Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

KOntoret i Moskva

Innovasjon Norges kontor i Moskva er samlokalisert med ambassaden og har bransjefokus på sjømat, reiseliv, olje og gass og miljøteknologi. I løpet av 2006 gjennomførte kontoret et betydelig antall individuelle markedsoppdrag og prosjekter for en rekke forskjellige kunder.

Flere av oppdragene utføres på grunnlag av serviceavtaler. I 2006 har Innovasjon Norge stått som (med)arrangør av en rekke messeaktiviteter, seminarer, workshops, studiereiser og mottakelser. INTSOK er samlokalisert med kontoret i Moskva med en egen representant. Foruten rene INTSOK-aktiviteter bistår vedkommende individuelle bedrifter.

Sjømatsektoren

Basert på relevant kompetanse og nettverk innenfor sjømatsektoren har kontoret bistått flere individuelle aktører (deriblant Pan Fish og Troika Seafood), bl.a. i forbindelse med markedsundersøkelser og tilrettelegging av møter. I tillegg arrangerte kontoret et ukelangt seminar i Moskva for ca. 30 representanter for sjømatbedrifter i Finnmark som et ledd i et kompetanseprogram. 

Kontoret sørget også for russisk deltakelse på North Atlantic Seafood Week inklusive praktisk oppfølging og ledelse under en av flere studieturer til destinasjoner på vestlandet og i Nord-Norge. Norges Varemesse sto som arrangør. I samarbeid med Innovasjon Norges messeavd. og EFF. hadde kontoret i Moskva ansvaret for det praktiske opplegget rundt norske bedrifters deltakelse på fellesstand under World Food i Moskva. Det ble også arrangert båttur og ambassademottakelse.

Satser på reiseliv

Innovsjon Norge i Moskva satser tungt på reiseliv. Markedet i Russland er i sterk vekst og Norge er for mange et relativt ukjent, men eksotisk reisemål. Bransjebearbeidelsen i 2006 omfattet bl.a. div. promoteringsaktiviteter, organisering av studie- og presseturer, distribusjon av nyhetsbrev og produktinformasjon, trykking av brosjyrer, kataloger og DVD-filmer samt publisering av artikler og bannere (www.visitnorway.com).

Arrangement av fem presseturer medførte 23 reportasjer om Norge som turistdestinasjon på de riksdekkende russiske TV-kanalene. Videre ble det gjennomført ni presseturer for avis- og magasinjournalister, hvilket medførte bred dekning av Norge som turistmål i riksdekkende aviser og populære magasiner. Videre ble det gjennomført fem studieturer for russiske turoperatører. I september ble det arrangert to workshops (én i Moskva og én i St. Petersburg) med god deltakelse, med henholdsvis 34 norske og 160 russiske bedrifter var representert.

MITT: største reislivsmesse i Russland

Innovasjon Norge i Moskva hadde også ansvaret for en felles norsk stand på MITT – den største reiselivsmessen i Russland. I tilknytning til messen arrangerte kontoret en mottakelse i ambassaden med ca. 300 deltakere på vegne av bransjeorganisasjonene i både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Utover dette deltok kontoret med informasjonsstand på flere andre messer inklusive en i Ekaterinburg. Vi tør påstå at Innovasjon Norges satsing innen reiseliv har vært meget vellykket. Antall russiske gjestedøgn i Norge økte med knappe 55 % fra 2005 til 2006. I tillegg har utstedelse av visum til russere nådde nye høyder, spesielt i Moskva.

Foto: Olga Philippenko/Innovasjon Norge

Olje og gass

Aktiviteter innen olje og gass koordineres med INTSOK der det lar seg gjøre. Både store bedrifter og SMB-ere har fått bistand, deriblant CorrOcean, EMGS og PetroOnline. Videre har kontoret i tett samarbeid med Innovasjon Norges messeavdeling hatt ansvaret for praktiske oppgaver forbundet med den norske fellesstanden på den internasjonale olje & gass messen Neftegaz. Det ble arrangert en båttur og en ambassademottakelse – deltakelsen var god og arrangementene vellykkede.

Videre har også Innovasjon Norge i Moskva hatt praktisk ansvar på den felles norske standen på olje og gass messen KIOGE i Almaty, Kazakhstan samt bistått INTSOK i forbindelse med den praktiske gjennomføringen av deres Cold Climate Conference i Moskva.

Miljøteknologi

Innovasjon Norge i Moskvas satsing innen miljøteknologi fokuserer hovedsakelig på energieffektivisering innen gruve- og tungindustri. Innenfor dette feltet har kontoret bistått en rekke bedrifter, deriblant Thrane Teknikk, Protan, Haplast Technology, EvacSim, Nordic Seal og NLI. Moskva-kontoret har arrangert messedeltakelse for totalt åtte bedrifter på Mining World Russia i Moskva og Mining World Central Asia i Almaty (Kazakhstan). I tillegg er det foretatt to studieturer for til sammen fem bedrifter til hhv. Donetsk (Ukraina) og Kolahalvøya.

Seed Forum International

Det må i tillegg nevnes at kontoret i 2006 organiserte to vellykkede arrangement for Seed Forum International i Moskva, hvor deltakerbedriftene presenterte sine innovative løsninger og produkter overfor investorer og potensielle industrielle samarbeidspartnere. Videre har kontoret utarbeidet program og arrangert studieturer til Moskva for bl.a. NHOs toppledelse og styre, Utenlandsforum samt Eksportskolen. For øvrig arrangerte kontoret ambassademottakelser for bl.a. Fast, Schibsted og Tandberg samt holdt presentasjoner for bl.a. Sector Alarm, OBOS, Norsk-Russisk Handelskammer, Sparebank-1 og DnB NOR.


Leder: Roger Martinsen

Kontoret har 12 medarbeidere.