Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Kontoret i Estland (Tallinn)

Estlands blomstrende økonomi (11,3 % vekst i BNP i 2006) har hatt en gunstig virkning på utviklingen av forretningsforbindelser mellom de to landene. Norsk eksport til Estland har økt med 41 % og mer enn 350 norskeide selskaper har investert totalt 2,6 milliarder kroner i landet.

Norske virksomheters interesser er i ferd med å flytte seg fra produksjon til mer teknologi- og kunnskapsbaserte områder. Sterkt økende kjøpekraft gjør at Estland også blir et stadig mer interessant marked. Et åpent og gjestfritt næringsliv bidrar til at norske selskaper kan bygge seg opp og benytte seg av mulighetene i landet.

20 større oppdrag

Tallinn-kontoret har gjennomført mer enn 20 større oppdrag. Disse inkluderer bl.a. Control-IT AS fra Agder (dataregistreringsløsninger); utstyrsleverandøren Malthus AS fra Stavanger og nettverket for nystartede bedrifter kalt Seed Forum.

Mange forespørsler

85 % av oppdragene var med små og mellomstore bedrifter. Halvparten av kontorets tid som var avsatt til kundeoppdrag ble brukt på INT-prosjekter. Kontoret håndterte også nesten 1 000 generelle forespørsler om eksporttjenester, og assisterte 500 forretningsbesøkende som deltok i ulike delegasjoner og studiereiser. Tallinn-kontoret har deltatt aktivt i arrangementer organisert lokalt i Norge.

Tallinn-kontoret kjører følgende INBDP (Innovasjon Norges forretningsutviklingsprosjekt) i 2006:

  • Fornybar energi og energiøkonomisering. Sammen med ambassaden og det estlandske handels- og kommunikasjonsdepartementet arrangerte kontoret en godt besøkt workshop som presenterte norsk kompetanse og kunnskap på feltet.
  • Industriell formgivning. Tallinn-kontoret deltok som medarrangør av et seminar om industriell formgivning. De 100 deltakerne lærte om norsk kompetanse innenfor industriell formgivning og produktutvikling.
  • Risikovillig kapital og teknologi. Seed Forums prosjekt ble brukt for å kartlegge mulighetene på teknologiområdet og vise frem norsk erfaring med å skaffe privat kapital til nystartede teknologiselskaper.  

Foto: Scanpix

Det papirløse "e-styrings"-rommet til de estiske myndighetene. Estland er et av de ledende landene i verden når det gjelder å innføre e-løsninger i offentlig sektor. 


Leder: Tiina Link

Kontoret har to medarbeidere.