels”) samt potensielle industrielle samarbeidspartnere.

Foruten de organisasjonsmessige sidene av arrangementet ivaretok kontoret i Moskva for invitasjonsprosessen. Arrangementet ble en ubetinget suksess – både Seed Forum International, deltakerbedriftene og de russiske tilhørerne ga uttrykk for at de var fornøyd med arrangementet som sådan. Flere av bedriftene har i etterkant etablert en tettere dialog med russiske aktører som besøkte arrangementet.

Haplast Technology AS (Moskva)
Samarbeidet med Haplast ble etablert etter møter mellom Innovasjon Norge i Moskva og i Troms samt Haplast under INT-dagene i Oslo i februar. En markedscan utgjorde første fase i prosjektet og ble sluttført i april i form av en rapport om markedssituasjonen i Russland vedrørende bruk av polyethylene rør. Fase 2 i prosjektet besto av besøk til fire utvalgte potensielle kunder samt en potensiell distributør for å avklare deres interesse for Haplasts produkter. Dette delprosjektet ble avsluttet i juni og fikk støtte via Innovasjon Norges SMB-I program.

I løpet av andre halvår ble det gjennomført møter med andre russiske selskaper og markedsmulighetene (interesse fra de oppsøkte bedriftene) ble bekreftet. I desember foretok Innovasjon Norge i Moskva en avklaring vedrørende nødvendige sertifiseringsprosedyrer for Haplasts produkter, hvorpå det beste tilbudet om sertifisering av produktene ble identifisert. Haplast uttrykker stor tilfredshet over den bistand bedriften har fått fra kontoret Moskva og valgte i januar 2007 å inngå en serviceavtale med dem.

Savalen (Moskva)
Etter forespørsel fra Savalen (www.savalen.no) arrangerte Innovasjon Norge i Moskva møter i Moskva i november med åtte turoperatører. Ettersom Savalens ankomst var sent på året, var vintersesongen allerede nesten utsolgt og det syntes som for sent å tenke på salg for vinteren 2006/2007. De russiske turoperatørene likte Savalens juleprodukter meget godt og som resultat av denne ene turen til Russland fikk Savalen mange potensielle klienter som kunne tenke seg å starte salget av Savalens produkter på det russiske markedet.

Vedi Tour klarte til og med å sende mange turister til Savalen i løpet av vinteren 2006/2007. Savalen var meget fornøyd med oppfølgingen bedriften fikk fra konoret i Moskva. Vi håper at Savalen fortsatt vil være interessert i det russiske reiselivsmarkedet og være villig til å delta i forskjellige prosjekter organisert av vårt kontor.


KONTORER I RUSSLAND

Moskva

St. Petersburg

Murmansk