Gå rett til innholdet



Årsrapport 2006

Miljøindikatorer

Egen virksomhet

Innovasjon Norges oppdrag er av en slik art at det brukes lite materialer bortsett fra papir. I 2006 leverte vi fra oss 18 tonn papiravfall som ble brukt til fjernvarme.

Våre kontorer er plassert i alle landets fylker og i 30 land. Mange av lokalene leier vi. Derfor kan vi kun rapportere energiforbruket for hovedkvarteret i Akersgata 13 i Oslo. I 2006 hadde vi et forbruk av elektrisk strøm på 1 661 101 kilowatt-timer. Forbruket av vann var på 26 424 kubikkmeter.

Innovasjon Norge har ingen miljøforurensende utslipp og det har ikke vært uhell som har ført til utslipp. For hele året ble det levert 25 000 liter avfall fra Akersgata 13.

IT-utstyr som skiftes ut i Innovasjon Norge går til gjenbruk. Vi har en avtale med selskapet Alternativ Data, som sørger for at utstyret distribueres til skoler i Norge eller utlandet. Fram til i dag har vi levert 229 brukte skjermer, 259 PC-er, 11 servere og 22 skrivere til gjenbruk.

Miljøeffekter fra produkter og tjenester

Innovasjon Norge skal bidra til å utvikle og ta i bruk miljøvennlig teknologi og miljøvennlige produkter og tjenester. Utnyttelsen av Norges energiressurser har gitt grunnlag for store inntekter, og for utvikling av industri som bruker energi og industri som leverer varer og tjenester. En målrettet offentlig satsing har gitt en næring som er sterk på miljøteknologi.

En egen sektorsatsing i Innovasjon Norge skal øke markedsandeler for norsk leverandørindustri. Fokusområdet er fornybar energi, ny energiteknologi og miljø (herunder et eget Bioenergiprogram). Målgruppen er innovative små og mellomstore bedrifter (teknologi og tjenesteleverandører). Bedriftene skal ha en klar internasjonal vekstambisjon. Prioriterte tiltak er å styrke bedriftsnettverk og forretningsutvikling både gjennom flerbedriftsprosjekter, internasjonal eksponering/kobling og hjemhenting. 21 utviklingsprosjekter ble gjennomført i 2006.

Det antas at det på landsbasis kan rekrutteres prosjekter fra ca 500 bedrifter. Hovedvekten av bedriftene antas å ha under 20 ansatte. Fra 2003 til 2006 mottok i gjennomsnitt 80 bedrifter innenfor segmentet fornybar energi og ny energiteknologi støtte fra Skattefunn. Prosjekter som utløser synergier mellom flere bedrifter prioriteres.

Innovasjon Norge innvilget samlet i 2006 ca. 700 mill kroner til prosjekter relatert til energi og miljø.

I samarbeid med Enova er det utarbeidet en ”Veiledning for innovatører i energimarkedet”. Videre er det i samarbeid med Enova, NVE og Forskningsrådet under utarbeidelse et studiehefte med tittel ”Fornybar Energi 2007”, samt nettportalene fornybar.no og renewableenergy.no. Lansering av disse skjer i 2007.

Euro Info Center hjelper norske bedrifter med å få adgang til de mottakerstyrte finansieringsordningene EØS- og strukturfondene, koordinert inn mot Innovasjon Norges arbeid med EU’s Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP.

Innovasjon Norge stimulerer også til økt samhandel gjennom utvikling av interregionale klyngeprosjekter/flerbedriftsprosjekter og etablering og videreutvikling av møteplasser og nettverk. (eksempelvis Tysk-Norsk Energiforum (Tyskland) og NEEC-Norwegian Energy and Environment Consortium (Kina). Innovasjon Norge har gjennomført flere norske fellesstands, ”business missions” og partnering arrangement.

SFT, Forskningsrådet og Innovasjon Norge har sammen startet arbeidet med å utvikle et felles forslag til regjeringen om en ny stor miljøteknologisatsing i 2008.

Egne innkjøp og avtaler

Innovasjon Norge er underlagt offentlighetsloven og regler om offentlige anskaffelser. Virksomheten utøves i samsvar med disse lovene og med internasjonale regler, traktater og konvensjoner som berører virksomheten.