Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kontoret i Finland (Helsinki)

Finland var i 2006 preget av EU-formannskapet. Under Finlands periode vedtok formannskapet to omfattende direktiv som man hadde forhandlet om i flere år: kjemikalieregelverket Reach og tjenestedirektivet. Vanlig folk husker best Russlands president Putins besøk til møtet i Lahti og den spente situasjonen i Libanon i begynnelsen av formannskapet.

Økonomisk sett økte det finske bruttonasjonalproduktet (BNP/cap) raskest av de gamle EU-landene – 5,5 % (Norge 2,4 %) og Finland har passert Sverige i kjøpskraft (2006 GDP/PPP per capita: Finland 32822$, Sverige 31264$, Norge 44342$).

Oppdrag for flere norske bedrifter

Helsinki-kontoret jobbet med norske kunder. Kontoret gjennomførte markedsundersøkelser og etableringer i Finland på oppdrag av flere norske bedrifter – spesielt innen sektorer IKT og helse. Helsinki-kontoret fikk også sektoren Kultur- og Opplevelsesnæringen (Creative Industries) i Finland som et INBDP-prosjekt (Innovation Norway Business Development Project).

125 norske bedrifter

Det er 125 norske bedrifter etablert i Finland. De største  norskeide bedriftene i omsetning er Aker Yards, Chips, Dressmann, Elopak, Elofin, Felix Abba, Kværner Power, Panda og Piikkio Works.

Ballanse i eksporten

Eksport mellom Norge og Finland i 2006 var tilbake i balanse etter en periode med underskudd i 2004-2005. Finland ligger på 10. plass for utenrikshandel fra Norge, største eksport artikkel til Finland er råolje og fra Finland maskiner.

Helsinki kontoret blir i 2007 preget av Melodi Grand Prix (Eurovision) og statsbesøket til Finland.


Bilde. Marianne Tikkanen, leder ved kontoret i Finland. Foto: Innovasjon Norge

Leder: Marianne Tikkanen

Kontoret har to medarbeidere.